6 tipp, hogyan legyen igazán örömteli a karácsonyi készülődés

Elérkezett az advent, s vele a karácsonyi ráhangolódás időszaka. Ünneplőbe öltözik a szívünk, készülődünk, családi hagyományok alakulnak ki. Örömteli és meghitt időszak ez, törekedj rá, hogy félre tudd tenni az év végi stresszt, a rohanást és a családdal közösen tudjátok megélni ezeket a napokat! Hozunk pár tippet, melyeket érdemes megfogadnod, hogy örömteljesen teljen az idei év utolsó néhány hete.

1. Szakíts időt az igazán fontos pillanatokra!

Kezd el minél előbb beszerezni az ajándékokat! Az interneten tolongás nélkül, biztonságosabban és olcsóbban tudod megvásárolni a karácsonyra szánt meglepetéseket. Érdemes egy-egy terméket több webshopban is megnézni, hiszen sokszor több ezer forintos eltérés is lehet az árak között. Az internetes vásárlással ráadásul időt is megtakarítasz, így jut idő a családdal közös készülődésre is.

2. Lengje be a lakást a karácsony illata!

Advent első hétvégéje ideális a lakás ünnepi díszbe öltöztetésére, no meg a mézeskalácssütésre. A süti fűszeres illata a karácsonyt, a meghitt otthont juttatja eszünkbe, nem véletlen hát, hogy a legtöbb családban a mézeskalács készítése hozzátartozik az adventi készülődéshez. Vond be a gyerekeket is, imádni fogják! Nem biztos, hogy magazinok hasábjaira kívánkozik majd a végeredmény, de a közös élmény többet ér. Ráadásul mennyivel nagyobb öröm a gyerek számára olyan sütit kikészíteni a Mikulásnak 5-én este, melyet ő maga sütött, díszített.

Ha nem vagy konyhatündér, vagy nincs időd tésztát gyúrni, több üzletben is hozzájuthatsz készen kapható mézeskalácstésztához és így csak az igazán gyerekbarát rész marad, a formázás és a díszítés.

3. Családi szokások, hagyományok

Alakítsátok ki a saját, közös szokásaitokat! Szuper dolog, ha az adventi időszak bővelkedik kisebb-nagyobb rituálékban! Ezek között lehetnek népi hagyományokra épülő szokások, kézműves ajándékok készítése, bármi, amit közösen csináltok. Hidd el, ezek biztosan bekerülnek gyermeked maradandó emlékei közé!

December első hete a Mikulásvárásról szól. A gyerekek kitisztítják cipőiket és kiteszik az ablakba, sokan tejet és mézeskalácsot készítenek ki a jó öreg nagyszakállúnak és persze a télapódalok éneklése sem maradhat el.

December 13-án van Luca napja. Ilyenkor el kell rejteni a seprűket – hogy a boszorkányok ne gonoszkodjanak – és egy cserépbe vessetek búzát! A vetést persze gondozni és óvni kell, no meg figyelni, hogyan nő napról-napra a búzaszem, hiszen nagy a tét: ha karácsonyig minden szem kibújik, akkor jövőre bőségesen szüreteltek majd, hiszen ez jó előjel a következő évre!

4. Karácsonyi adományozás

Ahogy közeledik a karácsony, mindenki igyekszik örömet szerezni, adni, átélni az érzést, hogy segíthet. A meleg szobában, családunk körében ülve az ünnepekre készülve egy kicsit jobbak, szolidárisabbak vagyunk, jobban észrevesszük a nélkülözőt, belegondolunk gyereksorsokba.

Érdemes gyermekeinket is bevonni az adományozásba, hiszen így ők is empatikusabbá válnak. Minden otthonban akad kinőtt ruha, cipő, nem használt játék, amelyek másnak nagy boldogságot jelenthetnek. Az adventi készülődéshez tartozhat ezek átválogatása is és a közös elajándékozás. Ha a gyerekeid kicsik, hosszabb beszélgetésekkel készüljetek fel az ajándékozásra, hogy ne váljon rossz élménnyé a régi játékoktól való búcsú.

5. Kézműves díszek

A legtöbb gyerek imád kézműveskedni, különösen a szüleivel közösen.  Készítsetek közösen karácsonyi díszeket – számtalan ötletet találni ehhez az interneten. Tervezgessetek, beszélgessetek arról a hétköznapokon, hogy az adventi hétvégéken milyen apró díszt, dekorációs elemet fogtok elkészíteni! Lehet ez hóspray-vel fújt ablakminta, mécses tartó, vagy épp egy dísz a karácsonyfára. Díszítsétek fel a gyerekszobát is, segítsd neki kitalálni, hogyan öltöztesse fel a szobáját az ünnepre.

6. DIY ajándékok

A nagymamák számra mindennél értékesebb a kis gyerekkezek által alkotott meglepetés a fa alatt és a legtöbb gyermek számára külön élmény, ha ajándékokat készíthet. Számtalan ötletet találtok erre is a neten, de azért mi is mutatunk párat: öntsetek gipszfigurákat és a színesre festett végeredményből készülhet hűtőmágnes, vagy karácsonyfadísz. Garantáltan nagy sikere lesz a házilag készített fürdőgolyóknak is, és dupla öröm a karácsonyra készített családi fotó, ha saját kezűleg díszített képkeretbe kerül.