Minden nő rémálma – beszéljünk a striáról!

A nők 70 százaléka küzd a striával és bár sokan „terhességi csíkok” néven ismerik, korántsem csak a kismamáknál jelentkezik. Sokaknál már kamaszkorban megjelenik, és a férfiakat sem kíméli, csaknem 50 százalékuk bőrén jelenik meg stria életük során. Mutatjuk, mitől alakul ki és mit lehet tenni ellene!

stria csíkok a feszülés irányára merőlegesek, a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességét szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat, elszakadnak, mert nem tudnak ugyanolyan ütemben növekedni, mint a test alsóbb rétegei (pl. zsírszövet, izomszövet). A stria csíkok megjelenésükkor lila vagy vörös színűek, később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak.

A kötőszöveti gyengeséget fokozhatja a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is, azonban a genetikai meghatározottság is befolyásolja a folyamatot. Ezért, akinek az édesanyja küzdött ezzel a jelenséggel, annak sokkal jobban oda kell figyelnie a megelőzésre. Mivel a női kötőszövet sokkal lazább szerkezetű – hiszen csak így tud alkalmazkodni a terhességhez- ezért ebben a problémában – éppúgy, mint a narancsbőrnél – főleg a nők érintettek. Ugyanakkor a stria gyakrabban előfordul férfiaknál, mint a narancsbőr; különösen a body-builderek testén láthatók gyakran a gyors izomszövet növekedés miatti bőrrepedések.

Kialakulásának hátterében leggyakrabban a következő tényezők állnak:

  • Kamaszkori gyors növekedés
  • A terhesség során a hormonális változások, különösen a fiatal anyáknál, illetve nagy BMI esetén. Egyes adatok szerint a várandós nők kilencven százaléka találkozik vele a 25. hét után
  • Hirtelen súlygyarapodás vagy súlycsökkenés
  • Testépítőknél, hirtelen növekvő izomtömeg esetén

A stria a test bármelyik részén megjelenthet, de leggyakrabban az alhas, a combok, a csípő, a derék, valamint a fenék és a mell bőrfelületén alakul ki. A várandósság ideje alatt általában a hatodik vagy hetedik hónap környékén jelenik meg.

Tippek a stria megelőzésére:

Óvatosan a testsúly ingadozással!

Bármennyire is szeretnél gyorsan változtatni a kilóid számán, ne tedd! Kerüld a hirtelen hízást és fogyást, lassan, kiegyensúlyozott diétával, sok folyadék fogyasztásával és sporttal haladj a célod felé. Szó szerint a bőrödet viszed a vásárra, ezért érdemes türelmesnek lenned!

Vitaminok és ásványi anyagok

Figyelj arra, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot, különösen A-, E- és C-vitamint, cinket és szilíciumot vigyél be a szervezetedbe, mert ezek segítenek egészségesen tartani a bőrödet. A szilícium pótlására kiemelten fontos odafigyelnünk, hiszen ezt az anyagot csak kevés élelmiszer tartalmazza, épp ezért a szilíciumhiány egyre gyakrabban előforduló probléma. A szilíciumbevitelt étrendkiegészítőkkel is* megoldhatjuk: a Flexipure Original oldat bioaktivált szilíciumot és csalánt tartalmaz, a Flexipure Original tabletta pedig bioaktivált szilíciumot és C-vitamint. Mindkét étrendkiegészítő hozzájárul a szervezet szilícium ellátáshoz, ezáltal elősegíti valamennyi kollagéntípus kollagénszintézisét és hozzájárul a vitalitás megőrzéséhez, erősiti az immunrendszert, emellett újjáépíti, javítja és stimulálja a kötőszöveteket. Magas biológiai hasznosulásuknak köszönhetően hamar kifejtik hatásukat!

Kismamaként

Várandósan a hormonális változások kedveznek a stria megjelenésének, és nyilván a pocakod és melleid dinamikus növésnek indulnak. Igyekezz a súlygyarapodást egyenletesen tartani és figyelj a megfelelő külső-belső hidratálásra!  Igyál sok vizet és a legjobb, ha várandósság ideje alatt reggel és este speciális bőrápolóval kezeled testedet, hiszen a hidratált, rugalmas bőrt kevésbé veszélyezteti a stria. A nők már több mint 20 éve használják biztonsággal a Bio-Oil-t a terhességi csíkok megelőzésére és a már kialakult stria kezelésére. A Bio-Oil növényi kivonatokkal és vitaminokkal dúsított multifunkcionális bőrápoló olaj, a benne levő hatóanyagok rugalmasabbá, elasztikusabbá teszik a bőrszövetet és segítik a bőr természetes önmegújító mechanizmusait! Különleges összetételének köszönhetően segít megelőzni a kialakulóban lévő striákat és javítja a már meglévők kinézetét is. Rendszeres használat mellett számos más bőrproblémára is hatékony megoldást nyújt: segít például enyhíteni a feszülő bőr okozta viszkető érzést és javítani a hormonális változások okozta egyenetlen bőrfelületeket.

Ne halogasd!

Ha már megjelentek bőrödön a striák, akkor ne halogasd a kezelésüket! Akkor tudod a leghatékonyabban felvenni velük a harcot, amíg még az élénk színű stádiumban vannak.

 

*Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és egészséges életmódot.