Lelkünk és bőrünk kapcsolata

Nemcsak a szem a lélek tükre, ez a megállapítás a bőrünkre is igaz! Sajnos, amikor valami nincs rendben az érzelmeink terén, akkor sokszor ez a bőrünkön is megmutatkozik, hiszen érzékenyen reagál a lelkünkben dúló viharokra. Épp ezért, ha valamilyen bőrproblémával küzdünk, érdemes mélyebbre ásni az okokat keresve.

A bőr az idegrendszerrel együtt, ugyanabból a csírahámból fejlődik ki az embrió életének első hetében. Ezért van az, hogy bőrünk híven leképezi lelkiállapotunkat, érzelmeinket: elpirulunk, elsápadunk, izzadunk, libabőrösek leszünk.

Carl Gustav Jung „a lélek izzadtságának” nevezte a bőrbetegségeket, mint a belső konfliktusok külső megjelenési formáját. Napjainkban egyre inkább elfogadott egy-egy bőrbetegség vizsgálata során (is), hogy lelki síkon keresik a baj forrását; ha egy makacsul visszatérő bőrproblémával állunk szemben javasolt megfontolni ezt a lehetőséget. Épp ezért nem érdemes azt gondolni, hogy a bőr betegségeit elég külsőleg kezelni, hiszen a gond általában mélyebben gyökerezik.

A stressz

Sok tényező közreműködik a bőrbetegségek kialakulásában, ilyenek a veleszületett hajlam mellett a szociális és lelki hatások is. Például öröklődik az ekcémára való hajlam, de a fellobbanását egyes környezeti hatások idézhetik elő, és a stressztől mentes időszakokban nyoma sincs a viszkető foltoknak.

Sok kutatást folytattak e ténytől indikálva és megállapították, hogy idegesség, nagyobb nyomás, teljesítménykényszer hatására romlik az ekcéma, a pikkelysömör vagy a bőrfesték-hiány állapota, sőt, még a pattanásosság vagy a visszatérő vírusfertőzések esetén is kimutatható a stressz provokáló szerepe. Sokan küzdenek bőrproblémákkal a nagy feszültséggel járó életszakaszokban (például válás, munkahelyváltás). Ha Te is bőrbetegséggel küszködsz, akkor bizonyára személyes tapasztalatod is van arról, hogy milyen élethelyzetekben jelentkeznek tüneteid.

A bőr és a lélek kölcsönösen hatnak egymásra: nemcsak a bőrbetegségek eredete vezethető vissza lelki okokra, de a hatásuk is érezhető lelki síkon. A bőrproblémák a legerősebb önbizalommal bíró embert is megingatják.

Néhány egyszerű praktikával sokat javíthatsz bőröd állapotán:

Lazíts

Sajátíts el meditációs, lazító technikákat. Keresd meg a számodra szimpatikusat, végezz légzőgyakorlatokat,jógázz, meditálj.

Nem véletlenül szeretünk összebújni valakivel

A bőrünk több mint egymilliárd idegpályájával kommunikál agyunkkal. Így nagyon sok ingert kapunk általa, ilyen például a fájdalom, a hőérzet és a simogatás, érintés is. Az érintések hatása nyugtató, ezért van napi öt ölelésre szükségünk. A masszázs segíti az oxitocin felszabadulását, nyugtató, lazító hatást tesz ránk. Az önmasszázsnak is jótékony hatása van!

A Mozogj!

És vezesd le a feszültséget! Legjobb a kardio mozgásformát választasz, hiszen az intenzív mozgás a legjobb feszültség levezető. A jóga is kiemelten ajánlott, mert a légzéssel összekötve a lélekre és a testre egyaránt hat.

Hinta-palinta

Hiszed vagy sem, a hintázás jó hatással van ránk. Az amerikai Rochester Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy azok, akik gyakran hintáznak, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik a kanapén pihennek. Függőágy,hintaszék, hinta – pihenj ringatózva!