Hamarosan itt a baba – ragyog a boldogságtól Nádai Anikó

Izgalmas időszak ez Nádai Anikó és Hajmásy Péter életében, hiszen pár hét múlva megszületik közös gyermekük. Anikóval babavárásról és gyereknevelésről beszélgettünk.

Olvastam egy cikket, amiben „rutinos” kismamának titulálnak, hiszen a második kisfiadat várod. Te is így érzed? 

Szerintem nem lehet elég rutinosnak lenni a várandósságban, mert minden terhesség más. 26 éves voltam, amikor Patrikot vártam, és azóta hét év telt el.  Nagyon sokat változtam ez idő alatt, sok mindent másként is gondolok. Fizikailag is érzem a különbséget, akkor jobban viseltem, sokkal filigránabb voltam, annyira, hogy 8 hónapos terhesen kifestettem a gyerekszobát. Most fáradékonyabb vagyok, kicsit hisztisebb is. Valószínűleg nemcsak a korom miatt van ez, hiszen már most elértem azt a súlyt, amivel annak idején Patrikot mentem szülni. Aggódom is kicsit a bőröm miatt, hiszen annak idején 26 évesen nagyon szerencsés voltam és nem lettek striáim, nem repedt szét a bőröm, de sajnos nincs arra garancia, hogy ez most is így lesz. Épp ezért a terhességem kezdetétől használom a Bio-Oil-t, minden este alaposan bekenem vele a testem és szerencsére működik, nincsen semmi gond a bőrömmel. Kicsit már úgy vagyok vele, mit a Bazi nagy görög lagziban a görögök a windexxel: sokféle bőrproblémára használom, például Peti orrát is Bio-Oil-lal kenem be, ha kicsit lesül a napon.

Az első terhesség alatt sokan sokféle aggodalmakkal küzdenek. Te hogy érzed, nálad csökkentek ezek?

Az alapvető aggodalmak (egészségesen szülessen, legyen meg mindene) ugyanúgy megvannak, de bizonyos dolgokban sokkal lazább vagyok.  Egyébként rá kellett döbbenem, hogy korántsem emlékszem mindenre. 7 év nagyon hosszú idő és sok olyan dolgot kell felidéznem, amelyről korábban azt hittem, sosem fogom elfelejteni.

Hogy telnek a babavárás utolsó hetei?

Mivel kb. 3 hét van hátra a baba érkezéséig, most kezdődik a hajrá, elkezdjük a még hiányzó baba kellékek beszerzését. Patrik babaholmijából szinte mindent elajándékoztam, korábban ugyanis eldöntöttem, hogy nem lesz több gyerekem. Ezt tartottam is sokáig, de aztán megismertem Petit és teljesen megváltozott a véleményem. Csodálatos apuka lesz, nagyon figyelmes és gondoskodó.

Azok közé tartozol, akiknek határozott elképzelése van a babagondozással kapcsolatban? Sokan kategorikus véleménnyel bírnak, például a hagyjuk sírni/ne hagyjuk sírni, kiságyban vagy mellettünk alszik témakörben.

Nagyon hiszek az ösztönösségben, ráadásul Patriknál megtanultam, hogy amit eltervezek, annak a 85%-a nem fog megvalósulni. Amikor a kisbabád rád néz a gyönyörű szemeivel, az mindent felülír. Szerintem minden baba más, nincs egy szabálykönyv, ami mindenkire igaz. Úgy fogom csinálni, ahogyan azt ösztönösen jónak érzem, és ahogy a kisbabámnak érzésem szerint a legjobb. Nem is hagyom magam ebben befolyásolni, nem izgat, hogy ki mit mond. Azt kell, hogy mondjam, eddig ez jól működött: Patrik nagyon szuper gyerek. Mindig mindenki megdicséri és én nagyon büszke vagyok rá.

Gondolom, Patrik is várja már a kisöccsét…

Nagyon! Kicsit aggódom a viszonylag nagy korkülönbség miatt, de tulajdonképpen lesz ennek jó oldala is. Patrik már sok mindenben önálló és nagyon felelősségteljes, biztos vagyok benne, hogy nagyon jó testvér lesz. Idén kezdi az iskolát, mert augusztusi születésű, ezért tavaly úgy döntöttem, hogy maradjon még egy évet az óvodában. Most ő a legnagyobb az oviban, így tudja, hogy neki kell példát mutatni a kicsiknek, lesz már ebben gyakorlata.

Patrikról nem teszel fel fotókat a közösségi média felületeidre, így tervezed ezt a kicsinél is?

Abszolút. Maximum az apró kezek-lábak jelennek majd meg a fotókon.

Lehetőséget akarok adni a gyerekeimnek arra, hogy ha nagyobbak lesznek, majd ő maguk döntsék el, hogy akarnak-e ebben részt venni vagy sem.  Valóban nem posztolok Patrikról sem, pedig mérhetetlenül büszke vagyok rá és olyan nehéz megállni, hogy ne osszam meg ezt az érzést mindenkivel. Ugyanakkor őszintén azt gondolom, hogy így szolgálom a legjobban az ő érdekeit.