Táborba megy a gyerek

Ha nyár, akkor tábor! Számtalan tematikus tábor közül választhattok a gyerek érdeklődési körének megfelelően: lovas tábor, SUP, vitorlás tábor, kézművesség – és még hosszan folytathatnánk a felsorolást, hiszen széles palettán mozog a kínálat. E heti cikkünkben összefoglaljuk a táborozás adta előnyöket és arra is adunk pár tippet, mire kell ügyelned, hogy biztonságban tudhasd gyermekedet!

A táborozás nagy kaland, különösen, ha ottalvós. A lurkókban a szabadság és az önállóság érzését kelti, hiszen kikerülnek a szülők fennhatósága alól – jóval kötetlenebb formában, mint az iskolában. A tábor olyan helyzeteket modellez biztonságos közegben, amelyeket megtapasztalva könnyebben boldogulnak majd a felnőtt élet küzdőterén. A kutatások szerint a táborozó gyerekek jobb küzdési stratégiával rendelkeznek az élet természetes nehézségeivel szemben, mint a nem táborozó társaik. Ennek oka az, hogy ideális esetben egy tábor pont annyi frusztrációval állítja szembe a gyereket, amellyel még biztosan elbír, mindezt úgy, hogy közben érzi a védelmező biztonsági hálót.

A legtöbb táborban minimalizálják a képernyő előtt töltött időt, így digitális detox szempontjából is kiválóak, mert alkalmat teremtenek arra, hogy a gyermekek kimozduljanak az online világ börtönéből, a mindennapok rutinjából, és egy korábban ismeretlen napirendbe, szokásrendszerbe illeszkedjenek be.

Személyiségfejlődés szempontjából is nagy szerepe lehet a táboroknak, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek számukra ismeretlen területeken is kipróbálják magukat, és ez nemcsak az érdeklődésük, hanem a személyiségük fejlődéséhez is hozzájárul. Mindemellett táborokban megtapasztalják a közösséghez tartozás érzését és toleranciát is tanulnak.

Mire kell figyelned, amikor táborba indul a gyereked?

Beszélgess vele sokat azokról az élményekről, melyek rá várnak és készítsd fel azokra a dolgokra is, amelyekre figyelnie kell. Az ottalvós tábor legnehezebb kihívása a honvágy. Nyugtasd meg, hogy természetes érzés, ha hiányzik az otthona, de hamar elrepül majd a tábor egy hete és igyekezzen az ott megélt élményekre koncentrálni. Hívd fel a figyelmét a biztonságát védő alapszabályokra is:

  • Ne távolodjon el messzire a többiektől
  • Fejesugrás előtt ellenőrizni kell a víz mélységét
  • Felhevült testtel nem ugrunk a vízbe
  • Ügyeljen a napvédelemre, legyen rajta sapka/kalap a szabadban és használjon fényvédőt
  • Ne adjon kölcsön bizonyos tárgyakat (fogkefe, törölköző, papucs, fésű).
  • Ne igyon patakvizet vagy más természetes vizet
  • Estenként nézze át a testét kullancs után kutatva, és ha kullancsot talál, akkor ne álljon neki egyedül kiszedni, hanem szóljon a felügyelő tanárnak. Legyen a gyerek csomagjában Stop-Tick biztonságos kullancseltávolító-készlet, mellyel a tanár könnyedén és biztonságosan el tudja távolítani a kullancsot.

Figyelj arra a beszélgetések során, hogy ne félemlítsd meg a gyereket, ne úgy menjen el a táborba, hogy mennyi veszély leselkedik rá. Mondd el neki, hogy bízol benne és biztos vagy abban, hogy képes lesz megoldani, ha valamilyen probléma merül fel.

Amire még figyelned kell:

  • Mivel a legtöbb táborban sok időt töltenek a szabadban, előfordulhat, hogy megpirul egy kicsit a gyerek bőre. Napégés esetén hatékony segítség lehet a Bio-Oil Bőrápoló Olaj és a BABÉ Aloe Gél.
  • A gyerekközösségekben gyorsan terjedhet a fejtű, ezért jobb, ha megelőzöd a bajt: a csemete 3 naponta mosson hajat az Elimax fejtetű elleni megelőző samponnal. Ez az egyedülálló készítmény távol tartja a fejtetveket, kíméletesen tisztítja, táplálja a hajat és azonnali védelmet biztosít 72 órán keresztül.