10 tipp arra, hogyan védekezz az influenza ellen

Nyakunkon az influenza szezon. A nedves és hideg időjárás erős megterhelést jelent az immunrendszerünk számára, ilyenkor a szervezetünk fogékonyabb a vírusfertőzésekre, így az influenzára is. Lássuk, mit tehetsz a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért!

Megelőzés

Minél egészségesebb az immunrendszered, annál könnyebben védheti ki a kórokozók támadásait, épp ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az immunrendszer erősítésének fontosságát.

  1. A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás (a leghatásosabb immunerősítő ételeket itt találod) szerepe vitathatatlan, hiszen az egészséges, változatos étrend fontos tápanyagokat szolgáltat az immunrendszer számára, támogatva annak ellenálló képességét.

10 tipp arra, hogyan védekezz az influenza ellen

  1. A tartós stressztől nemcsak rosszkedvű, levert és erőtlen leszel, hanem a szervezeted ellenálló képessége is romlik. Fontos, hogy szánj időt a pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre. Maradj pozitív és jókedvű, hiszen ez is erősíti immunrendszeredet!
  2. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén fontos, hiszen gyengül az ellenálló képességed, ha hosszabb távú alvásproblémával küzdesz.
  3. Sportolj! A szabadban végzett rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt és serkenti a vérkeringést.
  4. Óvd az orrod nyálkahártyáját! Mivel a fertőzések nagy része az orron keresztül jut be a szervezetbe, ezért fontos, hogy figyelj az orrnyálkahártyád épségére! A Nosko Oil egy természetes, szezámolaj alapú spray, mely segíti a szervezet természetes védekezési mechanizmusait a kórokozókkal szemben, olajos védőrétegként bevonva az orrnyálkahártyát.
  5. Szellőztess gyakran! Egyrészt azért, mert a fűtéstől száraz levegő szárítja a nyálkahártyát és ezáltal elősegíti a vírusok elterjedését a szervezetben. Másrészt azért, mert ha többen tartózkodtok egy helyiségben, akkor szelőztetéssel csökkenthető a levegőben terjedő kórokozók száma.

Az influenza kezelése

  1. Mivel az influenza vírusfertőzés, elsősorban tüneti kezelés szükséges. A legfontosabb a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom, mely jelentősen elősegíti a gyógyulást.

10 tipp arra, hogyan védekezz az influenza ellen

  1. Az egyik legkellemetlenebb tünet az orrdugulás. Felnőttek esetében ez a probléma orrcseppek, orrspray-k használatával viszonylag könnyen orvosolható. Kisgyerekek esetében viszont ez korántsem ilyen egyszerű, hiszen nem tudják még kifújni a nózijukat, pedig a pangó orrváladék számos probléma forrása lehet: a gátolt légzésen túl elősegíti a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut kialakulását és nagyon megnehezíti a gyógyulást. Épp ezért az orrjáratok tisztításának a gyerekeknél kiemelt figyelmet kell szentelned! A felgyülemlett orrváladék fellazításához alkalmazd a Nosko baby tengervizes orrspray-t, majd a váladék hatékony eltávolításához használj Orrszi Porszi-t, a Ceumedika kínálatában több félét is találsz.
  2. Gondoskodni kell a szoba levegőjének párásításáról, mert a magasabb páratartalom enyhítheti a kínzó köhögést és megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását. Ehhez nem szükséges feltétlenül drága párásító készüléket vásárolnod, elég egy-egy vizes tál vagy egy száradó törölköző a fűtőtesten.
  3. Ügyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra és a vitaminpótlásra, elsősorban a C-vitamin bevitelre. A folyadékbevitel gyerekeknél különösen fontos, mert esetükben az influenza sokszor gyomor-és béltüneteket is okoz.

Erős, elhúzódó tünetek, hosszan tartó magas láz esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!