A napozás 8 alapszabálya, kicsiknek és nagyoknak

Vannak dolgok, melyeket tudunk, igyekszünk betartani, de nem mindig megy… Ilyen például az a tanács, hogy 11 és 15 óra között ne menjünk a napra. A hétköznapokban még csak-csak sikerül ezt megoldani, no de ha nyaralunk?

Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeket is nehéz kiimádkozni a vízből és lehetetlen huzamosabb ideig árnyékban tartani őket. Pedig a lurkók bőrének védelmére különösen vigyáznunk kell, hiszen a leégés nem csak fájdalmas élmény, amely elronthatja a nyaralást, de a gyerekkorban károsodott bőr később súlyos gondokat is okozhat.

Adunk néhány tippet, hogy mire figyelj, ha szeretnéd elkerülni a bajt!

1.A felhős napokon se hanyagold el!

Sajnos a nap nem csak akkor veszélyes, ha hétágra süt. Egy felhős, hűvösebb napon is jelen vannak a káros UV sugarak, ezért ilyenkor is figyelned kell a megfelelő fényvédelemre. Az árnyékban is le lehet égni, így az ott töltött idő alatt is használnotok kell a megfelelő faktorszámú krémet. Általánosságban elmondható, hogy amíg a felnőttek bőre (bőrtípustól függően) 20 percig bír fényvédelem nélkül védekezni a nap káros sugarai ellen, addig ez a gyerekeknél mindössze 5-10 perc.

2. Nemcsak a strandon süt

A bőrt nem csak akkor kell védeni, ha a strandon vagytok! Városnézés, túrázás, focizás, sőt autózás közben is legéghetünk. Mielőtt elindulnátok, kend be alaposan a ruházat által nem takart testrészeket fényvédővel, akárhová is indultok. Ha kisbabád van, akkor az autóban a naptej mellett a baba megfelelő árnyékolásáról is gondoskodnod kell.

3. Bébi a napon

A babák bőre extra érzékeny, megfelelő gondoskodást igényel. A legjobb, ha a bébit egy éves koráig nem viszed a napra 11 és 15 óra között! Szellős ruhában, kalappal vagy sapkával a fején, árnyékos helyeken játszatok, levegőzzetek nyáron.

 

4. Milyen fényvédőt használj?

A naptej kiválasztásakor ellenőrizd gondosan az összetevőit, hiszen egyáltalán nem mindegy, mit kensz a gyerekek testére. Válassz kimondottan gyermekek számára készült 50 védőfaktoros készítményt. A BABÉ Gyermek Fényvédő Spray és a BABÉ Gyermek Fényvédő Tej a BABÉ Nyugtató Komplexnek köszönhetően ideális megoldást jelent a nagyon világos és a nap intoleráns bőrű gyermekek számára is. A BABÉ gyermek fényvédő tej fizikai fényvédőt is tartalmaz, amely a kémiai szűrőkkel ellentétben nem elnyeli, hanem visszaveri a fénysugarakat, mintha mini- napernyőkkel borítanánk be a bőrünket. Széles spektrumú védelmet ad és nem irritálja a bőrt.

5. Naponta többször

Kend be a bőrötöket már 20 perccel a strandra indulás előtt és ezt a rituálét ismételd meg 2 óránként, hiszen a parti homok, a törölközés, a csúszdázás nem kedvez a vízálló fényvédőkrémeknek sem.  Fontos, hogy jó példát mutass, a gyerekeknek látniuk kell, hogy a szüleik sem mennek fényvédelem nélkül a napra.

6. Tetőtől talpig, tokától bokáig

Vannak olyan testrészek, melyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mint például a fülek, az ajkak, a lábfej és a lábujjak. Az erős napfény a szemet is károsíthatja, így érdemes a piciket kisgyermekkortól hozzászoktatni a napszemüveg viseléséhez.

7. Kamasz panasz

Nemcsak a csecsemők, hanem a kamaszok bőre is különleges odafigyelést igényel. A pattanásra hajlamos bőrnek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terméket használtok! Léteznek kimondottan aknés bőr számára készült naptejek, amelyek szabályozzák a bőr faggyútermelését. Aknés, zsíros és problémás bőr esetén sokat segíthet a bőrproblémán a megfelelő készítménnyel végzett tisztítás is.  A BABÉ Dermaseptic tusfürdő aktív összetevői gátolják a mikroorganizmusok szaporodását, segítenek a testszag semlegesítésében és támogatják a bőr természetes védekezőképességét a külső hatásokkal szemben. Valamennyi bőrtípusra alkalmazható, pH értéke igazodik a bőrhöz, hidratálva azt. Nemcsak a kamaszok, az egész család számára ideális választás!

8. Gyógyszerek okozta fényérzékenység

Vannak gyógyszerek, köztük antibiotikumok is, melyek erősíthetik a bőr érzékenységét a nappal szemben. Ha a család bármely tagja gyógyszert szed, vagy szedett a nyaralás előtt közvetlenül, egyeztess az orvossal arról, hogy kell-e speciálisan odafigyelned bármire a nyaralás alatt.