Mutatjuk, miért fontos, hogy kezeld a száraz orrnyálkahártyát!

Számtalan oka lehet a száraz orrnyálkahártyának, de ha szenvedtél már tőle, akkor tudod, hogy szörnyen kellemetlen, hiszen minden lélegzetvétel égető érzést kelt, az orrjáratok viszketnek és sok esetben orrvérzéssel is jár. Sajnos az állandó diszkomfort érzésen túl számos egészségügyi problémához is vezethet. Mutatjuk, melyek a kiváltó okai és azt is, hogy mit tehetsz ellene!

Az orrszárazság 6 leggyakoribb előidézője

1. Orrcseppek
Ha elhúzódó nátha vagy allergia miatt hosszú ideig, vagy túl sűrűn használsz orrcseppet, akkor ennek könnyen lehet mellékhatása az orr nyálkahártyájának a kiszáradása, hiszen az orrcsepp összehúzza az orr ereit.

2. Hidratálás
Sokszor, sok helyen hívják fel a figyelmünket a megfelelő folyadékbevitelre és nem véletlenül, hiszen az orrszárazság csak egy a sok probléma közül, melyet a szervezet dehidratációja okoz. Ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége csökken, a nyálkahártya kiszárad.

3. Gyógyszerek
A dekongesztánsok és antihisztaminok szedése (ezek a többek között a nátha, allergia kezelésében is használt gyógyszerek hatóanyagai) is száríthatják az orrnyálkahártyát.

4. A levegő is lehet a bűnös
A meleg, száraz levegő könnyen kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. Ez különösen télen, a fűtésszezonban gyakori, de a légkondicionáló és a szmogos, poros, pollennel telített levegő is okozhat orrszárazságot.

5. Hormonális változások
Hölgyeknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet orrszárazság.

6. Betegségek kísérő tünete
Vannak bizonyos betegségek, melyek egyik tünete az orrnyálkahártya szárazsága. Ilyen például a Sjögren-szindróma, mely nemcsak az orr, hanem a szem és a száj nyálkahártyának szárazságával jár.

Ha tartósan jelentkezik nálad ez a probléma, javasoljuk, hogy vizsgáltasd ki az okát, látogass el a fül-orr-gégészetre!

Miért veszélyes?

A fertőzésekkel szemben az elsődleges védelmi vonalat az orr és az orrjáratok jelentik, hiszen az orron át sok kórokozó és idegen anyag próbál bejutni a szervezetbe, és az orrváladék akadályozza meg a behatoló mikroorganizmusok bejutását. Vagyis, ha kiszáradnak az orrjáratok, csökken a szervezet védekezőképessége, így gyakrabban számíthatunk fertőzésekre, betegségekre.

A kiszáradt orrnyálkahártya miatt gyakori orrvérzések is jelentkezhetnek.

Tippek és megoldások

  1. Fogyassz sok folyadékot, elsősorban vizet!
  2. Párásíts!
  3. Tarts szemlét a rendszeresen szedett gyógyszereid között, és ha találsz közöttük olyat, amelyik orrszárazságot okozhat, konzultálj orvosoddal a cseréjéről.
  4. Jó megoldást jelenthet az orrszárazságra a Nosko Oil. Ez a természetes, szezámolaj alapú spray tisztítja és megnyugtatja az orrjáratokat, csillapítja a viszketést és megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását. A szezámolaj hidratáló, antiallergén méregtelenítő hatású gyors olaj (könnyen és tökéletesen felszívódik a bőrön keresztül) gyulladásgátló, sterilizáló hatású olaj. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedően magas az E-vitamin tartalma, annak mindhárom természetes formáját tartalmazza. Magas a kalcium tartalma (1-1.5 ml szezámmagolajban több kalcium van, mint 3 dl tejben). Mangán, nikkel és vas mellett egyéb természetes antioxidánsokat is tartalmaz. Komplex hatásának köszönhetően ápolja és védi az orrt annak irritációitól.