Eperbőr, vagyis keratosis pilaris

Sajnos az eperbőr korántsem olyan kellemes, mint a gyümölcs, amelyről a nevét kapta. A bőr látványa viszont valóban a gyümölcsre hasonlít, mert az eper magvaihoz hasonló, apró pöttyök jelennek meg a bőr –főként a lábszár – felszínén. Mutatjuk, hogy mitől alakul ki, és ami még fontosabb, hogy hogyan szabadulj meg tőle!

Az orvosi néven keratosis pilarisként emlegetett, de általánosságban inkább eperbőrként vagy eperlábként ismert kellemetlenség tulajdonképpen a borotválás után kipöttyöződő láb, vagyis amikor a bőr felszínén megjelennek a szőrtüszők kimeneti nyílásai. Ez a gyakran előforduló bőrprobléma bár nem túl esztétikus, de teljesen ártalmatlan. A jó hír az, hogy mind a megelőzése, mind pedig a kezelése meglehetősen egyszerű.

Minden nőt érint?

Jellemzően a szárazabb vagy dehidratált bőrrel küzdőket sújtja, és a kutatások szerint genetikai faktorok is közrejátszanak a kialakulásában. Nagyobb eséllyel alakul ki a keratosis pilaris azoknál, akiknél a családban előfordul ekcéma, asztma vagy szezonális allergia. Azok, akik erősebb vagy sötétebb szőrzettel rendelkeznek, gyakrabban szenvednek a keratosis pilaris problémájától, mint azok, akik világosabb szőrzettel bírnak.

Mit kell tennünk, hogy megszabaduljunk tőle?

1. Kerüld a borotvát

Valamennyi szőrtelenítő módszer közül a borotva okozza a legtöbb benőtt szőrszálat és irritációt, hiszen a bőr felszínén dolgozik, és csak a szőrszálak látható végét vágja vissza. Amennyiben hajlamos vagy az eperbőrre, a borotválás és gyantázás helyett próbáld ki az epilátor használatát, amely a borostákat a szőrtüszővel együtt távolítja el.

2. Kíméletes tisztítás

Mivel a keratosis pilaris egyik okozója a bőrszárazság és a vízhiány, ezért ne üldögélj hosszan a kádban, sőt a legjobb, ha csak naponta egyszer tusolsz. Használj gyengéd, nem szárító tusfürdőt! Jó választás a BABÉ Omega Tusfürdő, amelynek összetételét több mint 40%-ban bőrápoló olajok alkotják. Magas esszenciális zsírsavtartalmának (Omega 3, 6 és 9 ) köszönhetően segít helyreállítani a bőr hidratáltságát és megakadályozni annak kiszáradását, enyhíteni a viszketést és a bőr feszülő érzetét.

3. Bőrhidratálás

Nemcsak az eperbőrtől szabadulhatsz meg, ha megfelelően hidratált a bőröd, hanem számos más bőrproblémát is megelőzhetsz. A BABÉ Balm to Oil testápoló 100% aktív formulája olajokkal, vitaminokkal intenzíven táplálja, javítja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt.

A legjobb, ha a testápolódat a zuhanyzástól felpuhult, még enyhén nyirkos bőrödbe masszírozod be.

4. Hámlasztás

Szuper gyógyír keratosis pilaris ellen a bőrhámlasztók használata. Gyengéden leoldja az elhalt hámsejteket, gyulladáscsökkentő hatású,  valamint a pórusok mélyére hatolva megtisztítja a bőrt, így akadályozva az eperbőr kialakulását. A BABÉ Stop Akn Mélytisztító Gél hámlasztással segít megakadályozni a pórusok elzáródását, szabályozza a faggyútermelést és aktív összetevői segítik meggátolni a baktériumok szaporodását.