Fontosabb, mint gondolnád: hagyd a gyereket télen is a szabadban játszani!

Hideg van, rövidek a nappalok, hó csak mutatóban, van viszont latyak és hideg.  Mindez általában elég ok arra, hogy ha lehet, ki se dugjuk az orrunkat a lakásból, sőt a gyerekeket sem szívesen engedjük ki, mert egyrészt tartunk a megfázástól, másrészt előre tudjuk, hogy sáros, koszos ruhában és cipőben térnek majd vissza. S bár ezek nyomós érvek és nagyon is reális félelmek, mégis fontos, hogy a gyerekek szabadon sarazzanak, csússzanak-másszanak odakint, hiszen a gyerekek egészséges fejlődésének a szabad levegőn tartózkodás éppen olyan nélkülözhetetlen feltétele, mint például a megfelelő táplálkozás.

Érdemes végig gondolni a téli szabadtéri időtöltések előnyeit a gyerekek fejlődésére és egészségére tett hatásuk szempontjából.

Javítja a memóriát

Több kutatás is bizonyítja, hogy romlik az agy teljesítménye az állott, szén-dioxidban gazdag beltéri levegőt belélegezve. A legjobb, ha nem csak a szellőztetésben látod a megoldást, hanem családilag felkerekedtek hétvégente egy kisebb-nagyobb kirándulásra, lehetőleg a városon (vagyis a szmogon) kívül. Az agyműködésnek és a kreativitásnak is jót fog tenni, ha elszakadtok TV-től és az internettől és kimozdultok a természetbe. Ez pedig igencsak hasznos mind a felnőttek munkája, mind a gyerekek tanulmányi eredménye szempontjából.

Más szemszög

Ahhoz, hogy felnőttként ne csak túléljék, hanem élvezzék a téli hónapokat is, most kell megszeretniük a srácoknak a hideg évszakot. Ez az időszak más játéklehetőségeket kínál, mint a nyár: a lehullott levelek, az avarban megbúvó őszről maradt termések, a hó, a jég, a befagyott pocsolyák a gyermeki agy kreativitásában új bugyrokat tárnak fel, ilyenkor új játékok, másféle élmények születnek. Új kihívásokat próbálnak ki pl. „hogyan tudok végig csúszni ezen a jégfolton” és ezek a tevékenységek újfajta problémamegoldó készségek kifejlődését segíthetik elő. Alkalmazkodnak, sőt kihasználják a változó környezet által biztosított körülményeket, ettől pedig magabiztosabbak lesznek és rugalmasságra tesznek szert.

Jókedv és D-vitamin

A szürke hétköznapok és a napfény hiánya sokakat lehangolttá tesz, ilyenkor a gyerekek is nyűgösebbé válnak. Épp ezért érdemes felkerekedni egy közös sétára, vagy kimenni focizni az udvarra – hidd el, egy kis kikapcsolódás a szabadban jókedvre fog deríteni benneteket! Ráadásul egy napsütötte téli napon a gyerekek a szabadban rengeteg D-vitaminhoz jutnak, amely jót tesz az agynak és növeli az agyukban a szerotoninszintet. Ez fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában, a boldogságérzet fenntartásában. Minél erősebb a napfény, annál magasabb ez a hormonszint, ezért érdemes naponta legalább fél órát a szabadban tölteniük!

Fertőzések elleni védelem

Szögezzük le: nem a hideg levegő okozza a megbetegedéseket (nátha, influenza); ellenben zárt terekben viszont fokozottan tenyészhetnek a baktériumok és a vírusok. Ezért is fontos friss levegő, hiszen azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a négy fal között, hajlamosabbak a megbetegedésekre. A szabad levegőn tartózkodás mélyebb, kiadósabb légzésre késztet, fokozódik a légcsere, javul a keringés, élénkebbé válnak az anyagcsere-folyamatok is, javítja az étvágyat. Kisgyermekeknél az sem utolsó szempont, hogy nyugtatóan is hat, így megkönnyíti az álmos gyermek elalvását. Nyugodt, mély, kiadós alvást tesz lehetővé, ami előfeltétele az idegrendszer regenerálódásának.

A jó példa ereje

Szokásaiddal determinálod a gyerekek életmódját is. Használd ki ezt! Járjatok télen is rendszeresen kirándulni, sétáljatok, beszélgessetek, játszatok együtt a szabadban és ez észrevétlenül beépül a gyerekek későbbi életstílusába is.  A közös élmények a gyerekek természettel való kapcsolatát is meghatározzák, ráadásul ilyenkor tanulják meg azt is, hogy pl. miért nem törjük le az ágakat, hogyan figyeljük meg csendben az állatokat és sok más, hasonló készséget.