Tények és tévhitek a fényvédelemről

Bármennyit hallunk is a fényvédelem fontosságáról, még mindig nagyon kevesen ügyelnek bőrük mindennapos védelmére. Pedig valóban fontos, hogy ne csak akkor óvjuk bőrünket a nap káros sugaraitól, amikor strandra készülünk, hiszen a napsugarak ugyanúgy hatnak bőrünkre szabadtéri sport, kertészkedés, teraszon üldögélés közben is.

Mi az az SPF?

Általánosságban ismert tévhit az, hogy ha 10 perc alatt ég le a bőrünk, akkor SPF15-ös fényvédővel 10 x 15, tehát 150 percig maradhatunk a napon. Ez nem pontosan igaz, ennél jóval bonyolultabb a dolog. Az SPF, az az a Sun Protection Factor NEM azt jelenti, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk! Gondolj csak bele: a leégés sem mindig ugyannyi idő alatt történik, függ a napszaktól, a környezettől (árnyékban állsz, vagy épp víz veri vissza az UV fényt), vannak-e felhők az égen stb. A sugárzás mértékét sok dolog befolyásolja és ugyanaz a fényvédelem különböző erősségű sugárzás mellett különböző ideig nyújt biztonságot.  Az SPF szám valójában azt jelenti, hogy hányszor több UV sugárzás érhet minket anélkül, hogy leégnénk!

UV-sugárzás nem csak nyáron van

A bőrre káros ultraviola sugarak minden évszakban jelen vannak. Kisebb mértékben, de mindennap érik bőrünket és még felhős időben is veszélyesek lehetnek. Az már természetes, hogy télen, síelés közben óvjuk bőrünket, hogy ne égjen le a hóról visszaverődő napsugaraktól – ugyanígy kell cselekednünk az év minden napján, hiszen a napsugárzás bőrre káros hatásai idővel pigmentfoltok, ráncok formájában ütköznek ki, ráadásul az UV-sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

A bőröregedés kiváltásában az egyik legfontosabb tényező az UV sugárzás. Ijesztő, ugye? Pedig így van, az arcbőr öregedésének 25 %-áért a genetika, a további 75 % az életmód és külső környezeti hatások számlájára írható.  Jó hír, hogy ez utóbbiak rajtunk múlnak!  Tudatosítsd magadban, hogy hiába költesz méregdrága öregedés gátló, ránctalanító készítményekre, ha nem alkalmazol fényvédőszereket és nem ügyelsz megfelelőképpen az életmódodra!

A napsugárzás hullámhossz szerint különböző tartományokra osztható:

Az UV-sugárzás

Több részre oszthatjuk hullámhossz alapján, fényvédelem szempontjából az UV-A és az UV-B a legfontosabb a számunkra.

A Föld felszínét elérő UV sugárzás kb. 95%-a UV-A sugárzás, ami sokkal alattomosabb, mint az UV-B, mert a bőr mélyebb rétegeit roncsolja, inkább napégést okoz, mint tartós barnulást. Felelős a bőr korai öregedéséért, csökkenti a bőr A-vitamin tartalmát és károsítja a kollagénrostokat. Mivel magát a sejt DNS-ét képes roncsolni, ezért többféle bőrrák kialakulását is okozhatja. Még az ablaküveg és a felhők sem állítják meg (míg az UV-B ezeken nem jut át). Az UV-A egész évben, évszaktól függetlenül jelen van, nagyjából ugyanolyan erős kora reggeltől estig.

A tartós barnulás az UV-B sugaraknak köszönhető, de jó, ha tudod, hogy a barnulás nem más, mint a szervezet védekezése káros sugarak ellen. Az UVB nem hatol mélyen a bőrbe, cserébe erősebb, mint az UV-A sugárzás. Elősegíti a bőrben a D-vitamin képződését, de leégést, bőrgyulladást és hámlást okozhat, valamint közvetlenül károsíthatja a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. Erőssége változó, a déli órákban éri el a csúcspontját, emiatt javasolják, hogy nyáron 11-14 óra között ne tartózkodjunk a napon.

Az UV-C erősen rákkeltő, sterilizáló hatású sugárzás, de a napsugarakkal nem jut le a Földre, mert az ionoszféra és az ózonréteg elnyeli. Keletkezhet azonban mesterséges fényforrásokból is, például elöregedett szoláriumcsövekből.

Ha eddig nem vetted komolyan a napvédelmet…
…akkor jó, ha szemügyre veszed ezt a fotót, amely a The New England Journal of Medicine című folyóiratban (Unilateral Dermatoheliosis, szerzők: Jennifer R. S. Gordon, M. D., and Joaquin C. Brieva, M. D.) jelent meg. Jól szemlélteti a napsugárzás károsító hatását: látványos a különbség a 69 éves kamionsofőr arcának két oldala között. A differencia oka az, hogy 28 éven keresztül féloldalasan érte a napfény a kocsijában ülve.

A látható fénytartomány

Az emberi szem számára is érzékelhető. Különböző hullámhossztartományai eltérő mélységekbe hatolnak a bőrbe és eltérő hatásúak, számos jótékony hatását alkalmazzák például kozmetika kezelések során.  Ugyanakkor ugyanúgy, mint az ultraibolya sugaraknak, a látható fénynek is vannak káros hatásai, a szemre és a bőrre egyaránt.

A kék fény

A kék fény hullámhossza rövidebb és az energiája nagyobb, mint más színeké, ezért a hatása majdnem olyan erős, mint az UV-sugaraké, és ugyanúgy a szemre és a bőrre fejti ki egészségkárosító hatását, mint az ultraviola sugarak. Érdemes tudni, hogy nemcsak a Nap bocsát kék fényt a Földre, hanem a digitális eszközök képernyője és a LED világítás is árasztják ezt mesterséges fényt. Épp ezért fontos a fényvédelem akkor is, ha monitor előtt töltjük a napot!

Az infravörös sugárzás (IR A)

A Nap infravörös sugárzásának csak töredéke jut el a Föld felszínéig. Bár a szemünkkel nem látjuk, a bőrünkkel érzékeljük őket, ezektől a sugaraktól lesz melegünk, hiszen a bőr idegvégződései hőhatásként érzékelik. Megfelelő mennyiségben alkalmazva az infravörös sugárzás kedvező hatással van szervezetünkre, például serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, a nyirokkeringés, fokozza a kollagén képződést.  A napsugarak infravörös sugárzásának azonban vannak károsító hatásai is, ráadásul a bőr legmélyebb rétegeit érik el. Felelősek többek között a kollagén és elasztin rostok lebomlásáért, a kapillárisok, hajszálerek sérüléséért, gyulladásos reakciók kialakulásáért. Hatása különösen veszélyes rozaceára és irritációra hajlamos bőr esetén!

Most, hogy megismertük a fény rejtette veszélyforrásokat, vegyük górcső alá az ellenük való védekezést!

Kémiai filter, fizikai fényszűrő:

Sokat hallani ezeket a kifejezéseket, ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mit jelentenek. A köztük lévő különbség az általuk biztosított védelem módja: a kémiai fényszűrők kiszűrik vagy megváltoztatják a fénynek azokat a hullámhossztartományait, melyek a bőr számára károsak; míg a fizikai fényvédők visszatükrözik a sugarakat a bennük lévő ásványi anyagok (cink, titánium) által. Mivel a fizikai fényvédők általában finom eloszlású poranyagok, ezért, ha magas faktorszámú fényvédelmet kizárólag fizikai fényvédővel kívánunk elérni, akkor nehezen kenhető és a bőrön látványos rétegben megülő krémet kapunk. Így a korszerű fényvédő készítményekben gyakran kombinálják a kémiai és a fizikai fényszűrőket.

Az év 365 napján: Babé Super Fluid

Arcbőrünk különösen érzékeny. Nemcsak a korai öregedés elkerülése miatt kell kiemelten ügyelnünk rá, hanem azért is, mert egyes érzékeny bőrtípusokat jobban megvisel az UV-, az infravörös-, és a kék fény sugárzás. Az aknés, rosaceás, intoleráns vagy allergiára hajlamos bőr fényvédelmére még inkább oda kell figyelni, hiszen ezeket a problémákat tovább súlyosbítják a káros sugarak. Épp ezért egész évben a reggeli arcápolási rutin elengedhetetlen része a fényvédelem. A Babé Super Fluid ideális választás, mert folyékony textúrája könnyen beszívódik a bőrbe és széles spektrumú fényvédelmet biztosít az UVA, UVB, az IR A és kék fény ellen. Hialuronsavat tartalmaz, amely nyugtatja és hidratálja a bőrt, valamint karnozin tartalmának hála szennyeződésgátló, antioxidáns és DNS-védő hatással bír. Gyorsan felszívódik, érzékeny bőrre is használható és színezett verziója tökéletes BB, CC krémeket helyett.

Gyermek fényvédelem

A BABÉ Gyermek Fényvédőtej a BABÉ Nyugtató Komplexnek köszönhetően ideális megoldást jelent a nagyon világos és a nap intoleráns bőrű gyermekek számára is. Fizikai fényvédőt is tartalmaz, amely visszaveri a fénysugarakat. Széles spektrumú védelmet ad és nem irritálja a bőrt.

…és végül, nagyon várva a strandszezont egy olyan termék, amiért minden vízimádó rajongani fog:

BABÉ Wet Skin Áttetsző Fényvédő Spray

50 védőfaktoros és vízálló, de még csak most jön a lényeg: különleges formulája magas fokú fényvédelmet garantál még akkor is, ha nedves bőrre viszed fel. Átlátszó és gyorsan felszívódik, vagyis ha ezt használod, akkor biztosan nem fogsz kínos fehér naptejfoltoktól tarkán járkálni a strandon. Aktív összetevői megnyugtatják és puhítják a bőrt, érzékeny bőrre is használható. A BABÉ Áttetsző Fényvédő Spray-re van szükséged, ha olyan rendkívül vízálló terméket keresel, amely 100%-ban védi bőrödet úszás vagy más vízi sport gyakorlása közben.

Keresd a patikákban, most ajándékba jár mellé egy 90 ml-es Babé Aloe gél, amely segít  megnyugtatni és selymes tapintásúvá varázsolni az irritált bőrt napozás, szőrtelenítés után.