A mozgás, mint életforma – Nagy Niki gyógytornásszal beszélgettünk

Nem túlzás azt mondani, hogy Niki a mozgás szerelmese. Gyógytornászként sokat tesz mások rehabilitációjáért és ő maga is imád sportolni. E heti cikkünkben Niki arról mesél, hogyan választotta ezt a hivatást, hasznos tippeket ad az ülőmunkát végzőknek és arra is fény derül, tényleg érdemes-e táplálékkiegészítőket szedni.

Sportos kislány voltál?

Apukám és a bátyám sportoltak, így adott volt a jó példa. Már akkor is kimondottan szerettem mozogni, a testnevelés óra volt a kedvencem, sosem értettem azokat a gyerekeket, akik igyekeztek ilyen-olyan indokkal megúszni ezeket az órákat. Utolsó óra után gyógytestnevelés órák voltak azok számára, akik valamilyen mozgásszervi betegség miatt nem tudtak részt venni a tesi órákon. Mivel ez jellemzően gyógyúszás volt, könyörögtem, hogy velük tarthassak. Szóval, amíg a többi gyerek rohant haza suli után, én boldogan mentem az uszodába.

Hogy lettél gyógytornász?

Elég sokáig nem tudtam, hogy milyen irányban szeretnék továbbtanulni, nem döntöttem el kiskoromban, hogy „mi leszek, ha nagy leszek”. Amikor először találkoztam a gyógytornász szakma nevével, nem tudtam pontosan, hogy mit takar, de biztosan éreztem, hogy ezt kell tanulnom. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy ezt a pályát választottam! Annak érdekében, hogy komplexebbé tegyem a tudásomat, a főiskolai tanulmányaim alatt elvégeztem a személyi edzői, az aerobik- és lovas oktatói képzést is.

A családod és a barátaid támogattak a döntésedben?

Abszolút, örültek, hogy annyi bizonytalanság után végre elindultam egy irányba. Biztattak, hogy az egészségügy, a gyógyítás szép hivatás.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Sokan keresnek fel komoly problémákkal, eléggé rossz állapotban. Ilyenkor nemcsak a test, hanem a lélek is szenved, hiszen egy aktív életet élő ember számára valódi trauma, ha mozgásában korlátozottá válik. Életminőség romlást okoz, amikor a fizikai aktivitás korlátok közé szorul és ez a pszichére is negatív hatással van. Tudatilag ilyenkor egy nem egészséges ember képe erősödik és idővel el is fogja hinni, hogy beteg. Az ilyen esetekben különösen fontos a támogatás, annak a tudatosítása, hogy bár ez egy hosszú folyamat, de türelemmel és kitartással célt érhetünk. A legfontosabb, hogy a páciens meg akarjon gyógyulni, nem tudom helyette végigjárni ezt az utat. Az okozza számomra a legnagyobb örömet, amikor a páciens visszakapja azt a minőségi életet, amit korábban élt.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a munkád során?

Elég sok a gerincproblémás betegem, köztük akad időnként súlyosabb is. A gerincünk a gerincvelőnk váza, ezért körültekintően kell foglalkozni vele, mert ha nem megfelelően kezeljük, komolyabb problémát is okozhat. Ez minden alkalommal nagy felelősség.

Milyen visszajelzéseket kapsz?

A hivatásom jóval túlmutat a lexikális tudáson, emberekkel foglalkozni összetett feladat. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjunk együtt dolgozni, mindenkivel meg kell találnom a közös hangot. Úgy vélem, hogy jó érzékkel tudok ráhangolódni arra, akivel éppen foglalkozom, és támogatom lelkileg is, ha szükséges. Azt hiszem emiatt is tartanak ki a pácienseim mellettem, a legtöbben már 7-11 éve járnak hozzám.

 Milyen tanácsokat tudsz adni az ülőmunkát végzőknek?

Az ülőmunkát végzők gerince a nap nagy részében egy hajlított kényszertartásban van, a fej előrehelyezett pozícióban, a vállak előre esve állnak. Ez a helytelen testtartás lassan, de biztosan nyak- és hátfájdalmakhoz, továbbá gerincproblémákhoz vezethet. Érdemes beszerezni olyan speciális kialakítású ülőpárnákat, amelyek neutrálisabb helyzetbe hozzák a gerincet. A folytonos hajlított tartásba kényszerített gerincoszlop ellensúlyozásaként amilyen gyakran csak lehet, fel kell állni és ellentétes irányú mozgást végezni, például többször óvatosan hátrahajlítani a fejet, vállkörzéseket csinálni, a medencét megtámasztva hátulról a kezekkel hátrahajolni. Ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal kicsit kompenzálhatjuk az ülő életmód következményeit. Szeretném kiemelni, hogy a fenitek általános tanácsok azoknak, akiknek még nem alakult ki semmilyen gerincet érintő elváltozása. Már meglévő gerincprobléma esetén nem lehet általánosítani, mindenki állapotát külön fel kell mérni és személyre szabottan összeállítani a mozgásprogramot.

A rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás mellett hogyan lehet „felturbózni” a szervezetünket?

Minden a regeneráción múlik, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, hiszen alvás közben történik meg a szervezet újjáépülése. Ezen kívül fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre, legalább 2-3 liter folyadékot kell naponta elfogyasztanunk, hogy átmossuk a szervezetünket.

Mit gondolsz az étrendkiegészítőkről? Van olyan termék, amit jó szívvel ajánlanál?

Elegendő vitamin és ásványi anyag bevitel szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk rendben működjön. Mivel a mindennapokban nem tudunk olyan mennyiségű és annyifelé zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, amely fedezné a napi szükségletet, ezért ezeket pótolnunk kell jó minőségű étrendkiegészítőkkel. Nálam nagyon bevált a Flexipure étrendkiegészítő oldat, amely sokféle módon segít visszaállítani és megtartani az egészséget. A készítmény jótékony hatásait hosszan sorolhatnám, javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki! Én pontosan érzem a különbséget, hogy milyen volt az általános közérzetem a termék fogyasztása előtt és azt követően. Lényegesen jobban vagyok, egészségesnek érzem magamat.

Te mit teszel azért, hogy formában maradj?

A lehető legtöbbet mozgok, ha lehet mindennap. Ha van napközben 1-2 óra szabadidőm, akkor edzek valamit, például saját testsúlyos gyakorlatokat végzem, futok vagy lépcsőzöm. Amikor ügyeket kell intéznem gyalog vagy futva megyek, és néha biciklivel indulok dolgozni. Van olyan vendégem, aki szereti, ha együtt edzek vele, így minden alkalommal én is elvégzem vele a gyakorlatokat. Néha futóversenyeken is indulok, ilyenkor a plusz motiváció miatt még célzottabban telnek az edzés órák.

Mi a kedvenc sportod?

Közel 10 évig lovagoltam, versenyeztem is díjugratásban. Jelenleg már csak hobbiszinten élek ennek a remek sportnak, de vitathatatlanul ez a kedvencem. Rövid ideig kajakoztam, ezt is imádom, de élvezem az úszást, a biciklizést és a futást is.