7 jó tanács, hogy várandósan is jól érezd magad a bőrödben

Csodálatos időszak a babavárás időszaka, de adódhatnak azért nehézségek és kellemetlenségek is a szép pillanatok mellett. Mindez természetes, hiszen kismamaként a tested a lelked is sok változáson megy keresztül. A hormonok sokszor átveszik az irányítást hangulatingadozásokat okozva, sokaknál jelentkeznek kellemetlen testi tünetek és az egyre gömbölyödő pocak bizony testi megterhelést is okoz. Mutatunk néhány tippet, melyekkel könnyebbé teheted a babavárás időszakát!

Tippek kismamáknak

1. Most különösen fontos a hidratáltság

Sokan és gyakran hangsúlyozzák a megfelelő folyadékbevitel jelentőségét – és nem véletlenül. A terhesség alatt az optimális hidratáltsági szint nemcsak a te egészséged, hanem a baba számára is létfontosságú. Egyrészt azért, mert a három hónapos magzat testének 94%-a még víz, másrészt folyadékra van szükség a magzatvíz folyamatos frissüléséhez is. Sok kellemetlenséget megelőzhetsz a megfelelő folyadékbevitellel!

2. Mozogj!

A rendszeres testmozgás jelentőségét nem szabad elbagatellizálni, hiszen nemcsak azért fontos, hogy a testsúlyod csak a kívánatosnak megfelelően emelkedjen. A core izmok erősítése segít a gerinc stabilizálásában, így a rendszeresen hátizom torna csökkenti a derékfájdalmat. Mozgás közben a baba több vért és ezzel több oxigént kap, az oldalsó hasizmok pedig erősödnek, így a méh stabilabban helyben marad, ezáltal a gyermek biztonságérzete növekszik. Sokat teszel kisbabád egyensúlyszervének normális fejlődése érdekében is, ha várandósan sokféle mozgást végezel.

Szakíts időt rendszeresen a testmozgásra, ugyanakkor tarts mértéket és válassz olyan mozgásformákat, amelyek a kismamák számára is biztonságosak.  Konzultálj erről orvosoddal és figyeld tested jelzéseit is, ha nem esik jól egy típusú mozgás, ha húzódik a pocakod, vagy ha nagyon elfáradsz, állj le és pihenj!

3.Tégy a terhességi csíkok ellen!

A kismamák egyik nagy félelme, hogy a babavárás örökre nyomot hagy a testükön. Az egyik legnagyobb fejfájást a striák, vagy más néven terhességi csíkok okozzák, melyek akkor jelennek meg a bőrön, amikor a testünk hirtelen növekedésen esik át, amelyet a bőrünk nem tud elég gyorsan követni.  Ilyenkor a bőrszövet belső rétegében szakadások keletkeznek, szervezetünk ilyenkor „túlélő üzemmódba” kapcsol és gyorsan igyekszik begyógyítani a sérülést. Az így bekövetkező extrém és egyenetlen kollagén termelődésnek köszönhetően ezért halvány csíkok jelennek meg a bőrünk felszínén.

A striák a test bármelyik részén megjelenthetnek, de leggyakrabban az alhas, a combok, a csípő, a derék, valamint a fenék és a mell bőrfelületén alakulnak ki. A várandósság ideje alatt általában a hatodik vagy hetedik hónap környékén jelennek meg.

A jó hír az, hogy sokat tehetsz a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésért! A Bio-Oil olyan növényi kivonatokkal és vitaminokkal dúsított multifunkcionális bőrápoló olaj, amely hatékony segítség a striák elleni küzdelemben. A nők már több mint 20 éve használják biztonsággal a Bio-Oil-t a terhességi csíkokra. Egyedi összetétele hidratálja és rugalmasan tartja a bőrt, a benne levő hatóanyagok rugalmasabbá, elasztikusabbá teszik a bőrszövetet, valamint segítik a bőr természetes önmegújító mechanizmusait. A terhességi csíkok megelőzése mellett rendszeres használata számos más bőrproblémára is megoldást nyújt: segít például enyhíteni a feszülő bőr okozta viszkető érzést és javítani a hormonális változások okozta egyenetlen bőrfelületeket. Fontos: a megelőzés hatékonyabb, mint a kezelés. Már a terhesség második timeszterétől használd naponta két alkalommal, így időben felkészítheted bőröd a változásra és megelőzheted a striák kialakulását.

Tippek kismamáknak
4. Pihenj

Kismamaként több alvásra van szükséged, hogy feltöltsd az energia-készleteidet, mert a növekvő magzat sok energiát igényel. Egy (vagy több) megfelelően elhelyezett párna sokat segít a pihentető alvásban, a párná(ka)t a pocakod alá helyezve kényelmesebben tudsz pihenni. Ha teheted, szunyókálj napközben is, amikor fáradtnak érzed magad.

5. Minőségi táplálkozás

A gyorsételek, chipsek és egyéb csemegék fogyasztásában muszáj mértéket tartanod, bármennyire kívánod is őket! Nagymennyiségű tartósítószert, ízfokozót és más olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek semmi szüksége. Kerüld a halak és tengeri herkentyűk fogyasztását és olvass utána, vagy kérdezd ki orvosodat arról, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyeket még kerülnöd kell a terhesség alatt.

Tippek kismamáknak

6. Rá se ránts az okoskodókra!

Amikor babát vársz, az emberek hajlamosak megosztani veled az összes terhességgel kapcsolatos gondolatukat, tapasztalataikat, sőt, a másoktól hallott sztorikat is, beleértve a rémtörténeteket is. Tudatosítsd magadban, hogy akárcsak az emberek, a terhességek is különbözőek: az, hogy anyukád, a testvéred vagy a barátnőd hogyan élte meg a babavárást, nem jelenti az, hogy neked is ugyanúgy kell. Ne aggódj amiatt, ha nálad másképp működik, mint náluk; és ne félj attól, hogy a másoktól hallott kellemetlenségek veled is megeshetnek! Bízz magadban, a tested jelzéseiben és tegyél mindent úgy, ahogy neked jólesik – nyilván az észszerűség és az orvosod által javallott kereteken belül.

7. Csak nyugi!

Amennyire teheted, kerüld a stresszt, hiszen a várandósság idején ez különösen kockázatos lehet. Építsd le az idegesítő embereket, aludj sokat, sétálj nagyokat és tegyél meg mindent, hogy jól érezd magad a bőrödben!