Mit tegyél, ha náthás a baba?

A nátha gyakori betegség, sokan évente többször is átesnek rajta. Tünetei a felnőttek számára is zavaróak, de csecsemőknél és kisgyermekeknél különösen kellemetlenek: az egyévesnél kisebb gyerekek még nem tudnak szájon át lélegezni, így nagyon szenvednek, ha az orrocskájuk eldugul. Ez fokozza az egyébként is rossz közérzetüket, ráadásul az orrdugulás miatt enni sem tudnak rendesen. Azt pedig minden anyuka tapasztalatból tudja, hogy ha éhes a pici, akkor nyugtalan, sírós, nyűgös és folyton felébred.

Mit tehetünk azért, hogy ezt a helyzetet könnyebbé tegyük a baba számára és meggyorsítsuk a gyógyulását?

A nátha kezelésének lényege a tünetek enyhítése és az esetleges szövődmények megelőzése. A náthás gyermeket tartsd otthon! A beteg baba különösen ragaszkodik ahhoz, hogy karban lehessen, hozzánk bújhasson. Vigaszt merít belőle és az emelt testhelyzet elviselhetőbbé teszi számára az influenzás tüneteket.

1. A legfontosabb: gondoskodj arról, hogy kapjon az orrán levegőt!

Mivel valamennyi tünet közül ez zavarja leginkább a babát, legyen az első teendőd az eldugult orrlyukak kinyitása. Először lazítsd fel a váladékot a tartósítószermentes nosko® Baby tengervizes orrspray-vel, majd pár perc múlva használd az orrváladék hatékony eltávolításához a Nosko Orrszi Porszit!

Sokan drasztikus megoldásnak tartják az orrszívó porszívó használatát, pedig nagy bajt okozhat, ha nem fordítunk elég figyelmet az orrjáratok tisztítására. Egyrészt a csecsemők még nem tudnak a szájukon át lélegezni, másrészt a pangó orrváladék számos probléma forrása lehet: a gátolt légzésen túl elősegíti a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut kialakulását és nagyon megnehezíti a gyógyulást.

Az orrváladék eltávolítása után mosd le vagy nedves, puha textillel töröld le az orrkagylókra kívülről rászáradt váladékot, majd krémezd be az orrocskát, hogy megakadályozd a bőrfelmaródást. Ideális ehhez a BABÉ Gyermek hidratáló Arckrém, amely finom, vékony védőréteget képez az arcbőrön, táplálja a bőrt és erősítheti a bőr ellenállóképességét a külső tényezőkkel szemben.

2. Szellőztess gyakran

Engedj friss levegőt a szobájába, de a szellőztetés idejére vidd ki a kicsit a helyiségből, hogy ne érje őt közvetlenül a hűvös levegő.

3. Párásítás

Mivel a magasabb páratartalom enyhítheti a kínzó köhögést és megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását, ezért gondoskodni kell a szoba levegőjének párásításáról. Ha nincs otthon párásító készüléketek, akkor tegyél egy vizes tálat vagy nedves törölközőt a fűtőtestre.

4. Lázmérés

A nátha gyakori velejárója a hőemelkedés és a láz. A 38 °C feletti lázat mindenképpen kezd gyógyszeresen és fizikálisan is csillapítani.

5. Folyadék utánpótlás

Nagyon fontos, hogy az orrtisztítás mindig előzze meg az étkezést! Csecsemőknél ennek különös jelentősége van, hiszen az orrtisztítás tele pocak esetén hányingert, hányást provokálhat. A gyógyulás két alapfeltétele az, hogy sok folyadékot, elegendő táplálékot kapjon a baba és megfelelően ki tudja aludni magát.

A kismamákban gyakran felmerül, hogy szabad-e szoptatniuk a babát, ha ők maguk is náthásak, hiszen tartanak attól, hogy ezzel még inkább megfertőzik gyermeküket. Nem kell ettől félned! A vírusok és baktériumok már akkor megérkeztek a baba szervezetébe az anyatejjel, mielőtt rajtad jelentkeztek a tünetek. Szervezetedben a fertőződést követően azonnal termelődni kezdenek a kórokozó elleni antitestek és ezeket is átadod a babának az anyatejjel. A tapasztalat szerint a szoptatott csecsemők sokkal enyhébb lefolyású formában kapják el az anyák náthás fertőzéseit.

Kínáld náthás babádat gyakran, szoptatás mellett is más folyadékkal (teával, vízzel), hogy pótolja a nyálkahártya által termelt és kitüsszentett folyadékot. Az innivaló biztosítja, hogy a nyákos váladék feltudjon hígulni. Ha már elkezdted a hozzátáplálást, figyelj arra, hogy a bébi étrendje legyen könnyű és kapjon sok-sok gyümölcsöt.