Amikor elmész vásárolni ezt-azt a babának, többször találkozhatsz a műanyag termékek tájékoztatóján azzal a felirattal, hogy: „BPA mentes”. Leginkább cumikon, cumisüvegeken, evőeszközökön, játékokon szerepel megnyugtatásként: biztonságos, a picire ártalmatlan termékkel van dolgod. Na igen, de hát mi az a BPA, és miért is iktatták ki egyes gyártók?

A témába belemélyedve sok kérdés fogalmazódott meg bennem, de itt csak néhány alapvető infót szedtem össze. Majd mindenki maga mérlegeljen.

A BPA(  biszfenol A) egy szintetikus vegyület, a műanyagok gyártásánál használják, leginkább a policarbonatoknál, és a 03-as és 07-es csoportba tartozó PVC-nél ( a műanyag tárgyakon szerepelnek egy háromszögbe írva a számok, alatta a rövidítés), és az epoxigyantánál.. Nemcsak cumisüvegekben, babajátékokban, hanem mindennapos tárgyainkban is ott vannak pl. üdítős palackok, fém konzerves dobozok és fém üdítős dobozok belső bevonataként …

__rmin8h__napos_017

Az emberi szervezetbe jutva hasonlóan hat, mint az ösztrogén hormon, de megzavarhatja az ideg- és a  bélrendszer működését is. Ha bejut. Ez a probléma. Mechanikus súrolás, savak és hő hatására ( már szobahőmérsékleten is, de ha melegíted főleg) kijut  a műanyagból, és pl. az ételbe kerül. Ezért hozzák kapcsolatba leginkább a műanyag babadolgokkal, hiszen a még védtelen babával gyakrabban léphet kapcsolatba, és ők még nem tudják úgy kiüríteni a szervezetből a

BPA - t, mint egy felnőtt. A vita azon van, hogy a műanyaggyártók szerint kiürül nyomtalanul a szervezetből, de újabb kutatások szerint okoz közben némi zavart. Nehézség az is, hogy ez állatkísérletekben állítólag vissza is igazolódott, de emberi kísérleteket természetesen nem lehet végezni

Az elmúlt években Kanadában, az USA-ban, Dániában kormányrendelettel tiltották be az olyan  BPA tartalmú műanyag kütyüket, amelyek 0-3 éves kor közötti gyerekeknek készülnek. Tudomásom szerint az Európai Bizottság jelenleg még vizsgálja a kérdést. Mellesleg kényes a téma, mert irdatlan mennyiséget használnak belőle a műanyaggyártók világszerte.

Amit mi tehetünk: ha lehet kerüljük az ilyen műanyagokat ( a jelzést érdemes mindig megnézni, a 3-as, 7-es és a PC jelzésűekről van szó), bár teljesen nem tudjuk kiiktatni őket. Babáknál szerintem érdemes a BPA mentes termékeket választani. Az ételt ne melegítsük és ne tároljuk műanyag edényekben. Különösen savas ételeket és italokat nem célszerű műanyag edényben tárolni.

A gyerekeinket 14 éves korig különösen óvni kellene, írták egyes szakértők, mert az idegrendszer fejlődése ebben a szakaszban a legsérülékenyebb, ebben okozhat zavart az a bizonyos sokat emlegetett BPA.

További cikkek: Blog