Első nyaralás babával: 8 dolog, amit jó ha tudsz

Nyáron mindenkinek jár a pihenés, még a kisbabás családoknak is. Az első családi nyaralás meghatározó élmény, de nem kis feladat az utazás megszervezése. Sok dolgot kell végiggondolni, minden igényt jól összehangolni, de a jól sikerült nyaralásból egész évben töltekezni fogtok. Adunk pár tippet, hogy mire figyelj az utazás tervezésekor!

1. Mennyi idős babával indulhatunk el vakációzni?

Azt javasoljuk, hogy az első 2 hónapban ne induljatok útnak, hiszen ilyenkor még éretlen a baba immunrendszere. Két hónapos kor után viszont nyugodtan kimozdulhattok, de jó, ha a hosszabb utazást megelőzi egy főpróba. Menjetek el mondjuk egy hétvégére a nagyszülőkhöz! Ott megfigyelheted, hogyan viselkedik a kicsi idegen környezetben, hogy viseli, ha picit felborul a napirendje és felmérheted, hogy mire van szükségetek az utazás során. Sokkal felkészültebbnek érzed majd magad egy ilyen próba után, könnyebb lesz a szervezés és a csomagolás is, és nem utolsósorban kevesebb aggodalommal fogsz elindulni egy hosszabb vakációra a kicsivel.

2. A szállás kiválasztása

Olyan szállást válassz, amelyik bababarát, hiszen ezek sok felszerelést biztosítanak, így kevesebb csomagot kell magatokkal vinni. Nem csak szállodában gondolkodhattok, hiszen sok apartman kínál hasonló szolgáltatásokat. Járj utána, hogy van-e a kiszemelt szálláson etetőszék, babaágy, babakád és azt is gondold végig, hogy mi az, amire valóban szükségetek van. A pelenkázó például nem létszükséglet, hiszen pelenkázni az ágyon is lehet.

Ha már nem anyatejes a baba, akkor a hotelnél jobb választás a konyhával felszerelt apartman, bár sok hotelben biztosítanak bébiételt és babamenüt is. Ha többen mentek, szempont lehet az is, hogy amíg az apartmanban nyugodtan pihennek a gyerekek, addig a bébiőrt magatok mellett tudva ti nyugodtan beszélgethettek a teraszon vagy a kertben.

3. Kivel menjünk?

Az első nyaralás pihentetőbb lehet, ha nem csak ti mentek a gyerek(ek)kel. Ideális lehet, ha olyan barátokkal utaztok együtt, akiknek hasonló korú gyermekeik vannak, de ha jó fejek a nagyszülők, ők is veletek tarthatnak a nyaralásra. Így talán még arra is lehet esélyed, hogy néhány órát kettesben tölts a pároddal.

4. Hagyd a nagyszabású terveket!

Tisztázd előre magadban, hogy a kicsivel a nyaralás nem biztos, hogy teret ad minden terved megvalósításának. A hosszas városnézés, minden kitűzött célpont meglátogatása valószínűleg nem most fog megvalósulni. Sőt, az is benne van a pakliban, hogy találkozol majd olyan helyzetekkel, amikre nem vagy felkészülve. Lazulj el, hiszen az, hogy hogyan emlékeztek majd vissza az első nyaralásra attól is függ, hogyan reagáltok a váratlan szituációkra. Csak nyugi, kezeld ezeket a körülményeket humorral, egy célod legyen: érezzétek jól magatokat.

5. Utazás

Ha autóval indultok el, akkor lehetőleg ne válasszatok nagyon távollévő célpontot. Ha mégis hosszú utazást terveztek, induljatok este, így ha szerencsétek lesz, akkor a kicsi végigalussza az utat. Ne állítsátok túl hidegre a klímát és adjatok melegebb ruhát a kicsire, amit azonban minden megálláskor vegyetek le, hogy ne izzadjon bele.

Amennyiben repülővel indultok útnak és a pici kétévesnél kisebb, akkor olyan ülőhelyet foglalj, ahová gyermekülés lehet tenni. Ha a baba picit is náthás, akkor a füle könnyen eldugulhat a nyomáskülönbségtől, ezért felszállás előtt mindenképp szívd le az orrát.  Erre a legjobb megoldás a Nosko / Orrszi Porszi szájjal szívható orrszívó.  A fel- és leszállás idejére ölbe kell venned a picit, és ilyenkor – szintén a nyomáskülönbség miatt – kapjon cumit.  Ha már nagyobb a gyerkőc, akkor adhatsz neki ropit, cukorkát vagy rágógumit. A repülőn mindig erős a klíma, ezért a babának legyen egy réteg vastagabb ruhája, vékony pamuttakarója és sapkája.

6. Napirend

Kalkuláld be, hogy a már megszokott életritmusotok felborulhat a nyaralás alatt. Ne görcsölj emiatt, légy rugalmas! Törekedj arra, hogy a legfontosabb rituálékat megtartsd (pl. az altatás módja, az etetések ideje), és figyelj arra, hogy az alváshoz nyugodt körülményeket teremts. Ezen túlmenően azonban ne aggódj, ha nem úgy alakul a napirend, ahogy otthon. Ennyi belefér, hiszen nyaraltok. Hazatértetek után majd visszatér minden a régi kerékvágásba.

7. Biztonság

Amikor megérkeztek a szállásra, az első dolgod a szoba ellenőrzése legyen. Tedd meg a kicsi korának megfelelő óvintézkedéseket, ha már mászik, akkor pakold el a magasról lerántható tárgyakat, tüntesd el a szájába vehető dolgokat, csekkold a konnektorokat, ha van veszélyes magasságban lévő, akkor lásd el vakdugóval.

8. Ne vidd napra a bébit!

A babák bőre extra érzékeny, ezért nagyon figyelj a fényvédelemre! A legjobb, ha a bébit egy éves koráig nem viszed a napra 11 és 15 óra között. Szellős ruhában, sapkával a fején, árnyékos helyeken játszatok, levegőzzetek nyáron, de ilyenkor is használjatok napvédőt. Fontos, hogy kimondottan a kicsik bőrének védelmére fejlesztett biztonságos naptejet válassz! Ideális lehet számotokra a Nosko Fényvédő krém, amely újszülött kortól használható testen és az arcon egyaránt, hipoallergén, csak természetes, fizikai fényszűrőket tartalmaz, kémiai filtereket nem, ezért a legérzékenyebb bababőrön is használható, nem okoz irritációt. Nagyon magas, széles spektrumú védelmet biztosít az UVA és UVB sugarak ellen. Bőrön könnyen terülő, krém állagú formulája nemcsak a napsugárzás ellen véd, hanem táplálja is a bőrt. Az sem utolsó szempont, hogy nemcsak biztonságos, hanem környezetbarát is, valamint állatkísérlet mentes, vegán.

Kellemes nyaralást Nektek, élvezd ki a kikapcsolódás minden percét!