6 tipp utazási betegség ellen

Utazni jó! Akárhová is készültök nyáron nyaralni, kirándulni, biztosan nagy élmény lesz az egész család számára! Kivéve, ha valamelyik családtag rosszul bírja az autózást, mert akkor mindenkiben már előre van némi félelem az utazástól. Ha a gyerek – de akár felnőtt is, hiszen vannak, akiknél ez sajnos megmarad – rosszul van az autóban, az bizony megkeseríti a családi vakációt, hiszen a hosszú órákon át tartó rosszullét, hányinger, szédülés senki számára sem kellemes.

Ez a probléma több embert (sőt, állatainkat is) érint, mint gondolnánk, nagyjából minden harmadik embernél már enyhe mozgás esetén is jelentkezhet. Ráadásul nemcsak autóban, hanem például hajón, repülőn is.

Adunk néhány hasznos tanácsot, hogyan előzd meg a bajt!

Az okok

A kinetózis, vagyis utazási betegség valójában nem betegség, mégis orvosi értelemben is elfogadott fogalom.  Okozója a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentét. A szemek a jármű mozdulatlan belsejét érzékelik, az egyensúlyszerv viszont az autó vagy busz mozgását közvetíti az agy számára. Mivel ezt az agy a szervezet mérgezésének gyanújaként értékeli, ez ellen védekezik hányingerrel.

6 tipp, hogy megelőzd a rosszullétet

1.Ne induljatok el üres hassal!

A hányingertől tartva sokan üres gyomorral indulnak útnak, pedig ez egyáltalán nem praktikus. Indulás előtt javasolt könnyen emészthető, magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, ugyanakkor érdemes kerülni a nagy mennyiségű és a zsíros ételek fogyasztását, hiszen az üres és a túlzottan teli gyomor is fokozza a tüneteket. Útközben, ha a gyerek sápadt és rosszul érzi magát, beválhat egy kis harapnivaló a háborgó gyomorra. Felnőtteknél kitűnő tünetenyhítő lehet a szénsavas ásványvíz is.

2. Felejtsd el a kütyüket!

Hosszú úton az unalom ellen sokan engedélyezik a videojátékokat illetve a filmnézést. Ha azonban elő szokott fordulni utazási rosszullét, akkor jobb, ha elfelejtitek a kütyüket! A megelőzésben sokat segít, ha menetiránnyal szemben ülünk és egy fix pontot vagy a horizontot nézzük, mert így a szem is követi a jármű mozgását. A gyereket ültesd úgy a hátsó ülésen, hogy kilásson a gyerekülésből, ez segít abban, hogy az agya jobban érzékelje a mozgást. Mivel lefelé nézve szinte biztosra vehető a rosszullét az arra hajlamosak körében, ezért kerüljetek mindent, ami a tekintet lefelé irányítja: olvasást, netezést, képeskönyvet, színezőt, tabletet.

3. Alvás

Sok szempontból előnyös az utazást a gyerek szokásos alvásidejére időzíteni – ez segít a rosszullét megelőzésében is.

4. Gyömbér

A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen. Ha nem hiszel a tengerészeknek, akkor higgy a tudománynak, hiszen ma már tudományosan is bizonyított a gyömbér émelygés elleni hatása. Frissen, teában, reszelve, üdítőként is szuper, vigyünk magunkkal egy nagy flaskával az útra.

5. Vezess óvatosan!

Ez a tanács nem csak a balesetek megelőzése szempontjából hasznos, hanem a rosszullét elkerülése érdekében is. A gyakori és erős fékezések, a hirtelen kanyarok azoknál is tüneteket produkálhatnak, akiket alapesetben elkerül az utazási rosszullét. Nyugodt, kiegyensúlyozott tempóban autózzatok és rendszeresen tartsatok rövid pihenőket, sétáljatok egy kicsit, mozgassátok meg végtagjaitokat.

6. Mély levegő

Nagyon sokat segíthet szédülés, émelygés esetén a friss levegő. Ha épp nem tudtok megállni, akkor engedjétek le az autó ablakát. A mély, nyugodt légzés egyrészt csökkenti a légszomjat, másrészt elvonja a figyelmet a rosszulléttől.