Intenzív mozgás? Etixx – Beta Alanine Slow Release!

Futás, kerékpározás, futball, tenisz… és még hosszan sorolhatnánk azon sportok felsorolását, melyek esetében hasznos a béta-alanin. A sportolók számára a béta-alanin a kitartás és az erő legfontosabb étrend-kiegészítője. Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Mi a beta-alanin és mire jó?

A beta-alanin egy aminosav, ami elsősorban teljesítményfokozó tulajdonságai miatt népszerű a sportolók körében. Képes késleltetni az izomzat túlsavasodását, ezáltal nő az izomerő, az állóképesség, valamint növeli az edzés intenzitását is.

A nagy intenzitású testmozgás során az izmokban tejsav képződik, ami laktátra és hidrogénionokra (H+) bomlik. A H+-ionok következtében a vér savasabbá válik (pH-csökkenés), ez a kifáradás egyik fő oka az ilyen típusú testmozgás esetén. Amikor ez a sav felhalmozódik, az izmok összehúzódása és ereje csökken, így a mozgás nem folytatható ugyanazzal az intenzitással. Ezért a szervezet puffereket alkalmaz, hogy megbirkózzon a savassággal, és e pufferek egyikét karnozinnak nevezik. A karnozin segít eltávolítani a feleslegben lévő hidrogénionokat, melyek az intenzív testmozgás során keletkeznek, ami jól jön, hiszen a hidrogénionok savasabbá teszik az izomszövetet, melynek következtében az izmok nehezebben működnek. Vagyis a karnozin az izmok hatékonyabb működésében segít, késleltetheti a fáradtságot, ezáltal több ismétlésre, hosszabb edzésekre leszel képes és gyorsabban regenerálódsz.

A karnozin hisztidinből és béta-alaninból áll. A szervezetben rengeteg hisztidin van, de hiányzik a béta-alanin. Ezért a béta-alanin hiánya határozza meg a karnozin mennyiségét. Ugyan rendszeres terhelés esetén a test karnozinszintje növekedhet, de ez genetikailag korlátozva van. Mindezek alapján logikus a feltevés, hogy karnozint kell szedni. Sajnos nem ez a jó megoldás, mert a szervezet lebontja az ilyen típusú táplálék-kiegészítők nagy részét, még mielőtt elérnék az izmokat.

Épp ezért szervezetünk béta-alanin szintjét kell emelnünk annak érdekében, hogy a karnozin szint termelését növeljük. Ehhez szükség van a külső forrásból bevitt béta-alaninra. A béta-alanin étrend-kiegészítő alkalmazása hozzájárulhat az izmokban a karnozin mennyiségének növeléséhez, amely nagy intenzitású testmozgás során puffer-hatással ellensúlyozza az elsavasodást. Ennek következtében a szervezet képes lesz megbirkózni a nagyobb mértékű savasodással is és nem elhanyagolható a további előnye sem, ugyanis antioxidáns tulajdonságokkal is bír, vagyis lassítja a sejtek öregedési folyamatát.

Kinek előnyös a béta-alanin használata?

A béta-alanin a nagy intenzitású testmozgás során fejti ki hatását, ezért a legtöbb sportág sportolói számára hasznos lehet. Nem csak a profi sportolók számára ajánlott a fogyasztása, hanem mindenki számára, aki tartósan nagy intenzitású, 1-7 percig tartó edzést, testmozgást végez, ilyen például a 800–3000 méteres futás. Hasonlóképpen javíthatja a teljesítményt a nagy intenzitású intervallum edzések során, amelyek mindenfajta sport esetében beépíthetők az edzésprogramba. Ezzel összhangban hasznos lehet a kimerültség késleltetésére csapatsportok esetében, például futballnál, ahol a játékosoknak többször ismételten nagy intenzitással sprintelniük kell. Végül, az állóképességi sportot űző sportolók számára például a célegyenesben történő sprintelés vagy hegymászás során lehet előnyös a béta-alanin szedése.

A Béta-alanin növeli

 • az energiát az izmokban, ez megmutatkozik a teljesítményben is
 • az anaerób és az aerób kitartást
 • az állóképességet, így keményebben és hosszabban tudunk edzeni [1]

Ezek az előnyök kiemelten fontosak a következő sportokban:

 • Kerékpározás
 • Futás
 • Csapatsportok, mint a foci, kézilabda, jégkorong, kosárlabda
 • CrossFit
 • Evezés
 • Nagy intenzitású intervall edzések
 • Súlyzós edzések
 • HIIT
 • Tabata

ETIXX Béta-alanin lassú kioldódású étrend-kiegészítő tabletta cinkkel:

Alkalmazásának előnyei:

 • Hosszabb ideig folytatható a nagy intenzitású testmozgás
 • Késlelteti az izom elsavasodását
 • Szabadidős és magas edzettségi szintű sportolók számára is hatékony
 • Minimális mellékhatások az „elnyújtott felszabadulású” összetételnek köszönhetően

A Béta-alanin fontosságát már megismerhettétek cikkünkből, de fontos szót ejtenünk a cink jelentőségéről is, hiszen szerepet játszik a normális sav-bázis anyagcsere fenntartásában.

[1] S. Balcombe, A. Batheja, A. Manninen, Beta-Alanine: Science Meets Real World Results!