Percenként 30 000 bőrsejt cserélődik ki rajtad – 6 izgalmas tény a bőrről

Bőrünk nagyban meghatározza a külsőnket. Sok mindent elárul rólunk, állapotából következtetni lehet a korunkra, a származásunkra, egészségi állapotunkra.  Te hogy érzed magad a bőrödben? Lehet szeplős, foltos, makulátlan, csíkos – sokszor közérzetünket is befolyásolja bőrünk állapota, még ha ennek nem is vagyunk tudatában a nap minden percében.

Mennyit tudsz igazából a bőrödről? Íme pár érdekes tudnivaló!

1.A bőr az emberi szervezet legnagyobb szerve, összesen kb. 2 négyzetméter, súlya a test tömegének 15 százaléka.

2. 30 000 bőrsejt cserélődik ki rajtunk percenként, hihetetlen nagy szám, igaz? Ugyanekkor emiatt a levegőben és környezetünkben található házipornak megközelítőleg a felét elhalt hámsejtek alkotják. Azonban vannak elhalt bőrsejtek, melyek a bőr felületén maradnak és lerakódnak a pórusokba – épp ezért érdemes bőrradírt használni! Válaszd a Lift4Skin Body Shaper Scrub-ot, mely hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket és emellett – a 3D hatású zsírégető formula magas kapszaicin koncentrátumának hála – felgyorsítja a sejtek anyagcseréjét és serkenti a zsírszövet lebontását is.

3. Az előzmények után logikus módon merül fel az a kérdés, hogy mennyire gyorsan termel a test új bőrsejteket? Körülbelül 28 naponként, de sajnos a bőrsejtek képződése is lassul az életkorral növekedésével, hiszen az öregedéssel csökken a bőr regenerációs képessége. Ezért érdemes bőrünket olyan krémekkel táplálni, melyek stimulálják a kollagén és elasztin termelődést, valamint a sejtmegújulást. Tökéletes választás ehhez a BABÉ Multi repair éjszakai ránctalanító krém, mely regenerálja a bőr szerkezetét, segíti a mimikai és öregedés okozta mély ráncok feltöltését, rugalmasabbá teheti az öregedő bőrt.

4. A testünk különböző területein a bőr különböző vastagságú és rugalmasságú, attól függően, hogy az adott testrésznek milyen feladatot kell ellátnia. A legvékonyabb rész a szemkörnyéken található, csupán 0,02-0,05 milliméter, épp ezért fontos, hogy különösen vigyázzunk rá, sose dörzsöljük intenzíven és ápoljuk körültekintően. A bőr legvastagabb része kb. 1,5 mm vastag és a talpon található, logikus módon vastagabb itt, hiszen sok-sok veszélynek van kitéve és kevésbé érzékeny, mint máshol (azért ha véletlenül rágyalogolsz mezítláb egy Lego darabra, azt bizony megérzed). Mindenesetre a talpadon is fontos a bőr ápolása! Ha szeretnéd lábadat simává, puhává és tökéletesen hidratálttá tenni, segítséget nyújt ebben a 25%-os urea tartalmú Medimento sarok- és lábápoló krém.

  1. A haj és a köröm is a bőr része. A szőr testünk teljes felületén nő, kivéve az ajkakat, tenyereket és talpakat. Feladatuk a bőr védelme, ők felelnek többek között azért, hogyan reagálunk a hőmérsékletváltozásra. Minden egyes szőrszál külön izomzattal rendelkezik, ez emeli el a bőrtől. A szemöldök és a szempillák megvédik a szemet a levegőben szálló apró részecskéktől és a túlzott fénytől.

  1. Bőrünk ezernél is több baktériumtársulásnak, mikroorganizmusok milliárdjainak ad otthont. Ne ijedj meg, ezek a többsége tökéletes szimbiózisban él veled, ugyanakkor fura belegondolni, hogy csak a köldököd közelében megközelítőleg 2400 különböző baktérium él. Mindenesetre a fokozott higiéniát jelentő élethelyzetekben (pl. edzés után) ajánlott a bőr védelmének érdekében antiszeptikus hatóanyagokkal bíró tusfürdőt használni.