Elfogyott a kézfertőtlenítő? Sebaj! Készíts magadnak!

A koronavírus terjedése miatt egyre több helyen hiánycikk a kézfertőtlenítő. Pedig a vírus ellen gyakori kézmosással, kézfertőtlenítéssel, valamint az általános higiéniai és érintkezési szabályok betartásával vehetjük fel hatásosan a harcot.

Amennyiben nincs lehetőséged alapos kézmosásra (ami valljuk be, gyakran megesik), a legegyszerűbb megoldás a kézfertőtlenítő.  Jó, ha tudod, hogy a popsitörlő kendők fertőtlenítő hatása minimális, az aloe vera spray pedig csak sebgyógyításra alkalmas.

házi kézfertőtlenítő

A megoldás?

Készíts magadnak és családodnak házi készítésű fertőtlenítőt! Csak pár percet vesz igénybe és minden hozzávalója könnyen beszerezhető. Legyen a táskádban mindig egy adag szórófejes flakonban és fújd le a kezedet időnként. Ez különösen fontos, ha olyan felületet (például kapaszkodót a buszon) fogtál meg, melyet sokan markolásztak előtted.

A kézfertőtlenítők legfőbb alapanyaga az alkohol, amely baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Ezt a gyógyszertárban tudod beszerezni, optimális esetben 96 %-osat, ha nincs, legalább 70%-os töménységűt vásárolj. A Járványügyi Központ (CDC) ugyanis minimum 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használatát javasolja, mert akkora alkoholszázalék mellett tud a fertőtlenítő hatékonyan elpusztítani vírusokat is, mint például az influenza vagy a koronavírus.

Hozzávalók 67%-os fertőtlenítőhöz:

  • 240 ml 96%-os gyógyszertári alkohol
  • 1 evőkanál Hidrogén-peroxid (3%-os, szintén a patikákban kapható)
  • 1 kiskanál növényi glicerin
  • 85 ml desztillált vagy forralt víz
  • 10-20 cseppnyi illóolaj (opcionális)

Nincs más dolgod, mint egy tiszta tálban alaposan összekeverni a fenti hozzávalókat. Variálhatod az elegyet antibakteriális hatású illóolajokkal, mint például a teafaolaj, eukaliptusz, fahéj vagy citrom. A legpraktikusabb, ha az elkészült fertőtlenítőt adagolófejes flakonba öntöd, de sima üvegcséből is tudsz önteni a tenyeredbe.

házi kézfertőtlenítő

Kifejezetten érdemes viszont arra is figyelned, hogy az alkohol szárítja a bőrt, ezért a ne feledkezz meg kezed hidratálásról sem! Igaz ez akkor is, ha bolti fertőtlenítőt használsz, hiszen annak alkoholtartalma ugyanúgy 60% fölötti, mint a házilag készítettnek.

Kezed ápolására ideális a Medimento kézkrém. Urea, olíva és papaya tartalmával járul hozzá kezed hidratáltságához és puhaságához.

kezfetotlenito_hazilag