Egy Anya naplója: Dologel fogzástippek

A fogzás az egyik legnehezebb időszak a pici életében, ezért kihívást jelent a szülőknek is. Fontos tudnunk, hogy milyen tünetei vannak a fogzásnak és mit tehetünk, hogy megóvjuk gyermekünket a kínzó fájdalomtól.

Dologel fogzástippek

Minden baba más és más. Vannak babák, akiknél minden fájdalom és előjel nélkül egyszer csak azt veszi észre az anyuka, hogy kibújt az első fogacska, de sokaknál ez sajnos korántsem ennyire tünetmentes. Az sincs kőbe vésve, hogy mikor törik át az ínyt az első fogcsírák: van, akinél ez 3-4 hónapos kor körül történik meg, és van akinél 7 hónaposan, de persze akadnak szélsőségek is. Általában 3 éves korra előbújik mind a 20 tejfog.

Tipp: Ha cumizik a baba, akkor válassz fogszabályzós cumit, ami nem zavarja meg a gyermek fogainak egészséges fejlődését.

A fogzás jelei

Sokféle jele lehet fogzásnak, de korántsem biztos, hogy a ti babátoknál mindegyik tünet jelentkezik. Arra sincs egységes szabály, hogy meddig tart, hiszen vannak babák, akik egy-két napig nyűgösek egy-egy fog kibújásakor, míg más babáknál akár hetekig, hónapokig is elhúzódhat a nyugtalanság, a fájdalom és erősebb tünetekkel jár együtt a fogzás.

Azt hogy a fogzás megkezdődött, a legtöbb esetben egyértelmű tünetek jelzik: a baba ínye duzzadt, piros, szinte állandóan a szájában matat, mindent megrág, ömlik a nyála.

Tipp: Amint a fogak kibújtak, ne feledkezz meg a rendszeres tisztításukról, hiszen fontos, hogy a szájhigiénia már pici kortól kezdve a mindennapi rutin része legyen. Használj a baba korának megfelelő méretű fogkefét és fogkrémet!

A fokozott nyálképződéssel függ össze, hogy ilyenkor gyakrabban pirosodik ki a pici popsija, néhány babának a széklete hígabbá válik.

A fogzás során a nyál savassá válhat és a fokozott nyáltermelődés miatt kicsípheti a bébi arcát, főleg a száj környékén.

Tipp: Mivel a kipirosodott terület érzékennyé válhat, ezért amikor nyáladzik a baba, egy tiszta, száraz puha anyaggal töröld át rendszeresen a szája környékét, hogy megakadályozd a kipirosodást. Ha mégis kipirosodik, kezeld bőrvédő krémmel az érzékennyé vált területet. A BABÉ gyermek arckrém bőrnyugtató összetevői intenzíven hidratálják az irritált, nagyon száraz és atópiás bőrt.

Az anyatejben lévő hormonok fájdalomcsillapító és nyugtató hatásúak, ezért sok baba ebben az időszakban sokat szopizik. Ugyanakkor vannak babák, akik a fogzás időszakában étvágytalanná válnak. Ne ess kétségbe, ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot igyon, és – amennyiben már nemcsak anyatejjel táplálod a babát – kínáld a könnyen fogyasztható, hígabb ételekkel.

Dologel fogzástippek

Ne ijedt meg, ha az alábbi kellemetlenebb tüneteket tapasztalod babádon:

Orrfolyás: Néhány napig tartó vizes orrfolyást is okozhat a fogzás. Ez magától elmúlik, nincs szükség különösebb kezelésre, de ha zavarja a baba alvását, használj Nosko Tengervizes orrsprayt és Orrszi-porszit az orrjáratok megtisztítására.

Hőemelkedés, láz: Vitatott téma, hogy okozhat-e a fogzás hőemelkedést, lázat. A legelfogadottabb vélemény az, hogy hőemelkedést okozhat, de magas lázat nem. Így ha lázas a pici, érdemes vele ellátogatni a gyerekorvoshoz, hiszen a fogzás időszakában legyengülhet az immunrendszer, ezért a babánk fogékonyabbá válhat a betegségekre és könnyen lehet, hogy a magas láz mögött valamilyen betegség húzódik meg.

Fülpiszkálás: Sajnos a babáknál is előfordulhat, hogy a fogfájdalom kisugárzik a fülekre. Ha azt látod, hogy a baba gyakran a füléhez kap, piszkálja, húzgálja a fülcimpáját, dörzsöli a fülét, akkor lehetséges, hogy épp a fogcsírák mocorognak. Ha ez a tünet huzamosabb ideig fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, hogy biztosan kizárja a fülbetegségeket.

Fájdalom

Anyaként szörnyű érzés, amikor fáj valami a babának. Ilyenkor mindent megteszel, hogy enyhíts a szenvedésén. Ehhez jó megoldás lehet a Dologel fogíny gél, mely teljesen természetes összetételű és teljes körű megoldást nyújt: Valeriana tartalmával segít megnyugtatni a babát, Kamilla és Propolis tartalmának köszönhetően enyhíti a gyulladást és fertőtleníti is a fogínyt valamint ez utóbbiak enyhe helyi érzéstelenítő hatással is bírnak. Nem tartalmaz lidokaint, vagy más szintetikus fájdalomcsillapítót, így megkíméli a picit a mellékhatások és allergiás reakciók kockázatától. Naponta többször is alkalmazható, célszerű étkezést követően, illetve az elalvás megkönnyítésére lefekvés előtt használni. Alaposan kézmosást követően tégy egy kevés gélt az ujjad hegyére és finoman masszírozd be a fogínybe.

 

Dologel fogzástippek