A méhek és a méz szerepe életünkben

Kicsi, helyes zümmögők, melyek virágról virágra szállnak, de az is előfordul, hogy megcsípnek. Vitathatatlan érdemük a méz- ettől válnak nélkülözhetetlenné a méhek? Ennek is utánajártunk e heti cikkünkben, de azt is megmutatjuk, milyen áldásos hatásai vannak a méznek.

A méhek és a méz szerepe életünkben

Azt mindannyian tudjuk, hogy a méhek igen szorgos állatok, de a valóság messze fölülmúlja a rajzfilmekben látott munkamorált. A világra jövetelük utáni első három napjukat takarítással töltik, hogy a következő nemzedék számára előkészítsék a termeket, majd megkezdődik a mindennapos rutin. Pollengyűjtő körútra általában csak az idősebb egyedek indulnak, mert a kaland veszélyessé válhat, ilyenkor a néhány centis állatok nyolc kilométer sugarú körben távolodnak el a kaptártól, méghozzá igen sokszor, hiszen egy kiló méz előállításához 1,5- 4 millió virág meglátogatására van szükségük.

Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.  

Egyre többet hallani arról, hogy számos más fajhoz hasonlóan, világszerte tömegesen csökken a méhek száma.  Ez pedig azért is nagy probléma, mert fontos szerepet töltenek be a növények beporzásában. Az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől. Vigyázzunk hát rájuk! A legnagyobb veszélyt a pollenben és nektárban jelen lévő rovarölő szerek jelentik számukra. Iktasd ki kertedből a rovarölő vegyszereket és ültess színes virágokat!

A méhek és a méz szerepe életünkben

A méz jótékony hatásai

Hihetetlen, de az ember már 10-15.000 éve fogyaszt mézet. A korabeli feljegyzések szerint több mint 300 féle betegség gyógyításában  alkalmazták a mézet, bár napjainkban már „csak” 70 féle egészségügyi problémára használjuk.

Az emberi szervezet számára szükséges 24 ásványi anyag közül 22 megtalálható benne. Bár a méz B1, B2, B5, B6, C, M, és P vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké, gyümölcsöké, ugyanakkor ez tárolás közben nem csökken. Emellett bővelkedik kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban is.

A méhek és a méz szerepe életünkben

Speciális mézek

Általános szabály, hogy minél sötétebb a méz színe, annál erősebb az antioxidáns hatása a benne található flavonoidok miatt. A különféle mézek különféle hatásokkal bírnak. A hársméz például görcsoldó hatású, hörghurutra és álmatlanság ellen is javallott, míg a mentaméz fájdalomcsillapító hatású és javítja az emésztést.

Van egy méz, melynek gyógyító ereje sokszorosa bármelyik más mézének

Az új-zélandi manuka bokor virágnektárjából származó manukaméz több vitamint, antioxidánst és aminosavat tartalmaz, mint más mézek. A manukaméz attól is különleges, hogy bár más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű antibakteriális hatással, amikor a kaptárból kiveszik őket, az ő esetükben ez a hatás nem tartós, a manuka esetében viszont igen – épp ezért erős vírusölő, sőt az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus baktériumokkal is felveszi a harcot.  A maorik, Új-Zéland őslakosai már évszázadok óta alkalmazzák gyógyászati célokra mind belsőleg, mind külsőleg.

Lássuk, mire jó a manukaméz!

Magas cukortartalma mellett értékes proteineket és enzimeket is tartalmaz, ezért prémium összetevő, sokoldalú „szuper étel”.

Alkalmazási területei, hatásai:

  • pattanás, akné
  • energiafokozó
  • gombás megbetegedések
  • hajhullás
  • torok, íny probléma
  • fekély
  • sebkezelés
  • cukorbetegség
  • Támogatja a bőr sejtjeinek, szöveteinek a gyorsabb regenerációját, segítheti a kollagén és elasztin rostok kialakulását, hidratáló, bőrfrissítő tulajdonságú.

A Medimento sarok- és lábápoló krém 25% UREÁT, valamint manukamézet tartalmaz, ennek köszönhetően a lábat simává, puhává és tökéletesen hidratálttá varázsolja. A manukaméz tartalma miatt a krém azon felül, hogy mélyen felszívódik – így hidratálva az epidermiszt-, még gombaölő hatású is, ezért lábgomba elleni kiegészítő terápiákra is alkalmas. Segít a benőtt körmöknél és antibakteriális hatása miatt segíti a sebgyógyulást, megelőzi a sebek elfertőzését, illetve fertőzés esetén segíti azok kitisztulását. Nem okoz rezisztenciát.

A méhek és a méz szerepe életünkben