Kullancskisokos: tények és tévhitek

Érdemes beszélnünk a kullancsveszélyről, sok tévhit, hiedelem van a köztudatban, melyet el kell oszlatni. Azt is fontos tudni, hogy mit tegyünk és mit ne, hogy megvédjük a családunkat és állatainkat a súlyos fertőzésektől!

kullancskisokos

A veszélyek

A kullancsok számtalan fertőzést hordoznak és nem érdemes elbagatellizálni ezeket a veszélyeket! Nézzük a hazánkban található kullancsok veszélyfaktorát:

  • Az agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozó vírussal átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött. Ritka, de súlyos betegség.
  • A leggyakoribb (Európában 10 és 100% közötti gyakoriságot mértek) és leginkább rettegett a Lyme-kórt okozó baktérium.
  • A kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás (TIBOLA) kórokozóját 20%-ban tudták kimutatni a Börzsönyben és a Pilisben gyűjtött kullancsokban.

A Lyme-kór először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár. A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm-esre megnövő, többnyire tipikusan kokárda-szerű koncentrikus kör alakú bőrpír, a Lyme-folt. Így a kullancs eltávolítása után érdemes figyelned a csípés helyét! Lappangási ideje egy naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban egy hét. Többnyire alig viszket, nem fájdalmas. Bár a folt gyakori tünet, mégsem jelenik meg minden esetben és sokszor egészen halvány, illetve térdhajlatban, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban kezdetben csíkszerű.

Kullancskisokos

Mit tehetünk ellene?

Megelőzés

Használj kullancsriasztót, ha a szabadba mész! Keress olyat, amely nem tartalmaz toxikus anyagokat, így kisgyermekek védelmére is alkalmas.

Biztonságos eltávolítás

Ha megcsípett egy kullancs, felesleges orvoshoz rohannod, hogy kiszedje! Fontos, hogy minél gyorsabban eltávolítsd a bőrből, ezért a kirándulásból, sétából hazaérve alaposan nézzétek végig az egész családot. Minél előbb megszabadulunk a kullancstól, annál jobb!

A zsír, olaj, kölni a közhiedelemmel szemben nem használ!

Fontos, hogy igyekezz úgy eltávolítani az élősködőt, hogy ne nyomd össze a testét, összenyomás hatására ugyanis mintha egy fecskendőt nyomnál meg, a benne lévő kórokozókat kipréseled, egyenesen a véráramba.

Jó, ha van otthon Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító készlet!  Ez az orvostechnikai eszköz egyedi gyorsfagyasztásos technológiájának köszönhetően megakadályozza, hogy a parazita fertőző nyála kifolyjon, illetve védelmet nyújt testének szétválása ellen, így jelentősen csökkenti a kórokozó anyagok átvitelének kockázatát az eltávolítás során. A készülék 60 adagot tartalmaz, ami körülbelül 40 kullancs biztonságos eltávolítását teszi lehetővé.

Íme, egy hasznos videó a kullancs eltávolításáról:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük