Nem tudom, hogy nálatok mi újság van ősszel, nálunk nátha és szövődményei elleni küzdelemmel teltek a hónapok. Adok-kapok volt, a gyerkőcök minden igyekezetünk ellenére egymást fertőzték meg. A legrosszabb végül egy középfülgyulladás lett, állandósult otthon az orrszívás, úgyhogy néhány dolog eszembe jutott, ami esetleg másoknak segítség lehet:

A gyerekek általában csak kb. 4-5 éves koruktól tudnak elég erősen, a hasizom használatával is orrot fújni. Addig csak fújkálnak, de valószínűleg nem jön ki minden. Figyeld meg magadon: csak úgy tudsz nagyon erősen orrot fújni, ha közben a hasizmod erősen megfeszül. Ezért kisgyerekek orrát csak orrszívóval tudjuk alaposan kitisztítani. Kidobott pénz a legtutibb orrcsepp, orrspray is, ha a használata előtt nem tisztítottuk ki a nózit alaposan, mert max. elkeveredik egy kicsit a váladékkal, de a nyálkahártyán nem tudja rendesen kifejteni a hatását.

A mi gyerekeinknél változó volt a viszonyulás az orrszíváshoz, valamikor volt kedvük hozzá, és saját maguk tartották oda a nózihoz az orrsziporszit, máskor tiltakoztak. Előfordult olyan is, hogy nagyon sűrű, masszív váladékozásnál öklendezni kezdett az egyik csemeténk, de aztán egy trükk nagyon jól bevált, ha szépen végigmondogatja közben pl. az ec-pec … vagy más mondókát nincs semmi gond, mert akkor csak arra koncentrál. Ne függjön a kicsi kedvétől az orrszívás. Azt persze te tudod kitapasztalni, hogyan tudod megbarátkoztatni az eseménnyel (bohóckodjunk, énekeljünk, ő szívja le saját maga vagy a játékmaci vagy anya orrát stb. …)

Van, aki már akár másfél-2 évesen fújja a nóziját, mások csak később éreznek rá, de egyáltalán nem mindegy hogyan fújjuk az orrot, és ezt nekik is meg kell tanítanunk: az egyik orrnyílásból jöjjön a váladék, a másikat be kell fogni, így akkora erővel tudjuk kifújni a levegőt, hogy az kisodor bentről minden cuccot. DE!!!!! Ha fújás közben összenyomogatjuk mindkét orrnyílást, ezzel elzárjuk a kijutás lehetőségét, viszont továbbra is óriási odabent  a nyomás, ami így az arcüregbe fogja bepréselni a váladékot. Így rövid idő alatt el lehet érni, hogy arcüreg-gyulladás is kialakuljon.

Célszerű a játékokat is gyakrabban mosni, fertőtleníteni, hiszen ilyenkor oda is rákerülhet minden. A gyakori szellőztetés, rendszeres kézmosás elengedhetetlen, na és persze résen lenni, ne igyanak-egyenek egymás dolgaiból, ami testvéreknél nem is olyan egyszerű feladat. És amikor már egyedül akar orrot törölni, fújni, jó ha lecsekkolod mit csinál, én pl. szemtanúja lehettem, ahogy drága kis csemetéim boldogan játszottak portörlősdit a frissen használt zsebkendőkkel.

További cikkek: Blog