Hogyan védekezzünk a kullancs okozta fertőzések ellen?

Érdemes beszélnünk a kullancsveszélyről, hiszen sajnos sok tévhit van a köztudatban, melyet el kell oszlatni. Fontos tudni, hogy mit kell tennünk, hogy megvédjük magunkat, családunkat és állatainkat a súlyos fertőzésektől!

A veszélyek

Sokan nagyon félnek a kullancstól – és nem véletlenül! Ezek a parányi állatok számtalan fertőzést hordoznak, melyeket nem érdemes elbagatellizálni!

A hazánkban található kullancsok veszélyfaktorai:

 • A leggyakoribb (Európában 10 és 100% közötti gyakoriságot mértek) és leginkább rettegett a Lyme-kórt okozó baktérium.
 • A kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás (TIBOLA) kórokozóját 20%-ban tudták kimutatni a Börzsönyben és a Pilisben gyűjtött kullancsokban.
 • Az agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozó vírussal átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött. Ritka, de súlyos betegség.

Fontos megemlíteni, hogy a helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni vakcina, mely a Lyme-kór és a TIBOLA ellen nem nyújt immunitást.

Mit tehetünk ellene?

Megelőzés

Használj kullancsriasztót, ha a szabadba mész! Keress olyat, amely nem tartalmaz toxikus anyagokat, így kisgyermekek védelmére is alkalmas.

Nem csak akkor kell védekeznünk a kullancs ellen, ha erdei kirándulásra készülünk! A kutyafuttatókon, parkokban, sőt kertészkedés – vagyis bármilyen szabadtéri tevékenység közben könnyen összeszedhetjük ezt a veszélyes vérszívót.

Épp ezért minden kültéri tevékenység után nézd át testedet és ruházatodat kullancs után kutatva! Ez azért is fontos, mert a kullancsok megkeresik testünkön a számukra megfelelő helyet – vagyis talán elcsípheted, mielőtt behatolna a bőrödbe. Rázd ki a ruhákat is, mert megbújhat rajta és később, mikor nem is számítasz rá, akkor fúródik bele bőrödbe! Legyél nagyon alapos az átvizsgáláskor, mert bár a kifejlett példányokat könnyebb észrevenni, de a fejlődési alakok nagyon picik. Ne feledd, jóval kisebb a fertőzés veszélye, ha 24 órán belül megszabadulsz a kullancstól!

Szentelj fokozott figyelmet a következő testtájékoknak:

 • térd- és könyökhajlat
 • intim terület
 • belső comb
 • köldök
 • bőrredők, például a mellek alatt
 • hónalj
 • nyak és tarkó
 • fejbőr
 • hajtő
 • fülkagyló és a fül mögötti terület

Biztonságos eltávolítás

Felesleges orvoshoz rohannod, ha megcsípett egy kullancs, ugyanakkor fontos, hogy minél gyorsabban eltávolítsd a bőrből.

Házi praktikák, melyeket semmiképp se tegyél:

A közhiedelemmel szemben nem használ a zsír, olaj, kölni alkalmazása! Lehet ugyan, hogy az állat tényleg önként távozik, de előbb fulladozik egy sort és így visszaöklendezi a kórokozókat, amelyeket szeretnénk elkerülni.

Él egy olyan tévhit, mely szerint, ha egy gyufaszállal körözöl a bőrön a kullancs körül, akkor átmászik a gyufára, mert nem bír ellenállni a számára csábító foszfornak. Ez az elmélet két ponton is sántít: egyrészt semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy a kullancsok valóban csábítónak találják a foszfor illatát, másrészt a mai gyufákban már rég nincs foszfor.

A kullancs csavargatásával és a kézenfekvő megoldásnak tűnő szemöldökcsipesszel ugyanaz a gond:  könnyen összepréselheted vele a kullancs testét. Ez olyan, mintha egy fecskendőt nyomnál meg: a test összenyomásával az állatban lévő tartalmat – kórokozókkal együtt – kipréseled, egyenesen a véráramba.

A helyes technika

Fontos, tehát hogy úgy távolítsd el az élősködőt, hogy ne nyomd össze a testét! Használd ehhez a Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító készletet!  Ez az orvostechnikai eszköz egyedi gyorsfagyasztásos technológiájának köszönhetően megakadályozza, hogy a parazita fertőző nyála kifolyjon, illetve védelmet nyújt testének szétválása ellen, így jelentősen csökkenti a kórokozó anyagok átvitelének kockázatát az eltávolítás során. A készülék 60 adagot tartalmaz, ami körülbelül 40 kullancs biztonságos eltávolítását teszi lehetővé.

Íme, egy hasznos videó a kullancs eltávolításáról:

A kullancs eltávolítása utáni tudnivalók:

Ha bent marad a kullancs szájszerve, nem kell törődnöd vele, mert nincs benne érdemi mennyiségű fertőző anyag. Hagyd, hogy magától kilökődjön! Ha tovább piszkálod, a csípés helye begyulladhat és Lyme-folt szerűvé válhat, és ezzel begyűjthetsz egy csomó felesleges idegeskedést, no meg egy antibiotikum-kezelést.

A kullancs eltávolítása után érdemes figyeld a csípés helyét! A Lyme-kór először bőrtüneteket okoz, a csípés körül egy legalább 5 cm-esre megnövő, többnyire tipikusan kokárda-szerű koncentrikus kör alakú bőrpír alakul ki, ez a Lyme-folt. Lappangási ideje egy naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban a csípést követően egy hét múlva jelenik meg. Többnyire alig viszket és nem fájdalmas. Jó ha tudod, hogy bár a folt gyakori tünet, mégsem jelenik meg minden esetben és sokszor egészen halvány;  a térdhajlatban, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban kezdetben csíkszerű.

Kullancs