Mindent a fogszabályzásról

Ma már nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is elterjedt a fogszabályzó viselete. Mutatjuk, miért van rá szükség, milyen lehetőségek vannak és azt is, hogy mit kell tenni a fogszabályzó okozta kellemetlenségek ellen.

Nem csak a szép mosoly miatt szükséges

A szabályos fogsor nemcsak esztétikai kérdés, hanem a fogmegtartás egyik módja is, mert csak ez teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztulását és tisztítását. A lepedék könnyebben megtapad a rendezetlen fogsorban, s így a fogak elveszíthetik az öntisztuló képességüket, ettől pedig könnyebben kialakulhat fogszuvasodás, sőt fogágybetegségek is. Szabályos fog ív esetén a harapás, a fogak, az íny, az állkapocs izmainak terhelése is egyenletesebb.

Sokféle fogszabályozó típus létezik, ezek között mindenki megtalálhatja a stílusának, igényeinek, életkorának és pénztárcájának megfelelő változatot. Mutatjuk a leggyakrabban alkalmazott technikákat az előnyeikkel és a hátrányaikkal együtt.

Rögzített készülékek

Ezek azok a fémtappancsok és drótívek, amelyek a legtöbben ember fejében megjelennek a „fogszabályozó” szó hallatán. Többféle változata létezik, ezek közös tulajdonsága, hogy a fogak szabályozása a fogakra speciális technikával ragasztott tappancsok (brackettek) és az ezekben rögzített ívek segítségével történik. A modern brackettek már nem azok az óriási, ezüst színű rémségek, amelyek sok felnőtt fejében kellemetlen emlékeket idéznek. Kisebbek, mint a régi változatok, ráadásul választhatók különböző színű gumigyűrűkkel, sőt akár fluoreszkáló kivitelben is.

Felnőttek számára inkább a porcelán vagy a zafír brackettek tűnnek vonzóbbnak, hiszen ezek kevésbé feltűnőek, áttetszők, a fog színéhez igazodnak. Hátrányuk, hogy jóval költségesebbek, mint a fémtappancsok, és az eltávolításuk időigényesebb. Ha a kivehető átlátszó műanyag szabályozók és a porcelán brackettek között hezitálsz, akkor jó, ha tudod, hogy a brackettes megoldás sokkal gyorsabban mozgatja a fogakat, mint kivehető sínek.

A rögzített fogszabályozóknál meg kell említenünk a linguális készüléket is – amelyre sokan vágynak, mert teljes mértékben láthatatlan, ugyanis a brackettek a fogak belső, nyelv felőli oldalán rögzülnek. Fontos azonban megemlíteni, hogy nemcsak a magasabb költség szól ellene, hanem a hosszabb a kezelési idő is. További hátránya, hogy nehezebb megszokni, mivel a fém folyamatosan érintkezik a nyelvvel, ezért gyakran felsérti azt. A beszéd terén is okozhat kiejtési problémákat, főleg az első hetekben, és a tisztántartása sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

Kivehető fogszabályzó

Az átlátszó, kivehető fogszabályozó sínek (Invisalign) nagyon szorosan illeszkednek a fogakra, így szinte teljesen láthatatlanok. Napi 20-22 órát kell viselni, vagyis csak evéskor, fogmosáskor tanácsos levenni. Sokkal egyszerűbb tisztán tartani, mint a rögzített fogszabályozókat, ugyanakkor nem minden esetben alkalmazhatók, hiszen általában kisebb eltérések korrigálásához javasolják. További hátránya a rögzített fogszabályozáshoz képest az hogy időigényesebb, tovább kell hordanod a megfelelő eredmény érdekében.

Szájhigiénia és a sérülések ápolása

Bármelyik fogszabályzási módot választod, nagyon fontos az alapos mindennapos szájápolás, valamint az eszközök tisztántartása. Erre nagyon kell figyelned, mert előfordulhat, hogy a nem megfelelő szájhigiénia miatt fogászati problémák jelennek meg és a kezelést meg kell szakítani.

A legnagyobb problémát a foglepedék jelentheti, ez el kell távolítani minden fogtisztítás alkalmával. A fogmosáson kívül a szájvizeknek is nagy szerepük van a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, hiszen antibakteriális hatóanyagaik olyan helyekre is eljutnak, amelyek szinte elérhetetlenek fogmosással. Válaszd a Doloseptyl szájvizet, amely nátrium bikarbonát tartalmával elősegíti a szájüreg tisztántartását. A fogíny érzékenységének tompítására vagy megszűntetésére is hatékony lehet, mert nyugtató hatású kamilla- és propoliszkivonatot tartalmaz, enoxolon-sóval kombinálva. Nagyon praktikus egydózisú kiszerelésben kapható, így bárhová magaddal viheted.

Gyakori panasz a fogszabályozó készülék viselése során az íny irritációja, kisebb hámsérülések, afták kialakulása. A szövetek irritációjának csökkentése érdekében, valamint a fájdalom csillapítására használd a Dologel Fogíny gélt, amely teljes körű megoldást nyújt: valeriana tartalmával csillapítja a fájdalmat, kamilla és propolis tartalmának köszönhetően pedig enyhíti a gyulladást és fertőtleníti is a fogínyt.