Maskne: Így számolj le a maszk okozta pattanásokkal!

Már több mint egy éve része mindennapjainknak a maszkviselés. A maszkokkal magunkat és egymást is védjük a vírus elleni harcban, de sokaknál kellemetlen bőrproblémákat okoz. Ez a maskne, vagyis a maszkviselés okozta pattanások, aknék. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

Mi az a maskne?

Az angol „mask” és az „acne” szavakból képzett kifejezés a hosszú ideig történő maszkviselés okozta, gyulladásos bőrhibákat jelöli. Sokaknál jelentkeznek ezek a bőrproblémák, néha enyhébb, néha pedig akár egészen súlyos formában. Leggyakoribb típusa a mechanikus hatások által kiváltott akné.

A mechanikai hatást nemcsak a maszk és a bőr között fellépő súrlódás okozza, hanem a rossz szellőzés és a beszéd, légzés, izzadás által kialakuló nedves, meleg környezet, mely tökéletes táptalaja a mikroorganizmusok elszaporodásának, a pórusok eltömődésének. Ráadásul a maszk okozta mikro horzsolásoknak köszönhetően könnyebben jutnak be bőrünkbe a szennyeződések és fertőzések, így nem csoda, hogy sokan küzdenek a maskne problémájával.

Egy jól megválasztott bőrápolási rutin sokat segít a maszkviselés okozta bőrproblémák megelőzésében  és kezelésében.

Mit tehetsz a maskne ellen?

Érdemes a megelőzéssel kezdeni! Ehhez adunk pár tanácsot, melyekkel jelentősen csökkentheted a maskne megjelenésének esélyét:

  • Gátold meg a kórokozók szaporodását, rendszeresen cseréld a szájmaszkot! Ez nem csak a maskne, hanem a COVID fertőzés elkerülése miatt is fontos, hiszen gondolj csak bele, mennyire lehet biztonságos az a maszk, melyben már nevettél, tüsszentettél, begyűrted a táskádba, zsebedbe… A legtöbb felmérésből az derül ki, hogy sokan napokig vagy akár hetekig ugyanazt a maszkot viselik. Ne kövesd el ezt a hibát! Egy papír szájmaszk már 20 perc viselés után nedves lesz, ezért naponta többször is cserélni kell. A textilmaszkoknál is elmondható, hogy minden használat után magas hőfokon mosni, majd vasalni kell. Érdemes olyan textilmaszkot választanod, amely kiválóan mosható és fertőtlenítő, anélkül, hogy mérete és formája változna.
  • Olyan maszkot válassz, amelyik tökéletesen illeszkedik az arcodhoz, nem szorít, nem dörzsöl, stabilan áll.
  • Csak ott viseld a maszkot, ahol szükséges. Ha egyedül, vagy családtagjaiddal ülsz az autódban, vagy a szabadban vagy és nem érintkezel más személyekkel, akkor vedd le a maszkodat és hagyd lélegezni bőrödet.

Megfelelő bőrápolás

A hatékony bőrápolási rutin elengedhetetlen a maszkviselés okozta bőrproblémák megelőzéséhez és kezeléséhez. A megfelelő termékek használata kulcsfontosságú.

Mutatjuk, hogyan készítsd fel a maszkviselésre bőrödet és hogyan tedd a lehető legellenállóbbá!

Tisztítás:

Az alapos és rendszeres arctisztítás segít eltávolítani a pattanásokat okozó szennyeződéseket, megtisztítja a pórusokat. A BABÉ Stop Akn Mélytisztító Gél a pórusok mélyére hatolva távolítja el a szennyeződéseket és a felesleges faggyút. Aktív összetevői segítik meggátolni a baktériumok szaporodását.

A napi bőrápolási rutin következő lépése a tonizálás. A BABÉ Stop AKN Pórusösszehúzó Tonik amellett, hogy eltávolítja a lerakódott szennyeződést, szabályozza és normalizálja a túlzott faggyútermelést, hatékonyan szárítja a gyulladásos elváltozásokat. pH4 értéke segít meggátolni a pattanásokért felelős baktériumok túlszaporodását.

Az esti rutinodba iktass be a problémás arcbőr kezelésére szolgáló speciális anyagokat! Kiváló erre a BABÉ Stop Akn Hámlasztó, mely 13%-os glikolsavtartalmával csökkenti a bőrhibákat, gyengéden leoldja az elhalt hámsejteket, kisimítja a bőrt, szabályozza a túlzott faggyúmirigy-termelést és mattító hatással bír.

Hidratálás:

Tévhit, hogy a zsíros, problémás arcbőr nem igényel hidratálást! Rendkívül fontos a bőr megfelelő, táplálása, hogy megerősítsük a bőr védelmi vonalát, a barrier réteget.

A BABÉ Stop AKN Mattító Hidratáló az aknéra hajlamos bőr igényeihez igazodik, könnyed textúrájú krém, amely tökéletesen felszívódik, hidratálja és mattítja a bőrt, miközben szabályozza a faggyútermelést és segít megakadályozni a bőrhibák keletkezését. A mattító púderrel gazdagított formula elnyeli a faggyút a bőr felületéről, és szabályozza a bőr fényesedését. Niacinamide összetevője, vagyis B3-vitamintartalmának köszönhetően segít megelőzni és kezelni a maszkviselés okozta aknét. A niacinamide csodálatos bőrnyugtató összetevő, emellett segít a faggyútermelés normalizálásában és a pigmentfoltok halványításában.