A gyerekek fényvédelmének legfontosabb szabályai

A gyerekek bőre vékonyabb és védekezőképessége kisebb, mint a felnőtteké – épp ezért nagyon kell figyelnünk a kicsik bőrének fényvédelmére. A leégés nem csak fájdalmas élmény, amely elronthatja a nyaralást, de a gyerekkorban károsodott bőr később súlyos gondokat is okozhat. A bőrre fokozottan igaz, hogy a legfontosabb a megelőzés!

A napsugarak káros hatásai

Bár többnyire csak nyáron van fókuszban ez a téma, mégis egész évben oda kell figyelnünk a fényvédelemre, mert az UV sugárzás minden évszakban jelen van. Tavasszal és nyáron különösen erős és minél erősebb, annál valószínűbb, hogy – megfelelő védelem nélkül –károsodást vált ki a bőrben.

  • Az erős UV sugárzás káros szabad gyököket szabadít fel a bőrben és ez nemcsak a bőr öregedéséhez járul hozzá, hanem az immunrendszerben is változást okoz.
  • Különféle bőrelváltozások jöhetnek létra az erős napsugárzástól, például fokozott, egyenetlen pigmentáció, a bőr átmeneti megvastagodása.
  • Az UV sugárzás ráncosodást okoz, gyorsítja a bőr öregedését és sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét.
  • Hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez.

 Fényvédelem egy éves kor alatt

Egy éves kor alatt a bőr, a haj és a szem még kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz – ami azért lényeges, mert a később a melanin nyújt bizonyos szintű védelmet az UV sugárzás ellen. Vagyis a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira, ráadásul esetükben fokozott a bőrre kerülő anyagok felszívódása, viszont még fejletlen szervezetük kozmetikumok, gyógyszerek lebontására való képessége. Emiatt fontos, hogy a babákkal egyrészt kerüljük az erős napsütést, másrészt kizárólag fizikai fényvédőket használjunk bőrükre.

Hogyan védjük a legkisebbek bőrét?

A legjobb, ha a bébit egy éves koráig nem viszed a napra 11 és 15 óra között! A játszótéri játékot és a sétát is reggelre vagy késő délutánra időzítsd. Ilyenkor rövidebb időre szabadon is hagyhatod a baba bőrét, hogy a napfény hatására beindulhasson a D-vitamin termelődés.

A melegebb órákban jól szellőző, természetes anyagból készült, világos ruhában, kalappal vagy sapkával a fején, árnyékos helyeken játszatok, levegőzzetek.  Homokozáskor és pancsoláskor is védd a közvetlen napsugárzástól, állíts mellé napernyőt. És persze kend be alaposan a baba bőrét fényvédővel, bármilyen szabadtéri programot is csináltok!

Fontos, hogy kimondottan a kicsik bőrének védelmére fejlesztett biztonságos naptejet válassz! Ideális lehet számotokra a Nosko Fényvédő krém, amely újszülött kortól használható testen és az arcon egyaránt, hipoallergén, csak természetes, fizikai fényszűrőket tartalmaz, kémiai filtereket nem – ezért a legérzékenyebb bababőrön is használható, nem okoz irritációt. Nagyon magas, széles spektrumú védelmet biztosít az UVA és UVB sugarak ellen. Bőrön könnyen terülő, krém állagú formulája nemcsak a napsugárzás ellen véd, hanem táplálja is a bőrt. Az sem utolsó szempont, hogy nemcsak biztonságos, hanem környezetbarát is, valamint állatkísérlet mentes, vegán.

Egyéves kor után

Az alapvető szabályok itt sem változnak, de a gyerekek igen: egyre nehezebb kirimánkodni őket a vízből és lehetetlen huzamosabb ideig árnyékban tartani őket. Fontos, hogy a felhős napokon se hanyagold el bőrük fényvédelmét, hiszen az UV sugarak ilyenkor is jelen vannak. Ne csak a strandra készülve használjatok naptejet, hiszen egy kalandparkban ugyanúgy le lehet égni, mint a strandon. Ne feledd, a gyerekek bőre fényvédő nélkül csak mindössze 5-10 percig képes védekezni a káros sugarak ellen!

Milyen fényvédőt használj?

A naptej kiválasztásakor ellenőrizd gondosan az összetevőit, hiszen egyáltalán nem mindegy, mit kensz a gyerekek testére! A BABÉ Gyermek Fényvédő Tej magasfokú védelmet biztosít a nap sugaraival szemben az arc és a test érzékeny bőrének. A BABÉ Nyugtató Komplexnek köszönhetően ideális a nagyon világos és a napintoleráns bőrű gyermekek számára is.

Minimum 2 óránként

Érdemes a strandra indulás előtt 20 perccel naptejjel bekenni bőrötöket! Mivel a parti homok, törölközés, a csúszdázás nem kedvez a vízálló fényvédőkrémeknek sem, ezért 2 óránként újra használni kell a fényvédőt. Ügyelj arra, hogy semmi ne maradjon ki, hiszen a fülcimpák és a lábujjak ugyanúgy meg tudnak égni, mint a test többi része. A saját bőröd védelmére is figyelj, ez az egészséged megőrzése mellett azért is fontos, hogy jó példát mutass a gyerekeknek.