Lelkiismeretes szülők lévén kisebbfajta gyógyszertárral indultunk pihenni külföldre, de ennek ellenére mégis akadt egy kis problémánk. A babánk megfázott, majd egyre rohamosabban romlott az állapota, így úgy döntöttünk bevisszük a város sürgőssségi ambulanciájára. A kissé marcona, de egyébként nagyon ügyes gyerekorvos el is látta csemeténket, de figyelmeztetett, ha nem javul az állapota be kell fektetni a kórházi osztályra. Ekkor ért bennünket a váratlan infó. Ha van euro kártyánk ingyen lesz, ha nincs kb. napi 40 000 Ft-nyi összeggel számolhatunk, ugyanis pont most előttünk járt így egy család, le kellett perkálniuk a babájuk kórházi kezelése után a nem csekély összeget.

Mi megúsztuk, mert a kis porontyunk jobban lett, és összességében pihenni is tudtunk, de azért írtam le az élményünket még így a nyaralási szezon után is, mert tanulságos.

Ezt a kártyát (Európai Egészségbiztosítási kártya) az európai gazdasági térség országaiban lehet használni arra, hogy igazoljuk: jogosak vagyunk az egészségügyi ellátásra, és ne kelljen a „gatyánkat” is ráfizetni a kényszerkezelésre. Persze csak az éppen aktuálisan felmerülő problémával kapcsolatban használható, előre „kitervelt” eü. kezeléseknél nem. Az Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségein lehet megigényelni, ez nem kerül pénzbe, csak ha pótolni akarjuk elvesztés, vagy rongálódás miatt.

Szerintem érdemes kiváltani felnőtteknek és gyerekeknek is, ha igazán nyugisan szeretnénk eltölteni a napjainkat külföldön, azt viszont remélem, hogy sosem kell majd élesben használnunk.

További cikkek: Blog