8 szokás, amit érdemes ellesni azoktól, akik szépen öregednek

Vannak akik idős koruk ellenére is fiatalosak tudnak maradni. Hogy mi a titkuk? Pár egyszerű szokás, melyek neked is segítenek, hogy egészségesen, vidáman és fitten éld meg életed ezen szakaszát!

Szinte mindenki retteg az öregedéstől. Az idő múlásával sok, természetes változás következik be, amelyek szinte minden testrészt érintenek – a szemet, a hajat, a bőrt, a szívet, az izmokat, az agyat és még sok mást is. Ez egy természetes folyamat, amit sajnos nem lehet elkerülni, ugyanakkor pár hétköznapi szokással a lehető legjobb formában tarthatod az agyad és a tested is az életkor előrehaladtával. Mutatjuk, hogyan csináld!

1. Gondolkozz pozitívan!

Az vagy, akinek gondolod magad! Igaz ez az öregedéssel kapcsolatban is.  Az Amerikai Orvosi Szövetség lapja szerint azok az idősek, akik életkorukat a bölcsesség és az általános elégedettség szimbólumának tekintik, több mint 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel gyógyulnak fel rokkantságukból, mint azok, akik ezt a tehetetlenség vagy a haszontalanság érzésével kötik össze. Ez a szám is igazolja, hogy a gondolkodásmód óriási szerepet játszhat abban, hogy az ember fizikailag és érzelmileg mennyire lesz ellenálló idősebb korban.

2. Tápanyagban gazdag, teljes értékű ételek

A táplálkozás szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni, nagy szerepet játszik a test öregedésében is. „A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a friss gyümölcsben és zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában és sovány fehérjében gazdag alacsony glikémiás étrend a legegészségesebb” – mondja Dr. Jeffrey Benabio.  Nagyon fontos például az, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, mert amikor a cukor lebomlik és belép a véráramba, megköti a fehérjemolekulákat, beleértve azokat is, amelyek a bőrt támogató kollagén és elasztin rostokban találhatók. Persze a szülinapi tortádból azért jóízűen falatozhatsz, ugyanakkor tartsd szem előtt a mértékletességet a mindennapos cukorfogyasztásban.

3. Ne edd túl magad!

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor egy jól sikerült családi ebéd után már csak pihegve bírunk hátradőlni… Nos, ezt kell kerülni, mert a krónikus túlevés (amikor az egészséges teltségérzet elérése után is tovább eszünk), súlyos egészségügyi kockázatokhoz vezethet, többek között rövidebb élettartamhoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és 2-es típusú cukorbetegséghez. Ahhoz, hogy jól öregedjünk és tovább éljünk, a legjobb, ha nemcsak az étel minőségére, hanem annak mennyiségére is ügyelünk.

4. Táplálékkiegészítők

Annyiféle vitamint, nyomelemet ajánlgatnak mindenféle platformon, hogy kezdünk immunissá válni az ilyen típusú ingerekre, pedig vannak kevésbé közismert anyagok, melyek méltók a figyelmünkre. Ilyen például a szilícium, amely a természetben- az oxigén után- a második leggyakrabban jelen lévő elem. Pótolhatatlan szerepe van az emberi szervezetben, fontos építőeleme a csontoknak és kötőszöveteknek, részt vesz az immunfolyamatokban, elengedhetetlen a bőr megújulásához, az egészséges haj- és körömnövekedéshez, hozzájárul a szervezet stabilitásához, rugalmasságához, vitathatatlan szerepe van az egészség, a szépség és testünk rugalmasságának megőrzésében is, hiszen növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét, emellett antioxidáns, sejtvédő és öregedés gátló.

Sajnos a kor előrehaladtával csökken a szervezetben található szilícium mennyisége, 40 éves kor fölött már fontos odafigyelnünk a szilícium pótlására, mert az emberi testnek napi közel 17-40 mg szilíciumbevitelre van szüksége. ¹

Jó választás a szilíciumpótláshoz a Flexipure Original bioaktivált szilícium étrendkiegészítő oldat, mely magas koncentrációban tartalmaz kovasavat valamint a Flexipure Original tabletta C-vitaminnal is.

5. Rendszeres testmozgás

Az aktív életmód elengedhetetlen az egészséges öregedéshez. Figyelem, sokkoló adat következik: „Egy átlagos nő az izomtömegének 23 százalékát veszítheti el 30 és 70 éves kora között” – mondja Fabio Comana fiziológus. A testmozgás azonban – főleg az erőnléti edzés – segíthet a testtömeg és a fizikai erő fenntartásában, még 90 éves korban is. Ráadásul az Alzheimer-kór (ami az összes demenciás eset kb.60-70 százalékát teszi ki) kialakulásának esélyét is 25%-kkal csökkentheti a fizikai aktivitás növelése. Ennek az az oka, hogy a testmozgás erősíti a hippokampuszt, az agy tanulással és munkamemóriával kapcsolatos részét.

6. Szociális élet

A barátokkal és rokonokkal eltöltött minőségi idő nemcsak szórakoztató, hanem az öregedés lassítása szempontjából létfontosságú is.

Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint sokat javul a közérzetünk, ha hetente kétszer találkozunk a barátainkkal, és a társas interakció segít a betegségekből való gyorsabb felépülésében. Egy tanulmány alapján, amely a PLoS Medicine című folyóiratban jelent meg, az erős szociális kötődésekkel rendelkező embereknek 50 százalékkal nagyobb esélyük van a hosszabb életre, mint azoknak, akik rossz vagy elégtelen kapcsolati halóval bírnak.

A barátok egészségre gyakorolt hatásáról itt olvashatsz bővebben

7. Fényvédelem

A napsugárzás a korai öregedés első számú oka, hiszen a nap (és a szolárium) ultraibolya fénye lebontja a kollagént és az elasztint, amelyek arra hivatottak, hogy megakadályozzák a bőr ráncosodását és megereszkedését.  Ráadásul a napsütésnek való nagymértékű kitettség nemcsak a bőr ráncosodásához vezet, hanem akár bőrrákot is okozhat. Megfelelő napvédelemmel viszont ez megakadályozható!

8. Sok alvás

Sokszor hallottuk már, hogy egy felnőtt embernek napi 7-9 órányi alvásra van szüksége. De vajon azt hallottad-e már, hogy a krónikus alváshiány az Alzheimer-kór, a különféle szívbetegségek, a depresszió és a cukorbetegség magasabb kockázatával jár?

A „szépítő alvás” kifejezés nemcsak mendemonda! Alvás közben a szervezet növekedési hormonokat szabadít fel, amelyek segítenek helyreállítani a kollagént és az elasztint, az egészséges bőr alapvető építőköveit.

 

Forrás: Real Simple