Szétnéz az ember lánya az üzletek, drogériák, patikák polcain és megszámlálhatatlan mennyiségű fényvédőtermék kacsint vissza rá a nyári szezonban. Te melyiket választanád közülük és miért pont azt? Ha már gyerekünk van, legalább miatta gondolkozzunk el egy picit… Persze nem az árakra, designra, akciókra gondolok itt, és nem is márkaneveket szeretnék reklámozni ( nem volt alkalmam leszerződni senkivel..).

Először is mi az az SPF 15, 30, 50 … ?

napf__nyv__d__Fényvédő faktorszám, ami azt mutatja, hogy a termék hányszorosára növeli az időt, ami alatt a napfénynek kitett babuci leégne. Tehát a 30-as pl. 30-szorosra nyújtja az időt. Gyerekeknek magasabb faktorszámú krémet javasolnak ( 30,40,50), de egyesek szerint a magasabb faktorszámúakban több vegyi anyag van, ami csak felesleges megterhelést jelent.

Jó, ha választottunk UVA és UVB sugarak ellen is védi a gyerkőcöt. A védelemért fizikai, kémiai szűrőanyagokat alkalmaznak a gyártók. Gyerekek szempontjából a fizikai szűrőanyagok jobbak, visszaverik a sugarakat, allergiát nem igazán okoznak, az A és B tartományban is védenek. Ilyen pl. a cink-oxid és titán-dioxid, kaolin. Egy a bibi: nehezen kenhetőek, bár a komolyabb gyártók termékeikben már ezt is jól kiküszöbölték. A kémiai szűrők gyakrabban okozhatnak allergiát, bőrirritációt. Ezért gyerekeknél nem igazán jó a használatuk. Ilyen pl. PABA, benzofenonok, cinnamátok.

Jó, ha színező-, illatanyag mentes és vízálló a fényvédőnk, bár a vízállóság érdemel egy kis kiegészítést. A gyártók durván 2×20 perc fürdőzési időtartamra saccolják a vízállóságot, azért írom saccnak, mert nem lehet bekalkulálni, hogy vegyszeres strandvízbe, tengervízbe, vagy miben is lubickol a kis drágánk. Ezért is célszerű fürdőzések után újra bekenni az apróságokat. Jó lenne tartósítószer mentes krémet választani, de még mindig jobb bevizsgált tartósító anyaggal ellátott terméket venni, mintsem tartósítószer menetes krémet, ami mondjuk „megbuggyan” a 35°C-ban, vagy az 50°C-os autóban.

Végül még egy szempont: már 2006-ban az Európai Bizottság kiadott egy ajánlást, hogy korrekt és egységes legyen a fényvédők feliratozása, mivel a fényvédő gyártók kicsit elszálltak. Megjelentek a SPF 60, 100-as és egyéb extra erős termékek, sőt ilyen feliratok a flakonon: teljes védelem, 100%-os védelem…stb. Ez kamu, ettől óvakodjunk, hiszen nincs 100%-os védelmet nyújtó termék, és ma már SPF 50+  a legerősebb elfogadott fényvédő.

Ne hagyjuk magunkat megvezetni, szeressünk okosan!

További cikkek: Blog