A kullancsok nem csak az erdőben jelentenek veszélyt! Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Sajnos még mindig nagyon sok tévhit van a köztudatban kullancsokkal és eltávolításukkal kapcsolatban. Fontos tudni, hogy mit kell tennünk, és mit NE tegyünk, hogy megvédjük magunkat, családunkat és állatainkat a súlyos fertőzésektől! 

A veszélyek

A kullancsok számtalan veszélyes fertőzést hordoznak. Mutatjuk a hazánkban található kullancsok által terjesztett betegségek listáját:

  • Az agyhártya- vagy agyvelőgyulladás súlyos betegség, Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust.
  • A kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás (TIBOLA) kórokozóját 20%-ban tudták kimutatni a Börzsönyben és a Pilisben gyűjtött kullancsokban.
  • A leginkább rettegett és leggyakrabban előforduló fertőzés a Lyme-kórt okozó baktérium.

Tények a kullancscsípésről:

A Lyme-kór először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár. A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm-re megnövő, többnyire tipikusan kokárda-szerű koncentrikus kör alakú bőrpír, a Lyme-folt. Így a kullancs eltávolítása után érdemes figyelned a csípés helyét! Lappangási ideje egy naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban egy hét. Többnyire alig viszket, nem fájdalmas. Bár a folt gyakori tünet, mégsem jelenik meg minden esetben és sokszor egészen halvány, illetve térdhajlatban, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban kezdetben csíkszerű.

Ha kisebb, lencseméretű bőrpírt, vagy csomót tapasztalsz a csípés helyén, ne ess kétségbe, ez idegentest-reakció, amely arra utal, hogy az állat szájszervéből mikroszkopikus méretű tüske maradt a bőrben, ami később magától kilökődik.

 Tévhitek, amelyekről fontos tudnod:

Tévhit 1.: A fás, bokros részekben kell óvatosnak lennünk

A kullancs NEM a fáról pottyan ránk, sőt még csak nem is tud fára mászni, így 1 méternél nem jut feljebb. A kullancsok élőhelye nemcsak az erdő és a dús aljnövényzet, hanem a kertekben, városokban, lakókörnyezetünkben is előfordulnak. Ezt a tényt érdemes komolyan venni, mert kutatások szerint a Lyme-kórral fertőzöttek 70%-a a saját kertjében fertőződik meg.

Tévhit 2.: Fertőtleníteni kell a bőrt csípés után

Sokan azt gondolják, hogy a kullancscsípés helyét fertőtleníteni kell, de ez nem így van. A fertőtlenítő szer helyi irritációt okozhat, és az így keletkező bőrpír tévesen a Lyme betegség gyanúját kelti. Ugyanakkor a fertőtlenítő nem jut el a véráramba és a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó kórokozókhoz sem.  Semmiképpen se kenj a csípésre szteroidot tartalmazó krémet, mert a Borreliák (Lyme baktériumok) hevesen reagálnak a szteroidra.

Tévhit 3.: A kiszedett kullancsot minden esetben meg kell vizsgáltatni, hogy fertőzött-e

Nincs értelme a kullancsok vizsgálatának, ugyanis bár a kullancsok nagy része valóban fertőzött lehet Lyme baktériummal, de csak 2% a valószínűsége, hogy a fertőzés átmegy az emberbe és betegséget okoz. Viszont a kullancsok vizsgálatának pozitív eredménye nem csak pánikot kelt, de sok esetben felesleges antibiotikum-kezeléshez is vezet.

Tévhit 4.: Ha zsírt, olajat, krémet, ecetet kensz a bőrbe fúródott kullancsra, akkor az magától kijön a bőrből

Ez az egyik legveszélyesebb tévedés, hiszen minden olyan tett, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a testének összenyomásával jár, jelentősen megnöveli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű kenegetni, tekergetni vagy piszkálni a kullancsot.

Tévhit 5.: Ha 24 órán belül eltávolítják a parazitát a bőrből, akkor kicsi a fertőzésveszély

Sok olyan eset van, ahol a kullancs csak 1-2 órát volt a bőrben, mégis fertőzést okozott. Ennek oka legfőképpen a kullancseltávolítás módjában keresendő. Ha az eltávolítás során összenyomod az élősködő testét, akkor az fecskendő módjára kiürül, az esetleges fertőző tartalmával együtt, egyenesen a véráramba.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a kullancs okozta fertőzéseket?

Fordíts nagy figyelmet a megelőzésre, vagyis használj kullancsriasztót, ha a szabadba mész! Minden kültéri tevékenység után nézd át testedet és ruházatodat kullancs után kutatva! Ez azért is fontos, mert a kullancs megkeresi testünkön a számára megfelelő helyet – vagyis talán elcsípheted, mielőtt behatolna a bőrödbe. Rázd ki a ruháidat is, mert megbújhat rajta és később, mikor nem is számítasz rá, akkor fúródik bele bőrödbe! Legyél nagyon alapos az átvizsgáláskor, mert bár a kifejlett példányokat könnyebb észrevenni, de a fejlődési alakok nagyon picik.

A fertőzés elkerülésének egyik legfontosabb eleme a biztonságos kullancseltávolítás!

Ahogyan fent is írtuk, úgy kell eltávolítani a parazitát, hogy ne nyomd össze a testét, különben a benne lévő kórokozókat kipréseled, bele a véráramba. Ahhoz, hogy ez ne így történjen, használd a Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító készlet!  Ez az orvostechnikai eszköz egyedi gyorsfagyasztásos technológiájának köszönhetően megakadályozza, hogy a parazita fertőző nyála kifolyjon, illetve védelmet nyújt testének szétválása ellen, így jelentősen csökkenti a kórokozó anyagok átvitelének kockázatát az eltávolítás során. A készülék 60 adagot tartalmaz, ami körülbelül 40 kullancs biztonságos eltávolítását teszi lehetővé.

A videónkból megismerheted a kullancseltávolítás helyes technikáját: