Home office kényelmesen és egészségesen

A kényszer szülte home office-nak vannak előnyei és hátrányai, nem véletlenül van tele az internet az erről született mémekkel. Van azonban néhány dolog az otthoni munkakörnyezeted kialakítása során, amelyre figyelned kell, hogy egészségesen úszd meg ezt az időszakot.

Home office kényelmesen és egészségesen

Mivel úgy tűnik, hogy hosszabb távon kell berendezkednünk az otthoni munkára, ezért ha teheted, alakíts ki egy dolgozósarkot erre a célra. Tedd minél kellemesebbé, hangulatosabbá, formáld ízlésednek megfelelően – de közben figyelj arra is, hogy ne tedd tönkre gerincedet, ízületeidet, izomzatodat a helytelen tartással.

Mindehhez nem kell feltétlenül a legdrágább ergonomikus bútorokra beruháznod, de van néhány tényező, amelyre feltétlenül ügyelned kell!

Az asztal és a szék magasságán sok minden múlik. Akkor tökéletes az összhang, ha a könyököd 90 fokban hajlik és az alkarod az asztalon vízszintesen fekszik, így a vállaid nyugalmi helyzetben vannak. Ez azért fontos, mert ha felhúzod a vállaidat, nagyon hamar elkezdenek fájni és ez hosszú távon állandó kényelmetlenséget okozhat. A szék magasságának beállításakor arra is figyelj, hogy a combod vízszintes legyen, a térded 90 fokos szöget zárjon be a lábszárral és a talpaid kényelmesen pihenjenek a talajon. Ha ez nem jön össze, akkor tégy magasítót a talpad alá. Akkor jó a szék, ha az ülőfelület hossza akkora, hogy a combot teljes hosszában alátámasztja. A megfelelő csípőízületi szög érdekében a comb kissé a vízszinttől lefelé térő szöget kell, hogy bezárjon, körülbelül 90-110°-ot, ez a térdhajlat nyomódásának is elejét veszi. Egy egyenes és merev ülőfelület esetén ez a szög nem kivitelezhető.

Ülőlabda párti vagy? A fentiekre ez esetben is figyelj oda, valamint nézz utána a helyes testtartásnak is! Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a labdán csak egyenesen lehet ücsörögni. Sajnos ez nem így van, sőt. Ha a derekat homorítva, feneket kitolva üldögélsz a géped mellett, vagy a medencédet előretolva, a labdát magad alá gurítva domborítod a derekadat az többet árthat, mintha egy széken gubbasztanál.

Home office kényelmesen és egészségesen

Fontos az is, hogy a monitor lehetőleg szemmagasságban legyen (ezt laptoppal nehéz megvalósítani) és elcsavarodás nélkül, kényelmesen tudj ülni előtte.  Sajnos az E.T. póz, az előre nyújtott lefelé meredő nyaktartás a nyaki gerinc csigolyáit jelentős megterheli.  Ezért a laptop használóknak praktikus beszerezni egy billentyűzetet, egy egeret és a gépet szemmagasságban monitorként elhelyezve dolgozni.

Mindezekre azért kell figyelned, mert a rossz tartás az izmok elmerevedéséhez, a gerincoszlop kóros elváltozásához vezethet. Ha megfelelő szögben tartod az ízületidet, akkor az izmaid optimálisan dolgoznak, túlterhelés és görcsös állapot nélkül. A helyes testtartással csökken a nyomást a gerinc kisízületein, elkerülhető, hogy bármely gerincszakaszunk huzamosabb időre kényszertartásba kerüljön. A hibás testtartás miatt ugyanis a csigolyák helyzete megváltozik, de ez nem jelent visszafordíthatatlan kárt, gerinctornával, nyújtógyakorlatokkal kompenzálható. Azonban az izmok kedvezőtlen fejlődésének következményeként ez az állapot állandósulhat és így panaszokat okozhat. Megfelelő testhelyzettel sok, a túlterhelt izmokat érő sérülést előzhetsz meg, no és tetemes fájdalomtól, mozgásszervi panasztól kíméled meg magad.

A kényelmes munkakörülmények mellett támogasd szervezetedet más módon is: Flexipure Original a bioaktivált szilíciumnak köszönhetően segít megtartani a csontok, porcok, inak és ízületek egészségét és nem mellesleg a bőröd rugalmasságának megőrzésében is jó szolgálatot tesz. A Flexipure Instant gél gyorsítja a sérülések regenerációját. Természetes, szilícium alapú készítmény, szteroid mentes, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású a glükozamin kondroitin valamint az esszenciális olajoknak köszönhetően.

Home office kényelmesen és egészségesen