Télapólázban égnek a csemetéid? Körülöttem minden csöppség, így aztán azon gondolkoztam, hogy mennyi mindent megtaníthatunk a gyerkőcöknek a nagyszakállú kapcsán, hogy ne csak egy automatának lássák, akinek leadom a kívánságlistát, és kidob egy ajándékot, hanem életre szóló dolgokat tanuljanak meg ezekben a napokban.

Szóval anno, amikor mi vártuk izgatottan a jó öreg Mikulást, boldogok voltunk, ha hozott nekünk egy csomagot, benne krumplicukor, csokoládé jajdejó … Ma már hála az angolszász kultúrának szívesen írnak hosszadalmas kívánságlistát a gyerekek, amit aztán ha meglát a Télapó illetve anyuka, apuka, akkor lehet, hogy mindenkinek égnek áll a haja. A mi gyerkőceink is lapozgatva a szupermarketek játékkatalógusait újabb és újabb ihletet nyertek, így többszázezer forintos ötlettárral álltak elő. Amikor újabb és újabb Thomas szettet, Chuggington mozdonyparkot és percenként változó Lego készleteket kértek, úgy éreztem, hogy ebből most elég, itt álljunk meg egy szóra. Úgyhogy el kellett magyaráznom néhány dolgot, hogy a Télapónak és az ajándékozásának mi is a lényege.

Mivel az ajándékot személyesen nekik, a jó és ügyes viselkedésükért , szófogadásukért hozza  1. megéri jól viselkedni! Ha nem, nincs jutalom. 2. a télapó a sok-sok ajándékát sok-sok gyerek között kell, hogy szétossza, és nem igazán az a fontos, hogy pontosan azt kapja a gyerek, amit elképzelt, hanem bízza a télapóra, hogy ő válasszon ajándékot, mert hát van tapasztalata, és tudja, hogy kinek mi okozna örömöt. Így most már inkább arról beszélgetnek a csemetéink, hogy VAJON hoz e, és MIT  a Mikulás. Most már azt is el tudják képzelni, hogy pl. egy csokitélapót hoz nekik, vagy egy könyvet, vagy bármit, inkább kíváncsi várakozás van bennük. Fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy apróságoknak is tudjanak örülni. 3. Ne csak az legyen természetes, hogy kapnak, hanem az is, hogy adnak. Ha esetleg face to face találkoznak a Télapóval, adjanak neki ők is, ez lehet egy vers, egy dal, rajz, hiszen a Télapó is örül, ha kap ajándékot. De kedves dolog pl. a Mikulásgyárak kapcsán is ajándékokat adni. Sőt a Mikuláscsomag finomságaiból nyugodtan meg lehet kínálni másokat is …

Végezetül: nagyon értékes perceket tölthetünk el a gyerekekkel, amikor készülődünk velük erre a nagy napra, óriási élmény velük énekeket, verseket tanítani, Télapót színezni, rajzolni, beszélgetni, és közben egyszerűen csak élvezni az együttlétet. Ráadásul nem is gondolnánk, hogy mennyire foglalkoztatja őket ez az egész Télapósdi.

További cikkek: Blog