Egy hónap karácsonyig

Indul a visszaszámlálás! Elérkezett az első adventi hétvége, vagyis egy hónapunk van karácsonyig. Ha a halogatók közé tartozol és amúgy Pató Pál urasan legyintesz, hogy „hol van az még”, akkor ideje belegondolnod, mennyi mindenben kell még döntést hozni, egyeztetni, megvenni, elintézni… A karácsony ugyan az év legszebb időszaka, de lássuk be, hogy nagyon sok teendővel jár. Ha jól átgondolod a tennivalók listáját, sőt esetleg néhány feladatot delegálsz családtagjaidnak, akkor nem torkollik stresszbe az ünnep. Ebben szeretnénk most segíteni!

Jöhetnek a listák!

Ha az utolsó pillanatra hagyod akár az ajándékok, akár a karácsonyi menü alapanyagainak a beszerzését, akkor nagy eséllyel kígyózó sorokba és kifosztott polcokra fogsz bukkanni, és ez már szinte garancia arra, hogy űzötten és fáradtan köszönt rád az ünnep. Ezt elkerülendő először is gondold végig a teendőket! Haladjunk sorrendben…

1. Ajándékok

Ezek beszerzése igényli a legtöbb időt, nem érdemes sokáig halogatni. Bármilyen jó is a memóriád, érdemes nem csak fejben, írásban is rögzíteni, hogy kinek és milyen ajándékot kell megvásárolni, elkészíteni. Meglehetősen kínos érzés, amikor a téli szünet előtti utolsó napon iskolába menet döbbensz rá, hogy valamelyik gyerek egyik tanárát bizony kifelejtetted…

Vedd számba a családtagokat, barátokat, tanítókat, óvó néniket, mindenkit, akit akárcsak valami csekélységgel is, de meg akarsz ajándékozni. Most jön a neheze: írd le azt is, kinek mit és nagyjából milyen összegért szeretnél vásárolni.

A beszerzést sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert a vége az lesz, hogy a nagy tömegben idegeskedve, túllépve a költségvetést, eldobva a rációt az első szembejövő dolgot meg fogod vásárolni, csak hogy haza mehess. Amit lehet, szerezz be az interneten (ebben is segít a lista, hiszen a szállítási díjakon is sokat spórolhatsz, ha egy helyről több dolgot szerzel be), és csak akkor szánj egész napokat a személyes beszerzésekre, ha tényleg erre vágysz. Kalkuláld bele, hogy nem biztos, hogy az amerikai filmekből ismerős idealizált shopping feelinget fogod érezni, miközben elektromos fogkefe vagy határidőnapló után kutatsz valamelyik plázában, kabátodat a hónod alatt szorongatva, csomagokkal megpakolva.

2. Ki megy hova?

Ennek tisztázása a második legfontosabb, hiszen tudnod kell, hogy ti mentek vendégségbe, vagy neked kell vendégül látnod a többieket. Igyekezz ennek megbeszélése során is az időbeli tervezést szem előtt tartani, hiszen nehéz például úgy többfogásos ebédet adni, sütemények széles kínálatát felvonultatni, hogy az előző két napodat nem töltöd otthon, és egyetlen délelőttöd van a menü elkészítésére. Az sem hátrány, ha tudtok pihenőnapokat kiszakítani a nagy karácsonyi kavalkádban, amikor a szűkebb családoddal hátradőltök kicsit.

3. A menü

Ha már megvan, hogy mikor és hány főt kell vendégül látnod, tervezd meg a menüt – beleértve a karácsonykor elengedhetetlen desszerteket, süteményeket is. Vedd figyelembe azt is, hogy mennyi időd lesz elkészíteni az ételeket és érdemes olyan sütiket, fogásokat is betervezned, melyeket korábban is el lehet készíteni. A zserbónak például kimondottan jót tesz, ha tud legalább egy napot állni, puhulni mielőtt asztalra kerül. A tárolható sütik fő ellensége a családi éhség, ilyenkor kezdődnek a „ne nyúlj hozzá, karácsonyra sütöttem” kezdetű harcok – ezért készülj inkább nagyobb adagokkal, jut is- marad is alapon.

Ma már nem bűn, ha nem a te kezed alól kerülnek ki a karácsonyi fogások. Ha ételrendelésre készülsz, akkor is meg kell tervezned, hogy honnan és mit fogsz rendelni, hiszen általában karácsony előtt minimum egy héttel lezárják a bejgli, halászlé, stb. rendeléseket az éttermek és a cukrászdák.

4. Karácsonyi csomagolás

Van, aki élvezi és van, aki nem. Utóbbiak számára találták ki az ajándéktasakokat, dobozokat. Ha viszont hagyományosan csomagoltok, akkor kitűnő családi programmá is tehető (persze csak akkor, ha a gyerekek már nem hisznek a Jézuskában). Szerezd be a csomagolópapírokat, masnikat, szalagokat, ajándékkártyákat és celluxról se feledkezz meg, majd kapcsoljatok be karácsonyi zenét, készítsetek elő kakaót, forralt bort, gyújtsatok gyertyát és hangolódjatok kicsit az ünnepekre, miközben vágtok, hajtogattok, masnit köttök!

Válassz környezetbarát megoldásokat a csomagolásra! Mutatós lesz az ajándék pl. újságpapírba csomagolva, fenyőággal és tobozzal díszítve, de régi ruhákból is eszkábálhatsz kis zsákokat vagy befőttes üvegbe is rejtheted a karácsonyi meglepit. Nézz szét az interneten ötletek után kutatva, rengeteg apró trükköt találsz majd, amelyek csökkenthetik a csomagolási hulladék mennyiségét és gyakran feldobják magát az ajándékozást is.

5. Dekoráció

Biztosan sokan felhördülnek, hogy kerül a dekoráció csaknem listánk végére. A helyzet az, hogy ez a tétel minden szempontból szabadon tervezhető. Az igazán elhivatottaknál már felkerültek a girlandok, kandalló díszek és társaik, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknél még csak az adventi koszorú került ki az asztalra. Szerintünk díszíts akkor és úgy, ahogy neked jól esik.

6. Nagytakarítás

Valahogy a háziasszonyokban benne van az a kényszer, hogy mindennek ragyognia kell az ünnepekre. Így van ez annak ellenére, hogy nem lehet előre megcsinálni, hiszen folyamatosan kosz képződik, a díszítés, a csomagolás, a sütés-főzés miatt. Véleményünk szerint senki sem fogja a karácsonyfa mellől azt pásztázni, hogy van-e vajon porréteg a könyvespolc tetején, így, ha nem vagy maximalista, érd be a látszat renddel és élvezd a karácsonyt!