Mindent a koszmóról

A koszmó sárgás-, pikkelyszerű elváltozás a kisbabák fejbőrén. Nem kell tőle megijedni, de fontos, hogy kezeljük! Mutatjuk, miért alakul ki a koszmó, hogyan előzheted meg és azt is, hogyan távolítsd el.

Mi a koszmó?

A koszmó babakorban gyakran előforduló bőrprobléma, melynek nevével ellentétben semmi köze nincs a koszhoz, megjelenését nem a megfelelő higiénia hiánya okozza. Jellemzően a babák fejbőrén, esetleg szemöldökén, szemhéján és hajlataiban jelenik meg ez a fehéres, sárgás, előrehaladott állapotban barnás színű pikkelyes bőrelváltozás. Leggyakrabban 3-12 hónapos kor között alakul ki, de néha már újszülött korban felbukkan és esetenként óvodás, sőt serdülő gyermekeknél is előfordul.

A koszmó a seborrhoea capitis (illetve az arcbőrön a seborrhoeás dermatitis) nagyon gyakori, de szerencsére nem kimondottan veszélyes fajtája. Nem fertőz, nem fájdalmas és nem is viszket, mégis érdemes felvenni ellene a harcot, mert a vastag lerakódás elfertőződhet és gyulladáshoz is vezethet.

A koszmó tulajdonképpen túlzott korpaképződés, melynek hátterében a faggyúmirigyek túlműködése és a bőrön normális körülmények között is megtalálható a Malassezia furfur nevű gombafajta áll, melyre egyes babák esetében túlérzékenység fordulhat elő. A koszmó kialakulásakor a bőr felszínén lévő elhalt szarusejtek nem válnak le, hanem a faggyúval keveredve a fejbőrhöz tapadnak és egymásra torlódva lemezes rétegeket alkotnak; ezeket eltávolítva alatta a bőr gyakran sebes, vörös. Kialakulhat szigetszerűen, szórványosan, de akár összefüggő, nagy területen is

Kialakulásának okai, megelőzése:

  • Egyértelműen közre játszik a hajlam, leggyakrabban szárazabb, érzékenyebb bőrű babáknál fordul elő.
  • Okozhatja a fejbőr rossz vérkeringése, ezért fürdetés, hajmosás után érdemes puha kefével óvatosan átdörgölni a baba fejbőrét a fejbőr véráramlásának az elősegítésére.
  • Hideg időjárás és olyan sapka viselése, amely nem engedi a fejbőrt szellőzni –ezért fontos, hogy olyan sapkát válassz kisbabád számára, amely természetes anyagból készült és engedi szellőzni a fejbőrt.
  • Vitaminhiány is állhat a háttérben (cink és B-vitamin hiánya)
  • Nagyobb gyermekeknél a túlzott tej- és húsfogyasztás, serdülőknél a hormonváltozás is okozhatja.

A koszmó kezelése

A hajas fejbőrön megjelenő koszmó megelőzésére és eltávolítására is kiváló a BABÉ Koszmó Sampon. Ez a keratolitikus tulajdonságú kímélő sampon progresszíven segít a koszmó eltávolításában, ápolja és gyengéden tisztítja a fejbőrt, miközben puhává és ragyogóvá varázsolja a hajat. Komplex módon hat: szalicilsav tartalmának köszönhetően gyengéden leoldja a felrakódásokat, undecilénsav származék pedig a Malassezia furfur gombafaj ellen fejti ki hatását, ezáltal nem csak az aktuális problémát kezeli, hanem a koszmó megelőzésében is hatalmas szerepet játszik.

Míg a BABÉ Koszmó Sampon a hajas fejbőrt ápolja, addig a Nosko koszmó elleni krém a fülek mögött, a tarkón, az orcán, a nyakon és a homlokon megjelenő koszmó eltávolítására és megelőzésére ideális. A Nosko koszmó elleni krém intenzíven hidratáló készítmény, mely elősegíti a hámlás megszűnését, felpuhítja a hámló bőrréteget és segíti annak leválását. 90%-ban természetes összetevőkkel, avokádó olajjal, gyapotmag olajjal, borágó olajjal és aloe verával segít a koszmó eltávolításában és nyugtatja az irritált bőrfelületet. Hipoallergén, újszülött kortól alkalmazható.