A hajhullás 6 legjellemzőbb oka

A hajhullás mindannyiunk számára aggasztó, hiszen ilyenkor nemcsak a szépségünk, hanem az egészségünk miatt is aggódni kezdünk. Vajon milyen okai vannak a potyogó hajszálaknak és mi lehet a megoldás? Ennek jártunk utána cikkünkben.

Hajhullás okai és megoldásuk

A hajunk folyamatosan megújul, néhány szál haj a hajkefén nem ok az aggodalomra. Tavasszal és ősszel intenzívebb hullást is tapasztalhatsz, de komolyabb gondra csak akkor kell gyanakodnod, ha napi 60-100 hajszálnál is többet veszítesz, és a kihullott szálak helyére nem nőnek újak, vagyis hajritkulást tapasztalsz. Ha ez történik, nézd át fejbőrödet, hogy egyenletes vagy foltos hajhullással állsz-e szemben és fordulj bőrgyógyászhoz.

A hajhullás okai a legtöbb esetben az alábbiak lehetnek:

1.Tavaszi fogyókúra

Tél végére szervezetünk feléli vitamin- és ásványianyag-tartalékait és ezt sajnos bőrünkön, hajunkon is tapasztalhatjuk. Ha ilyenkor veszed fel a harcot a télen lerakódott deréktáji úszógumik ellen, akkor számítanod kell rá, hogy a szervezeted lehet, hogy nehezen viseli majd az újabb megpróbáltatást. Ennek tünete lehet egy drasztikus fogyókúra során a hajhullás, melynek megelőzése érdekében fogyókúrás időszakban is figyelj arra, hogy elegendő mennyiségű vitamint vigyél be a szervezetedbe.

2. Várandósság időszakában

A babavárás időszakában és a szülést követő fél-egy évben is több hajszálat veszíthetsz. Ennek oka a legtöbbször a vitamin- és ásványianyag hiány, valamint a progeszteronszint megnövekedése. A terhesség alatt szedhető vitaminok segítenek megakadályozni a hajkorona ritkulását.

Hajhullás okai és megoldásuk

3. Betegségek is okozhatják

Köztudottan lehet a haj ritkulásának okozója egy lyukas, gyulladt fog és pajzsmirigy rendellenességek is. Emellett a hosszabb ideig tartó betegségek, lázas állapotok is lemerítik a szervezet energiaraktárait, sőt, egyes gyógyszerekre is érzékenyek lehetünk – ez mind mind megmutatkozhat hajunk állapotán. Figyeld az ok-okozati összefüggéseket, szervezeted reakcióit! Ha egy új gyógyszer szedését követően tapasztalsz hajhullást, érdemes lecseréled. Jó, ha tudod, hogy a táplálékkiegészítők is okozhatnak gondokat, ha túl magas az A-vitamin tartalmuk.

4. Genetika

Nemcsak a férfiak, a nők életét is keserítheti az öröklött kopaszodás, sajnos a hajhullásos esetek több mint felét ez okozza. Az uraknál a V alakú hajfogyás a jellemző, a hölgyeknél általában az egyenletes hajritkulás gyakori. Legtöbbször a változókorban figyelhető meg, de előfordulhat a fiatalabb korosztály tagjai között is hormonális zavarok esetén. A genetikai adottságot nem lehet megszűntetni, de különböző hormontartalmú gyógyszerekkel lelassítható a hajvesztés.

5. Szoros frizura

Kevesen tudják, de az sem mindegy, hogyan hordod a hajad. Ha mindennap nap szorosan összefogva viseled, akkor hiába a rendszeres ápolás, a kényeztető hajpakolások, a hajhagymák elerőtlenednek, kikophatnak. Fokozottan figyelj oda, ha viszket a fejbőröd, érzékenyek a hajtövek, mert ezek azok a tünetek, melyeket érdemes komolyan venned.

Hajhullás okai és megoldásuk

6. Lelki okok

A tartós stressz, a szorongás, a feszültség, megoldatlan lelki problémák mind hajvesztéshez vezethetnek. Ilyenkor nem elég a tüneti kezelés, a lelki problémáidat kell rendezned ahhoz, hogy újra egészséges légy.

Tüneti kezelés

Azzal párhuzamban, hogy megteszed, amit lehet a hajhullást előidéző okok ellen érdemes a tüneti kezeléssel is foglalkoznod. A Long 4 Lashes Hajhullás elleni, erősítő sampon megerősíti a gyenge és töredezett hajszálakat, megakadályozza a hajhullást. A  Long 4 Lashes Hajnövekedést serkentő szérum pedig a haj növekedését intenzíven stimuláló, a hajhullást megelőző készítmény, amely serkenti a mikrokeringést, táplálja és revitalizálja a hajhagymákat, növeli a hagymák beágyazódását a fejbőrbe, meghosszabbítja a haj aktív növekedési periódusát, javítja a haj szerkezetét, csökkenti a töredezést és egy egészségesebb megjelenést ad a hajnak, emellett csökkenti az irritációkat és megnyugtatja az érzékeny fejbőrt.

Hajhullás okai és megoldásuk