Ma van a koraszülöttek világnapja

A legkisebb hősök tiszteletére ilyenkor minden lilába borul, számos magyarországi épületet is lilával világítanak meg – egy kis figyelmet irányítva a koraszülöttekre és családjaikra, segítésük fontosságára.

Azokat a csecsemőket nevezzük koraszülöttnek, akik a betöltött harminchetedik terhességi hét előtt jönnek a világra. Magyarországon minden órában születik egy koraszülött, vagyis évente több mint nyolcezer baba érkezik korábban a kelleténél, közülük ezren még a 1,5 kg-os súlyt sem érik el.

Az elmúlt évtizedekben a koraszülött intenzív osztályokon nagy fejlesztések, újítások zajlottak, így ma hazánkban még a legkisebb babáknak is van esélye a túlélésre. Amikor fejlesztésekről beszélünk, nemcsak az inkubátorokra és más kórházi felszerelésekre gondolunk, hanem szemléletmódbeli változásokra is. Ma már evidens, hogy a babák egészséges túléléséhez elengedhetetlen az anyatej biztosítása és a szülők jelenléte.

Kétségtelenül a koraszülött osztályon töltött időszak a legnehezebb a szülők és a baba számára, de fontos tudni azt is, hogy az élet koraszülött kisbabával picit más, mint egy normál időre született aprósággal.

Van pár dolog, amelyre érdemes figyelni:

  • Mire hazaérkezik a kórházból már mű­ködnek a koraszülött baba hőmérséklet-szabályo­zó mechanizmusai, mégis az első néhány hétben a megszokottnál kicsit melegebb, 22 fokos hőmérsékleten ideális tartani az otthona hőmérsékletét. Lassabb lesz ugyanis a baba súlygyarapodása, ha túl sok kalóriát kell testhőmérséklete fenntartá­sára fecsérelnie.
  • A koraszülöttek alvásmagatartása más, mint a 40 hétre született újszülötteké, sokkal több alvást igényelnek.
  • Az immunrendszerük még rendkívül törékeny, ezért az első néhány héten kerülni kell mind a látogatók fogadását, mind a sétákat.
  • Még inkább igénylik a gyakori anyai érintést, bőrkontaktust.

A koraszülött babák bőre alatt a zsírszövet még nem vagy alig fejlődött ki, ezért bőrük vékony, különösen érzékeny, kiszáradásra, irritációra hajlamos, emiatt a bőrápolásuk során is óvatosabbnak kell lenni.

Nem napi rendszerességgel, hanem heti 2-3 alkalommal javasolt a fürdetés, és akkor csak rövid, pár perces ideig tarthat. A fürdővíz ideális hőmérséklete 37–39 °C, melyet hőmérővel kell ellenőrizni. A mosdatás során kerülni kell a bőr dörzsölését, és erre a törölközés során is figyelni kell.

Mindennap célszerű a kisbaba bőrét testápoló készítménnyel bekenni. Az ápoló, bőrhidratáló készítmények védő réteget képeznek a bőrön, megakadályozzák a bőr további kiszáradását, csökkentik annak sérülékenységét.

Fürdetéshez és bőrápoláshoz speciálisan a csecsemők számára kifejlesztett készítményeket kell használni! Olyan termékeket kell alkalmazni, melyek hipoallergének, természetes alapanyagúak és nem tartalmaznak káros anyagokat, úgymint parabének, szilikonok, PEG, ftalát, MIT, fenoxietanol, ásványi olajok, etanol, szintetikus színezőanyag.

A nosko® babaápolási termékek küldetése a természet kincseivel gondoskodni a babákról. A nosko® termékek semmilyen káros vagy irritáló anyagot nem tartalmaznak, hipoallergén formulájának köszönhetően már újszülött kortól használhatóak, így a termékcsalád koraszülöttek számára is jó választás.