körömvágásSosem gondoltam volna, hogy valaha nehéz feladványnak bizonyul majd egy kis körömvágás, pontosabban egy kisköröm vágása.

A csemeténk körmeiről van szó, akkorák lehetnek, mint egy borsszem, nagyon kis formásak, hihetetlenül gyorsan nőnek, és bár puhák még, de mélyen tudnak szántani. Azt mondják, a kézen 3-4-szer olyan gyorsan nőnek, mint a lábon, ezt a tapasztalataim alátámasztják. Sokféle vélekedést hallottam már arról, hogy milyen idős kortól lehet illetve szükséges vágni. Vannak olyan szakemberek, akik azt mondják, hogy 3-4 hetes korig nem szabad vágni, mert sérülhet a körömágy, nagy a fertőzésveszély és csak cérnakesztyűt javasolnak a baba kezeire. Mások pedig azt állítják, hogy nincs semmilyen korhatár. Egy biztos: az újszülött osztályon már láttam, hogy a nővérek szükség esetén levágták azoknak a csöppségeknek, akik alaposan kidekorálták a pofijukat. Hát mi is erre a sorsa jutottunk itthon, így aztán korhatár ide vagy oda: én elkezdtem, de nem könnyű ilyen apró kezeknél a művelet. Kizárólag akkor merek nekifogni, ha alszik, de akkor is nehezen veszem rá magam, mivel itt milliméteres nagyságrendről van szó. Komoly dolog! Alkoholos vattával azért biztonság kedvéért mindig lekezelem az ollót.

Meglepődve olvastam mások ezt a kérdést hogyan oldják meg: egyszerűen lerágja az anyuka a baba körmeit … Azért én ettől idegenkedem ... Így aztán maradok a hagyományos ollós módszernél, még akkor is, ha egy kicsit macerás az ügy.

További cikkek: Blog