Tudtad? A jókedv erősíti immunrendszered!

Mondják, hogy a nevetés sok mindenre gyógyír – és ez mára bizonyított tudományos tény. Egy kiadós nevetés ellazítja az egész testet és szuper stresszoldó!

Nevess sokat, hiszen egy jóízű hahotázás közben érfalaid rugalmasabbá válnak, kalóriákat égetsz el, emelkedik pulzusszámod, légzésed szaporább lesz, több izmot is megdolgoztatsz és boldogsághormonokat termelsz – ennek köszönhetően erősödik az immunrendszered. Kutatások bebizonyították, hogy aki jókedvű, vidám természetű és sokat nevet, annak alacsony a stresszhormon szintje, így nagyobb védettséget élvez a különböző fertőzésekkel szemben.

A pozitív gondolkodás

Mostanában sokat hallani a pozitív gondolkodásról, így népszerűvé és egyben klisévé is vált. Mindenesetre ne add át magad a rosszkedv hatalmának, hiszen a tudatosan generált jókedv is örömhormonokat termel!

Az ősz kritikus időszak lehet a melankóliára hajlamos emberek számára, hiszen a nyár lazább időbeosztása után ősszel nehéz a mindennapos keretek közé való visszatérés. Ezért érzékenyebben reagálunk a problémákra, nehezebben bírjuk a kötelezettségeink terheit, nyűgösebbnek, fáradtabbnak érezzük magunkat. Mutatjuk, mit kell tennünk, hogy legyűrjük a rosszkedvet!

1. A napfény ereje

A szakértők szerint legalább napi negyed órát ajánlott a szabadban tölteni. Sétálj egyet ebédszünetben, ülj ki a teraszra a kávéddal, munka közben időnként iktass be néhány perc szünetet és az ablak felé fordulva élvezd kicsit a fény erejét.

2. Mozgás

Mindenfajta mozgás jót tesz és segít a bágyadtság leküzdésében is! Különösen hasznos, ha szabadtéri sportot választasz, hiszen a napfény és a vele járó D-vitamin sokat javít közérzetünkön, csökkenti a szorongást, energiát ad.

3. Barátok

Stresszhelyzetben egy barát csökkenteni a sebezhetőség érzését, érzelmi támogatást nyújt, segít meglátni a rossz dolgokban is a jót, vagy épp együtt szidja veled azt, ami bosszúságot okozott. A bajtársiasság és az összetartozás érzése sokkal erősebbé és magabiztosabbá tesz, hiszen tudod, hogy számíthatsz a másikra. Ráadásul mindig akad egy vicces sztori, vagy egy jó poén, amin lehet nevetni! Motiváltabb, boldogabb, ezáltal egészségesebb leszel barátaid által.

4. Dolce vita

Néha muszáj. Van, amikor szükség van a boldogító csokoládéra. Vagy jégkrémre. Esetleg sütire. Vagy bármire, ami édes… Ne csinálj belőle rendszert, de ha nagyon a mélyponton érzed magad, akkor ne sajnáld magadtól a kulináris kényeztetést sem. Fontos, hogy engedd meg magadnak azt a luxust, hogy igazi élvezettel, lelkiismeret-furdalás nélkül falatozz!

5. Légy aktív

Rosszkedvűen semmihez sincs kedved? Végy erőt magadon és légy tevékeny! Ne a kanapén töltsd az idődet, inkább keress magadnak elfoglaltságot! Legyen az takarítás, kerti munka, kézművesség vagy kutyasétáltatás – jobban leszel tőle, energiát nyersz belőle, hiszen hasznosnak és tevékenynek érzed magad.

6. Vidám történetek

A jókedv felé vezető út nem horrorfilmekkel és drámákkal van kikövezve. Ha a TV elé kuckózol be, vidám filmeket válassz, melyektől felderülsz és nevess nagyokat a poénokon! Vagy fogj meg egy jó könyvet (itt se a kesergős, analizálós irományokat preferáld) és egy bögre tea társaságában múlasd az időt olvasással.

7. Szépítsd meg a világod!

Régen gondolkodsz azon, hogy színesre fested az egyik falad? Új cipőre vágysz? Feldobnád lakásod egy szép dekorral? Rajta! Vedd meg vagy készítsd el, élvezd a folyamatot és örülj a végeredménynek!

8. Halakkal a jókedvért

A tengeri halak fogyasztása jó eszköz a rosszkedv leküzdésére. Kutatások bizonyítják, hogy 25%-kal csökken a depresszió kialakulásának kockázata, ha hetente kétszer tengeri herkentyűket fogyasztasz. A bennük lévő magas omega-3 zsírsav kombinálva a női nemi hormonokkal, az ösztrogénnel és a progeszteronnal kedvezően befolyásolja az agyi működést.

9. Jöhet az otthoni wellness!

Merülj el egy kádnyi habfürdővel felturbózott vízben, hallgasd a kedvenc zenéidet, lazulj el és vedd számba, mennyi szuper dolog van az életedben!

10. Aludj eleget!

Ha keveset alszol, akkor első nap csak álmos vagy, második nap pedig már jó úton jársz az elsárkányosodás felé, hiszen ingerlékeny vagy és rosszkedvű? Nem vagy ezzel egyedül! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagyon fontos, hiszen álmosan nehéz derűsnek maradni. Az alváshiány a fáradtságon túl más problémákat is okoz, a kutatások szerint érzékenyebbek leszünk, csökken az ellenálló képességünk és nő a megbetegedések kockázata is.