A narancsbőr nem csak esztétikai probléma, az egészségre is veszélyes lehet

A narancsbőr vagy cellulit talán az egyik leggyakoribb bőrprobléma. A nők 80-85%-át érinti, leggyakrabban a popsin és combokon jelenik meg. E heti cikkünkben kialakulásának okait, veszélyeit és néhány kezelési lehetőséget mutatunk be.

A narancsbőr kialakulásának okai

A cellulit a test bármely területén megjelenhet, függetlenül nemtől, kortól, súlytól. Általában a test azon részén alakul ki, ahol a természetes zsírszövetek nagyobb mennyiségben megtalálhatók, ilyen például a comb, a has vagy a kar. A narancsbőrt gyakran összekeverik az elhízással, és bár gyakran kéz a kézben járnak, mégis fontos tudni, hogy a cellulit olyan személyeknél is jelentkezhet, akik egyáltalán nem testesek, és a túlsúlynak sem kell feltétlenül narancsbőrt eredményeznie.

A cellulit kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Jelentős a genetikai faktorok hatása, emellett sokat számít az életmód is, hiszen a rendszeres sportolás miatt az izomszövet megszaporodik és feszesebbé teszi az azt körülölelő bőrt, a kötőszövet pedig erősebbé válik, ezért csökken a narancsbőr megjelenése. Kiemelkedő a táplálkozás szerepe is, valamint a megfelelő folyadékfogyasztás.

Fontos beszélnünk a hormonális okokról is, hiszen a női hormonok (az ösztrogén, és kisebb mértékben progeszteron) fontos szerepet játszanak a cellulit kialakulásában. Emiatt a cellulit általában pubertáskor, menopauza, hormonális kezelés alatt vagy orális fogamzásgátlók használatakor jelentkezik vagy súlyosbodik.

Sajnos az esztétikai gondokon túl komoly egészségügyi veszélyeket is hordoz a cellulit…

Ha a progeszteron szinthez képest túl sok ösztrogén képződik szervezetünkben, az a szövetek közötti kóros nyirok felhalmozódást idézi elő, ez pedig ödémákat eredményez és nyomást gyakorol az erekre, ami szív- és érrendszeri rendellenességekhez vezet.

A cellulit fokozatai

A cellulit több szakaszban keletkezik, kialakulhat néhány hónap, de akár néhány év alatt is.

 

1. fázis

Ez a cellulit enyhe fokozata, nincsenek klinikai tünetei, csupán a bőr összenyomásával válik láthatóvá. Kialakulása akkor kezdődik, amikor a testünk egy adott területének a vér- és nyirokkeringése nem működik megfelelően, és a sejtek közötti térben megrekednek a sejtanyagcserével felszabaduló melléktermékek, amelyek vizet is visszatartanak.

2. fázis

A második fázisban a megrekedt nyirok már nyomást gyakorolhat a környező szövetekre, így csökkent véráramlás jellemzi. A nyomás hatására elindul egyfajta kötőszövetes átépülés is.

3. fázis

 A narancsbőr harmadik fázisában a problémás területek megjelenése karfiolszerű, és ez már a bőr összecsípése nélkül is látható. A méreganyagok egy része a zsírsejtekben tárolódik, és ettől azok megnőnek. A szöveti nyomás tovább nőhet a pangó nyirok miatt, az apró kitüremkedések pedig egyre nagyobb mértékben látszanak. Elkezdő


A narancsbőr megelőzése, kezelése:
dik a kötőszöveti rostok megvastagodása, azok megkeményednek, és sokkal rugalmatlanabbá válnak. Ekkor a cellulit már fájdalmas is lehet, ugyanis a rostos kollagén csomók nyomást gyakorolnak a kapillárisokra és az idegrostokra. Romlik a szövet keringése, ettől – mivel a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, tápanyaghoz- sejtkárosodások következnek be.

Az első- és második fázisban járó cellulitot még hatékonyan kezelhetjük otthon is. Ehhez elengedhetetlen a mozgás (különösen az adott területek izmainak célzott erősítése) és nagyon fontos, hogy erre a célra fejlesztett magas hatásfokú bőrápoló terméket vessünk be a cellulit ellen!

A tökéletes testápolási rutin kelléke narancsbőr esetén, erős anti-cellulit, feszesítő és karcsúsító hatással:

BABÉ Anticellulit Krém-Gél

Hűsítő hatású gél, amely segít megelőzni a cellulitisz és narancsbőr kialakulását. Zsírcsökkentő és zsírbontó tulajdonságaival javíthatja a mikrokeringést, feszesebbé és simábbá varázsolja a bőrt. Beépített masszázs applikátora segít bedolgozni a gélt a mélyebb bőrrétegekbe.

A közkedvelt Lift4Skin termékek (Lift4Skin Body Shaper Scrub/ Bőrradír és előkészítő szérum, Lift4Skin Body Shaper Slimming/Fogyasztó Anticellulitisz szérum, Lift4Skin Body Shaper /Alakformáló Anticellulitisz szérum) is kiválóan teljesítenek a narancsbőr elleni harcban, emellett feszesebb, rugalmasabb bőrt eredményeznek. Most 50% kedvezménnyel vásárolhattok meg minden Lift4Skin készítményt webshopunkban!