Családi játékprogramok a szabadban

Itt a nyári szünet és sok szülőnek óriási fejtörést okoz, hogy mit is kezdjen a gyerekekkel a nyáron. Bár a legtöbb csemete sok programon, táborban vesz részt, mégis elég sok az otthon töltött idő, amit hiba lenne kizárólag TV nézéssel, videojátékkal tölteni. Használjuk fel a nyári szünetet arra, hogy javítsuk a kapcsolatunkat a gyerekeinkkel, töltsünk együtt minőségi időt, akár otthon is! Játékötleteket mutatunk nektek, melyek többsége nem igényel különösebb kelléket vagy előkészületet, az egész család számára szórakoztató és a saját kertetekben, vagy a közeli parkban is kivitelezhető. Élvezzétek ki a nyári napokat!

A szellemi és fizikai egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a szabadban töltött idő. Azt viszont mindannyian tudjuk, hogy mekkora kihívást jelenthet a gyerekek elszakítása a tévétől, telefontól vagy videojátékoktól. Jó praktika, ha szórakoztató tevékenységekkel csábítod őket a szabadba – és igen, fontos, hogy a játékhoz anya vagy apa is csatlakozzon.

Mutatunk pár kerti játékötletet, amelyek a képzeleten kívül más kellékeket nem igényelnek.

Szardíniák

Egyfajta fordított bújócska. Egy játékos kivételével (Szardínia1) mindenki hunyó. Amíg a hunyók becsukott szemmel számolnak, addig elbújhat az első szardínia. Minden hunyó egyénileg keresi a rejtett embert, és aki megtalálja, az csatlakozik hozzá és együtt rejtőznek tovább. Az veszít, aki utolsóként találja meg a többieket.

Angry Birds

Szuper játék, ami a feszültséget is segít levezetni, hiszen szuper érzés büntetlenül leverni, szétzúzni dolgokat. Építsetek tornyot konzervdobozokból vagy palackokból – annál jobb, minél nagyobb hangzavart csinál, amikor ledől. Jelöljétek ki, honnan dobtok és egy kaviccsal vagy egy labdával indulhat is a célzás!

Rendőri irányítás

Egyikőtök rendőr lesz, ő irányítja majd a forgalmat. A többiek a kijelölt rajtvonalon állnak, de szemük már a célvonalat fürkészi. A rendőr hátat fordít a többieknek, és amikor azt kiáltja: „zöld lámpa”, akkor a többi játékos elkezd futni a célvonal felé. Amikor a rendőr azt mondja: „piros lámpa”, akkor minden futónak meg kell állnia. Az nyer, aki először éri el a célvonalat.

Kincskeresés

A gyerekek imádnak kincseket keresni, rejtélyeket megoldani. A kincs ezerféle lehet (nyalóka, csoki, kis műanyag figurák, autók, plüss játékok, matrica, foglalkoztató füzet, toll, ceruza, könyv), a játéknak pedig csak a fantázia szab határt. Minél többen vagytok, annál izgalmasabb, de akár egy gyerekkel is jó móka lehet.

Mindenképpen kell egy sztori, egy mese, ami értelmet ad a játéknak és segít a gyerekeknek a fantáziájukat használni, hogy jobban bele tudják élni magukat a játékba. Minél nagyobbak a gyerekek, annál fontosabb a játék szempontjából a történet. Lehet dzsungeles, királylányos, kalózos, sőt akár Fortnite-os is – a lényeg, hogy minél közelebb álljon a téma a gyerekekhez. Szuper program, amely határtalan teret biztosít a kreativitásra: használhattok kellékeket, dekorációt, jelmezeket, a feladatokat pedig abszolút magatokra szabhatod.

Azt még a kezdő kalózok is tudják, hogy a kincskereséshez kell egy kincses térkép. Ezt kár kihagyni, mert imádják a gyerekek bogarászni, nézegetni. Minél több minden kerül rá, annál jobb, de arra azért ügyelj, hogy ha ez alapján keresnek, akkor ne vesszen el a lényeg. Korosztálytól függően szerkeszd, a nagyobbaknak kerülhetnek rá családi szállóigék is, hogy még viccesebb legyen a dolog. Ha van időd és kedved, akkor a térkép is lehet egészen különleges: készülhet például égetett szélű, teával színezett papírlapra (ilyenkor csak az előkészítés, száradás után rajzolj rá).

Magát a játékot annyira teszed egyszerűvé vagy bonyolulttá, amennyire akarod. Ha hosszabb programot akartok, akkor építs be állomásokat! Ilyenkor rejtélyes feladványok is szerepet kaphatnak a kincskeresésben (képrejtvény, keresztrejtvény, találós kérdés), ami alapján tudnak eljutni a következő helyszínre, ahol újabb feladvány várja őket, ami egy újabb állomásra vezet, a végén pedig várja őket a kincs.

Vadászat a természetben

A kisgyermekek számára nagyon fontos az udvaron töltött idő és a természettel való kapcsolattartás. Lehet, hogy otthon nincs olyan színes élővilág, mint mondjuk egy dzsungelben, de azért érdemes körülnézni. Ezzel a játékkal ráébresztheted a gyerekeket arra, hogy a tapasztaláshoz nem kell feltétlenül messzire utazni vagy erdőbe kirándulni, hiszen rengeteg természetbeli csodát fedezhetnek fel akár a saját udvarotokon is.

Korosztálytól függően többféle megvalósíthatóság létezik:

A kicsiknek adj egy-egy papír tojástartódobozt és fessetek be minden mélyedést más-más színűre. A feladat, hogy minden színhez találjanak valamit a kertből és helyezzék el az adott színű tartórészben. Lehet az madártoll, kavics, virágszirom, levél – bármi, a lényeg, hogy a meghatározott színű legyen.

A nagyobbaknak adj egy listát az udvaron megtalálható tárgyakról, és egy táskát, amelybe összegyűjthetik őket. A listán szerepelhetnek például virágok, növények, jó illatú dolgok, furcsa alakú levél vagy virág, kavics, botok, de rejthetsz el vicces apróságokat is, amiket meg kell találniuk.

Plusz pontok járhatnak azért, ha olyan dolgokat is begyűjtenek, amelyeket érdekesnek találnak. Ez remek lehetőséget kínál számukra, hogy önállóan fedezzék fel a világot.

Akadálypálya

A strukturálatlan játék a koragyerekkori fejlődés fontos része. Nincs jobb módszer a strukturálatlan játék hatásának szimulálására a kertben, mint egy akadálypálya! Ráadásul korosztálytól függetlenül abszolút kedvenc, hiszen mind a tervezése, mind a megvalósítása, mind a teljesítése igazi élmény.

A legjobb akadálypályák azok, amelyek kihívást jelentenek és addiktívak. A gyerekek egész nap rajtuk lóghatnak anélkül, hogy megunnák.

Akadálypálya-építési tippek

A kulcsszó itt is a kreativitás, hiszen a szórakoztató akadálypályák megépítésére nincsenek rögzített irányelvek vagy tuti tippek. Ha a gyerekeket is bevonod a pálya tervezésébe, felépítésébe, akkor sokkal jobban fogják élvezni a pályát, miután az megépült.

Ötletek:

Feszítsetek ki fonalat a fák, a mászóka, a csúszda, a hintaágy vagy bármilyen más kerti bútor közé, és már készen is van az akadálypálya. Az első körök után nehezíthettek, úgy kell végigmenni a pályán, hogy nem értek hozzá a kötélhez. Akár csengettyűket is akaszthattok a fonalra, hogy hang is jelezze, ha valaki hozzáér.

Kellékek: székek, kötelek, párnák, bóják

A feladat összetett: például át kell mászni székek alatt, át kell kúszni egy-egy hol magasabban, hol alacsonyabban kifeszített madzag alatt, vagy egy párnákból épített alagúton, patakba dobott köveken (a valóságban fűre elhelyezett papírlapokon) kell átkelni a „patakon”.

Ha már jól megy a feladat, akkor jöhet a nehezítés: a játékos tartson valamit a kezében (labda, plüssállat, pohár víz), aminek nem szabad leesnie, kiömlenie. Versenyezhettek az idővel, egymással, és akár csapatban is játszhattok.

Bunker

Ez is egy örök kedvenc, hiszen mindenki vágyik egy saját, privát kuckóra. A bunker készülhet óriási papírdobozokból, székekből és plédekből, vagy egy fára akasztott hullahopp karikáról is lógathatsz le takarókat.

A felhőtlen játék hevében se feledkezzetek meg a kullancs- és fényvédelemről!

Írtunk már arról, hogy a saját kertetekben is elővigyázatosnak kell lennetek, hiszen a kullancsok sajnos ott is jelen lehetnek L Épp ezért fontos, hogy a kerti tevékenységekhez is használjatok kullancsriasztót, illetve legyen otthon Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító-készlet!  A Stop Tick orvostechnikai eszköz egyedi gyorsfagyasztásos technológiájának köszönhetően megakadályozza, hogy a parazita fertőző nyála kifolyjon, illetve védelmet nyújt testének szétválása ellen, így jelentősen csökkenti a kórokozó anyagok átvitelének kockázatát az eltávolítás során.

A fényvédelmet sem szabad félvállról venni, érdemes betartani a napozás 8 alapszabályát a kerti játék során is! Kínálatunkban sokféle fényvédőt találsz, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Élvezzétek ki a nyár minden percét, töltsétek hasznosan és szórakoztatóan a gyerekekkel töltött időt!