Személyes tapasztalatok:

Az utóbbi napokban többet gondolkodtam erről a témáról, mivel augusztusban többet lehet hallani róla, világnapja, sőt világhete van, és egész hónapban számtalan rendezvényen méltán emlegetik. Ez nem más, mint a szoptatás.

Meg is érdemli a kitüntetett figyelmet, hiszen egyfajta csoda az egész folyamat. Ahogyan felkészül a kismama szervezete a szoptatásra, ahogyan beindul a szülés után a „nagyüzem”, az, hogy spéci, személyre szabott eledelt kaphat a baba idilli, meghitt módon, az engem mindig is ledöbbentett. Örülök, hogy részünk lehet benne, már 11. hónapos a bébink, de még mindig elég aktívan szopik. Kíváncsi vagyok meddig is, most nemrég hallottam: egy ismerősünk kicsije még óvodába indulás előtt is kérleli az anyukáját egy kis szopcsiért :-) De visszaemlékezve azért nem volt ilyen felhőtlen az indulásunk.

Úgy gondoltam tisztában vagyok minden fontos infóval, és így felkészülve vártam szülés után a nagy lehetőséget. A szoptatásról mindig mosolygós, ragyogó fotókat lehet látni, ezzel ellentétben én és a szobatársam váltva kérdeztük egymást: neked is fáj ? Az én babócám borzasztó erővel, és céltudatosan szopcsizott az elejétől kezdve, és nem gondoltam, hogy hetekig érezhetek fájdalmat, amíg meg nem szokom. A szobatársamnak már a második naptól szinte egész álló nap fejnie kellett annyi teje volt, és ettől készült ki majdnem. Szerintem sok anyukának lehetnek hasonló kellemetlenségei az elején, de ki kell bírni ezt az időszakot, mert utána tényleg mosolygós, ragyogó élményben lehet részünk.

Tanácsot pedig nem akárkitől kell elfogadni. Találkoztam olyan anyukával, aki mindig megmondta a „tutit”, azaz csak ő gondolta, hogy nagy szakértő. A leghasznosabb tanácsot adók viszont sosem akarták rám erőltetni a véleményüket. Nekünk nagyon aranyos a védőnőnk és a gyerekorvosunk is, velük mindig meg tudtam beszélni a kérdéseimet. Aki nem ilyen szerencsés, azoknak jó tudni, hogy vannak kifejezetten a szoptatás témakörében pluszban képzett szoptatási tanácsadók-védőnők, akik érdemben is sokat segíthetnek, a neten keresztül fel lehet venni velük a kapcsolatot.

Nekem még valami bejött: nem érdeklődtem végig a rokonságot, ki meddig tudott vagy nem tudott szoptatni, hiszen számtalan oka lehet annak, hogy valakinek miért nem sikerült a szoptatás. Én nem akartam, hogy bárki előre lebeszéljen, így aztán adtam magamnak esélyt, és megérte. Nagyon sok örömteli pillanatot kaptam cserébe.

További cikkek: Blog