Mi tegyünk, ha a fejtetű fertőzés érint Bennünket?

Első lépésben néhány tévhitet szeretnénk eloszlatni a fejtetűvel kapcsolatban!

- A fejtetvek a koszos fejbőrt szeretik.

A fejtetűfertőzés egyáltalán nem függ össze a fej és a haj tisztaságával, ahogyan szintén nincsen jelentősége az otthon tisztaságának sem. A fejtetvek éppen ugyanúgy megtalálhatóak a rendszeresen ápolt és gondozott fejen is. A fejtetvek nem tudnak ugrani, repülni vagy úszni. Leggyakrabban csak a fejek közvetlen érintkezése által terjednek közvetlenül egyik hajról a másikra. Álló ember fejéből rápereghet egy nála alacsonyabb gyermek, vagy ülő ember fejébe. A gyerekek gyakran összedugják a fejüket iskolában, sugdolóznak, így megadva a fejtetűnek azt a lehetőséget, hogy átmenjen egyik fejből a másikba.

- A fejtetűfertőzés a hosszú hajú gyerekeknél figyelhető meg.

A fejtetű fertőzés nem függ a haj hosszától, már 1cm-es hajon is ugyanolyan könnyedén megélnek. Az egyetlen előnye a rövid hajnak, hogy könnyebbek felfedezhető a fertőzés, és a kezelés is egyszerűbb.

Ha elkaptuk a fertőzést, az elsődleges és legfontosabb a fejtetű maradéktalan kiirtása a fejről!

Sokféle tetűirtószer található forgalomban a patikákban, amelyek rovarölő szert, vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezen készítmények hatékonysága azonban csekély. Mára már kialakult a tetvek ellenálló képessége a vegyi anyagokat tartalmazó szerekkel szemben, így nem pusztulnak el az élősködők, valamint a tévhittel ellentétben, a serkéket sem pusztítják el. Nincs olyan rovarölő szer, mely képes lenne áthatolni a serkék mészvázán, és hatástalanná tenné őket. Ezek az irtószerek legnagyobb hátránya, pedig az, hogy nem kímélve a gyerekek bőrét, a hajas fejbőrön és a nyakon bőr irritációt, gyakran nehezen gyógyuló fájdalmas sebesedést is okozhat. Ezek a vegyi anyagok nem csak a fejbőrhöz kíméletlenek, hanem irritáló, kellemetlen szaganyaguk miatt, gőzét belélegezve légzőszervi irritációt is kiválthat.

Válasszunk olyan terméket, amely fizikai úton hat (nem tartalmaz semmiféle vegyszert, sőt illat és szaganyagokat sem), megkímélve a fejbőrt mindenféle károsító hatástól, és szaganyag mentessége miatt nemcsak a légzőszervekre való tekintettel kíméletes, hanem diszkrét és észrevehetetlen, tehát a gyermek nyugodtan, szégyenérzet nélkül élheti meg a kezelés időszakát. Ennek a hatás mechanizmusnak nincs káros kémiai hatása, az emberi szervezetre, egyszerre hatékony és biztonságos, így már hat hónapos kortól, és várandósság alatt is használható.

Fertőzés esetén, a száraz hajat bekenjük a vegyszermentes tetűirtószerrel. A hosszú hajat is csak vállig kell bedörzsölni, mert a tetvek a fejbőrhöz közeli területeken helyezkednek el, keresve a test melegét, a táplálék forrását nyújtó vérbő fejbőrt. A vegyszermenetes tetűirtószer „szilikon” technológiával hat, egy benne található nem felszívódó, dimetikon nevű felületaktív hatóanyag segítségével. Melynek egyik előnye hogy mind a tetűn, mind a serkén egy bevonatot képez. Ez megakadályozza az élősködő mozgását (táplálékhoz jutását), légzését valamint az emésztéshez szükséges párologtatását. Így tetű élősködéséhez szükséges feltételek több irányból akadályozottak. Másik előnye, hogy az 1 órás hatóidő eltelte után az elpusztult tetvek könnyen kipotyognak a hajból, valamint a serkék eltávolításához is egy csúszó felületet biztosít a hajszálakon.

Miután letelt az 1 óra, a mosdó felett átfésüljük a hajat, és tincsenként haladva lehúzzuk a serkéket. Majd a szokásos módon samponnal hajat mosunk. A fent leírtakat a 7. napon meg kell ismételni! Minderre azért van szükség, mert az esetlegesen a hajban maradt serke 7 nap múlva kikel és 7 nap múlva újra serkét fog rakni. Tehát, ha az első kezelés után újra kezeljük a fejet, megelőzhetjük az újabb visszafertőződést, és véglegesen felszámolhatjuk a fejtetvességet!

A következő nagyon fontos lépés, hogy lakókörnyezetünket is egészségügyileg fertőtlenítsük!

Az elkövetkezendőkben felsorolt műveletekre azért van szükség, hogy a tovább terjedést családon belül és a visszafertőződést elkerüljük. Először is lehúzzuk az ágyneműt és a törölközőkkel együtt magas hőfokon kimossuk, majd vasaljuk. Az ágy fekvőfelületét és a lakásban lévő szőnyegeket alaposan kiporszívózzuk. A hajkefét kidobjuk, a fésűket (a háztartásban található minden fésűt) meleg hypós-vízzel átkeféljük. Sajnos a lányok hajcsatjait is át kell kefélni ezzel a hypós-vízzel, valamint minden hajgumit magas hőfokon át kell mosni, vagy mindezeket le kell cserélni.

Megelőzés tekintetében javasoljuk, hogy közösségbe járó gyerekeknél rendszeresen ellenőrizzük a hajas fejbőrt és igyekezzünk meggátolni, hogy az érintett kisgyermek a fertőzést továbbadhassa! A megfelelő higiénés körülmények megteremtése mellett, a megelőzést azzal segítjük a legjobban, ha a gyerekek nem használják egymás hajkeféjét, sapkáját, ágyneműjét. A megelőző szerek, főleg az illó olajosak csak pár órán át hatnak, max 12 órán át. Minél melegebb a fejbőr, tehát minél dúsabb a haj, annál hamarabb elpárolog, elillan az illat, nem tart hajmosástól hajmosásig! (Olyan, mint a parfümök. Pár óra múlva nem érezzük). Ez a magyarázata annak, hogy a fejtetvességet nem lehet szerrel megelőzni, csak fizikálisan – a gyerekek ne bújjanak össze, ne használják egymás fésűjét, sapkáját, naponta át kell vizsgálni a hajat, és baj esetén, azonnal el kell kezdeni a kezelést.

Debreceni Krisztina

védőnő

További cikkek: Szakértői rovat