A náthás megbetegedések megelőzhetők

Így tél végén rendre elkezdődik a fertőző betegségek időszaka. A mindenki által ismert C vitaminon túl számtalan egyéb praktika létezik, melyekkel támogathatjuk immunrendszerünket a kórokozók elleni küzdelemben. A folytonos a koránkelés, a reggeli rohanás, a kialvatlanság és a mindennapi stressz miatt csökken az ellenállóképességünk és ilyenkor bizony jönnek a hurutos, köhögős, torokfájós tünetek. Mit tehetünk, ha szeretnénk megóvni magunk és családtagjaink egészségét?

A stressz

Nincsenek már kétségek a test és lélek kapcsolatát illetően, betegségek hosszú soráról bizonyosodott be, hogy lehet stressz eredetű. Ilyenek pl. bizonyos gyomorbetegségek, szívbetegségek, fejfájás/migrén, csalánkiütés és a gyakori megfázás, nátha, köhögés is… Tehetsz ellen!  A stressz kezelési praktikák mellett a legfontosabb, hogy szánj időt a feltöltődésre.

Erősíts belülről

Az egészséges életvitel már önmagában nagyobb védelmet jelent a kórokozókkal szemben. Többek között magas rosttartalmú étrenddel, sok zöldséggel és gyümölccsel, mérsékelt alkoholfogyasztással sokat tehetsz egészségedért. Az egészséges immunműködéshez változatos táplálkozásra, jó minőségű élelmiszerekre van szükségünk. Néhány vitamin és nyomelem hiánya csökkenti ellenállóképességünket, ilyen például a cink, szelén, vas, réz, folsav, A-, B6-, C-, D- és E-vitamin; és a bélflóra erősítését szolgáló probiotikumokra is érdemes odafigyelnünk.

Aktív és passzív üzemmód

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos. Az alváshiány a fáradtságon túl más gondokat is okoz, a kutatások szerint érzékenyebbek leszünk pl. a fájdalomra és nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is. Az ellenállóképességünkre is közvetlen hatással van, mert a kellő mennyiségű minőségi alvás növeli a speciális immunsejtek, a T-sejtek hatékonyságát is. Ezek a T-sejtek segítik az immunválaszt, ha egy potenciálisan káros, idegen test kerül a szervezetbe: felismerik a kórokozókat, aktiválják a szükséges receptorokat, hogy a szervezet fel tudja venni velük a harcot.

A mozgás is elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében. Találd meg azt az edzésformát, amelyet örömmel végzel és szakíts rá időt. Egészségünk egyik alappillére a rendszeres sport, növeli a szív-érrendszerünk egészségét, csökkenti a vérnyomást, segíti ideális testsúlyunk fenntartását és fokozott immunrendszeri védelmet biztosít.

 A hideg nem az ellenséged

Te mennyit hallgattad gyerekkorodban azt, hogy „Öltözz fel rendesen, mert megfázol!”?  Nem biztatnánk arra, hogy anyukád tanácsa ellen tégy, de nincs arra bizonyíték, hogy a megfázás, és a vastag kabát hiánya összefügg. Persze nem érdemes egy szál pólóban flangálni télen, de a hűvösebb idő és a betegségek összefüggésében inkább az a megoldás, hogy a hideg idő miatt sokkal többet tartózkodunk másokkal zárt légtérben és így jobban ki vagyunk téve a különböző, egymástól elkapott kórokozónak.