Elsős lesz a gyerek – 6 tipp, hogyan készítsd fel az iskolakezdésre

Az első iskolai év előtt sok minden miatt aggódnak a szülők.

Az idei év speciális, hiszen a járványhelyzet miatt a fő aggodalom az, hogy egyáltalán elkezdődik-e a suli, de emellett megoldandó feladatként előttünk áll az iskolatáska, tolltartó, mappa, írószer, tornacucc és egyebek hosszú listája is.

A leendő elsősök szüleinek helyzete azért különleges, mert gyermekük egy teljesen új világba csöppen. Új közösségbe kerül, fizikai és szellemi kihívások elé néz, új elvárásokkal szembesül, kötöttebb viselkedési normákkal.

Ha most megy elsőbe a csemetéd, megkönnyítheted számára az átmenetet, ha néhány dologra odafigyelsz!

1.Ne legyen a suliból mumus!

Bár senkinek sem célja a gyerek rémisztgetése, mégis sokan – a gyerkőc kötelességtudata miatt aggódva- hajlamosak ilyen mondatokkal inteni: „A tanító néni nem lesz ilyen elnéző” „Majd megtudod, ha iskolás leszel”, „Az iskolában már nem csinálhatod ezt”.  Az ilyen mondatok félelmet, szorongást keltenek a sulival kapcsolatban, ezért a gyermekpszichológusok azt javasolják, hogy ne az iskola nehézségeit hangsúlyozzuk a gyereknek.

2. Mondd el, neked milyen élményeid voltak!

Megnyugtatja gyermekedet, ha elmeséled, hogy neked is voltak félelmeid, hogy  számodra milyen volt az új dolgokkal szembesülni.  Érdemes a történeteiben a suli pozitív oldalát hangsúlyozni, hogy mennyi új barátja lesz, milyen sok mindent fog megtanulni, mennyire jó lesz, ha már tud egyedül olvasni. Igen, korán kell majd kelni, tényleg sokáig kell egyhelyben ülni, figyelni kell – de biztasd, hogy menni fog neki, nem kell mitől tartania, te tudod, hogy ő ügyes és igyekezni fog.

Ha kérdez, válaszolj őszintén! Ezek a beszélgetések nagyon fontosak és azt sem szabad elfelejtened, hogy később, ha a gyerek a kiskamaszkorba lép, akkor is lesz hozadéka, hiszen ha jól csinálod, pár év múlva is bizalommal fordul majd hozzád a kérdéseivel.  Az is fontos, hogy a rengeteg újdonság ne érje váratlanul. Az iskolapad elvárásai mellett más, apróságnak tűnő dolgokra is érdemes felkészítened. Ilyen például a menza: az oviban eléjük tették az ételt, míg a menzán sorbaállás után neki kell majd végigegyensúlyozni a tálcájával az étkezőasztalig.  Ez jó buli, úgy csinálják, mint a nagyok – de ha felkészületlenül éri, nem biztos, hogy jól reagál majd.

Ha elmulasztjuk ezeket a beszélgetéseket, sok kellemetlen meglepetéssel szembesülhet a gyermek, ami aztán szorongást, ellenállást válthat ki az iskolával kapcsolatban.

3. Iskolás kuckó

Az „iskolába megyek”érzés az előkészületek során a tárgyakban ölt testet. Az iskolatáska és a tolltartó megvásárlása mellett, ha teheted, alakítsd át a csemete szobáját, szobarészét is nagyfiúsabbá, nagylányosabbá. Ha lehet, legyen saját íróasztala, széke, valamint az iskolai felszerelések tárolásához helye. Örömtelivé teszi az iskolakezdést, ha a gyerek úgy érzi, ő már olyan nagy, hogy számít a véleménye, ezért legyen ott ő is az új tárgyak beszerzésekor, hadd segítsen ő is kiválasztani az új kellékeket.

4. Vond be az előkészületekbe

Ahogyan a szobája átalakítása során, az első tanszervásárláskor is kapjon szerepet a gyerek! Hagyd, hogy ő válassza ki a neki tetsző füzeteket, kellékeket, hiszen sokat segít a ráhangolódásban az aktív részvétel! Engedd, hogy ő ragassza fel a vignettákat, ő pakolja dobozba a kézműves kellékeket és rendezze be a tolltartóját.

5. Hogyan lehet oldani a gyerek szorongását?

Bár nem minden gyerek tart az iskolától, mégis szinte mindegyiktől megkérdezik, hogy fél-e a sulitól. Nem célszerű ilyen direkt kérdéssel faggatnod, hiszen így elülteted a fülében a bogarat, hogy az iskola félelmetes dolog. Kérdezd az érzéseiről, beszélgessetek sokat a témáról és figyelj a kérdéseire, érzéseire! Meglátod, számtalan olyan kérdés merül majd fel benne, amelyre nem gondolsz. Van például olyan gyerek, aki attól tart, hogyan fog visszatalálni az udvarról az osztályterembe és honnan tudja majd szünet végén, hogy vége a szünetnek. Vedd komolyan az aggodalmai, válaszold meg kérdéseit és nyugtasd meg.

6. Augusztus utolsó heteiben

Kell némi átmenet a nyári kalandozások, laza időbeosztás és az iskolai menetrend között. Az utolsó héten fokozatosan hozzátok napról-napra kicsit előre a lefekvés idejét, hogy szeptemberre megszokja az új napi ritmust.