Tippek, elfoglaltságok az őszi szünetre

Hamarosan itt az őszi szünet, több mint egy hétig nem lesz suli… A legtöbb szülő már töri a fejét, hogy milyen családi programokat szervezzen.

Jön az első nagyobb szusszanás az idei tanévben, több mint egy hetes suli- és ovimentes időt kell leleményesen kitölteni. Ha nem terveztek nagyobb utazást erre az időszakra, akkor is érdemes kitalálni pár kisebb-nagyobb programot, melyekkel nem csak a gyerekek, hanem ti is töltekezhettek.

Ehhez adunk néhány tippet:

Élvezzük ki az utolsó napsugarakat!

Ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor használjátok ki a jó időt és túrázzatok, sétáljatok nagyokat. Ilyenkor könnyebb beépíteni a programba hosszabb kirándulásokat, így megcélozhattok távolabbi helyeket is.  Ha a sima erdei sétánál izgalmasabbra vágytok, akkor járj utána, milyen tanösvényeket találtok a környéken. Több mint 300 tanösvény található hazánkban, melyek között vannak ismertebbek és rejtett kis sétautak; laza sétás, kisgyerekkel is teljesíthető és kihívásokat is rejtő nehézségi szintűek is. Találsz közöttük madárdalosat (Merzse-mocsár Természetvédelmi terület), kalandosat (Gyadai tanösvény – itt található az ország egyik leghosszabb gyalogos függőhídja is) és varázslatosat is, mint a Selyem-réti tanösvény az ócsai láperdőben.

Útközben gyűjthettek színes faleveleket, őszi terméseket (mondjuk, nyárit már nehéz lenne), ezeket a kincseket felhasználhatjátok majd kézműveskedéshez, dekoráláshoz.

 Őszi alkotások

Nézzetek szét a neten ötletek után, számtalan tippet találhattok a különböző kisebb-nagyobb kézügyességet igénylő szépségek elkészítéséhez. A falevél koszorú előállításában már a kisgyerekek is tudnak segíteni, és micsoda büszkeség lesz majd számukra a saját maguk készítette kopogtatóval ékesített bejáraton keresztül hazatérni. Dekoráljátok ki a lakást, fessetek faleveket, faragjatok tököt – szuper szórakozás lesz az egész család számára. Egy jó tanács: ne az eredmény maximális szépségére koncentrálj (nem baj, ha nem ez lesz életed főműve), hanem a közös élményre!

Süssetek közösen

Az esős napok jolly jokere. Muffin, keksz – jöhet minden, ami gyorsan és könnyen elkészíthető. Külön előny, ha szabadon lehet díszíteni csokimorzsákkal, cukorkákkal és így a srácok bevethetik a kreativitásukat, saját ízlésüket is.

Most van idő a kulturális programokra

Rengeteg olyan program van, amelyre érdemes időt szakítani. A Csodák Palotáját például mindenkinek érdemes megnézni…  Tévedés, hogy a múzeumok unalmas helyek! Sok-sok izgalmas programot találhatsz a Múzeumok Őszi Fesztiváljának kínálatában, kimondottan gyerekekre hangolva.

Mehettek színházba, koncertre és az ősz jópofa fesztiválokban is bővelkedik –  Itt találhattok ezekhez tippeket.

Halloween alkalmából sok vicces-rémséges programra lelhettek a neten böngészve. Tudtad például, hogy a Budapesti-gyerekvasút Halloween Expresszt indít? A Veresegyházi Medveotthonban pedig Rémes este lesz… És mivel minden halloweeni program jelmezes, már a szünet első napján törhetik a fejüket a lurkók, hogy milyen félelmetes jelmezt, sminket kreáljatok majd.

Otthoni mozi-délután

A recept egyszerű: készítsetek nagy mennyiségben popcornt, kakaót vagy teát (ízlés szerint), majd kuckózzatok be plédek alá a kanapéra és indulhat is a közösen választott családi film megtekintése.