Pár egyszerű tanács a szájüregi betegségek kezeléséhez

Ha valami nincs rendben a szánkban, az az egész életminőségünket közvetlenül befolyásolja. Épp ezért fontos, hogy tudjuk, mit tehetünk a különböző szájüregi betegségek megelőzése érdekében, illetve hogyan kezeljük ezeket.

Életünk folyamán minden, amit ápolunk, védünk, az tovább tart – így van ez a fogainkkal is. Az erős fogak és az egészséges fogíny alapja a rendszeres és alapos szájápolás.  Ráadásul a szájüreg az emésztés folyamatának is fontos állomása, így, ha valami nincs rendben a szánkban, az az egész életminőségünket közvetlenül befolyásolja.

Minden egészséges ember szájában milliónyi baktérium és mikroba található, és bár ezek a szájflóra elengedhetetlen részei, lerakódásuk mégis komoly problémákhoz vezet. Nem szabad elhanyagolni a szájüreg és a fogak egészségét A fogakon és az ínyszélen alapos fogmosás nélkül kialakul a plakk (vagyis lepedék), ami a baktériumokból álló filmszerű réteg. A lepedék okozza a fogszuvasodást, az ínygyulladást, súlyosabb esetben pedig a fogágygyulladást is. A fogorvosok szerint nagyon sok felnőtt fogmosási technikája nem megfelelő, így a plakkot nem sikerül maradéktalanul eltávolítani a fogakról. Ha kíváncsi vagy, hogy valóban hatékonyan tisztítod-e fogaidat, akkor patikából, drogériából szerezz be plakkfestő tablettát, melynek segítségével könnyen ellenőrizheted fogtisztítási technikád hatékonyságát!

A napi kétszeri fogmosás mellett nagyon fontos a fogköztisztítás is, fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével, valamint szájvíz használata.

A szád higiénikus tisztántartásához válaszd a Doloseptyl egydózisú szájvízet, mely védelmet nyújt a szájban felmerülő fertőzések és egyéb problémák ellen és a fogszabályzó tisztántartásában is megállja a helyét. A Doloseptyl egyedi kiszerelésének köszönhetően higiénikusabb megoldást nyújt, mint a hagyományos szájvizek. A benne található exolon és propolisz nyugtató hatással bír, a hexetidin a fertőzések ellen véd, míg a kamilla lágy érzetet nyújt az öblögetés során, így kifejezetten ajánlott kisebb szájfertőzések, fogíny problémák, baktérium okozta rossz lehelet esetén is.

A szabályos fogsor nemcsak esztétikai kérdés, hanem szájhigiéniai is: torlódott fogakat nehéz alaposan tisztítani. Emellett fontos az ideális harapás is, hiszen a fogak, az íny, az állkapocs izmainak terhelése így a legegyenletesebb.  Többek között ezek az okok játszanak szerepet abban, hogy egyre gyakoribb a felnőttkori fogszabályzás. Ha nincs fogágy-betegséged, vagy komolyabb állkapocsízületi problémád, akkor nincs akadálya a fogszabályozásnak. Sokféle fogszabályozó eszköz közül választhatsz, ezekről olvashatsz itt, és tájékozódhatsz az egyes típusok előnyeiről/hátrányairól.

Bármilyen fogszabályzót választasz is, tudnod kell, hogy a kezdeti időszakban előfordulhat ínyfájdalom, illetve a brekettek hámsérüléseket okozhatnak a szájban. Szerezd be a Dologel fogínygélt, mely valeriana tartalmával segít enyhíteni a fájdalmat, kamilla és propolis tartalma pedig a gyulladás csökkentéséhez és a fogíny fertőtlenítéséhez járul hozzá.

Segít többek között:

A fogszabályzó okozta sérülések kezelésében

Elősegíti a rögzített fogszabályzó használata mellett fellépő problémák kezelését.

Fogpótlás

Segítséget nyújt a fogpótlások miatt kialakuló apró sérülések kezelésében, a fájdalom enyhítésében.

Afta esetén

Hozzájárul az afta gyógyulásához és a vele járó tünetek enyhítéséhez.

Fogínygyulladás ellen

Hatékony segítséget nyújt a fertőzések kezelésében és a fájdalomcsillapításban.

 

 

 

 

Szájsebészeti beavatkozások után

Segít a szájsebészeti műtétek okozta nyálkahártya sérülések kezelésében.