Ünnepelj másképp

Az idei évben a járvány sok szokásunkat megváltoztatta – nincs ez másképp a karácsonyi ünnepekkel sem. Nem feltétlenül tudunk minden szerettünkkel együtt ünnepelni, összegyűlni… de mi lenne, ha más is változna, és kicsit másképp ünnepelnénk? Az elcsendesedés, a meghittség, az odafigyelés a karácsonnyal összefüggésben sokat emlegetett szavak, tegyünk azért, hogy megéljük ezt! Ünnepeljünk az idén – nemcsak kényszerből – másképp!

Persze a december sem csak a pihenésről szól, sőt, az év végi hajrá sokszor még több feladatot ró ránk: év végi zárások, megrendelések, munkahelyi hajtás, karácsonyi ajándékvásárlás, bevásárlás az ünnepre – szeretnénk mindenhol tökéleteset adni, mindent előkészíteni, hogy az ünnep csodálatos legyen. Sietve és célratörően, szatyrokkal megrakodva száguldunk át a decemberen. Jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem attól lesz tökéletes az ünnep, hogy sokféle süti kerül az asztalra, vagy rengeteg ajándék a fa alá. Szakítsunk időt az őrült tempóban magunkra és azokra, akik fontosak nekünk!

Digitális detox

Hozzánk nőttek a laptopok, telefonok, kütyük. Nyomkodunk mindig és mindenhol, okkal és ok nélkül. Ideje kikapcsolni egy kicsit! Ha nem is teljesen, de legalább félnapokra, órákra tegyük félre a készülékeket, figyeljünk egymásra, beszélgessünk, játsszunk, sétáljunk! Próbáld ki, jól fog esni!

Személyes ajándék

A házi készítésű ajándékok ugyan virágkorukat élik, mégsem csak ezen a vonalon bontakozhatunk ki. Felhívhatjuk az idős rokonainkat, ismerőseinket, beszélhetünk egy rég nem látott baráttal, küldhetünk kézzel írott képeslapot karácsonyra, kedveskedhetünk másoknak apró gesztusokkal, a lényeg, hogy valódi örömet szerzünk.

Jót tenni – jól lenni!

Valahogy hozzátartozik a karácsony misztériumához az, hogy ilyenkor szolidárisabbak vagyunk, jobban belegondolunk gyereksorsokba, jobban észrevesszük a szükséget. Lehetőségeinkhez képest támogassuk az arra rászorulókat, hiszen minden otthonban akad kinőtt ruha, cipő, nem használt játék, amelyek másnak nagy boldogságot jelenthetnek. Bevonhatjuk az adományozásba a gyermekeket is, hiszen így ők is empatikusabbá válnak.

Kelj útra…

… és sétálj! A téli természet csodaszép, barangoljatok, túrázzatok, levegőhöz juttatva a testet és a lelket. Vagy sétáljatok egyet lakóhelyetek környékén, csodáljátok meg az adventi fényeket, dekorációkat.

Együtt egymásért

Nem kell egyedül magadra vállalnod a sütés-főzés, takarítás, díszítés terheit. Végezzétek el családtagjaiddal közösen az ünnepi készülődés feladatait, meglátod, a közös munka csapatépítésként is kiváló. Ráadásul ettől mindenki érezheti, hogy valóban közös munka eredménye az ünnepi együttlét. Vond be az előkészületekbe a gyerekeket is, büszkék lesznek,  hogy ők is kivehetik a részüket az előkészületekből.

Tedd félre a maximalizmust

Napjainkban már-már a karácsony is egy project. Zúdul a nyakunkba az interneten, a TV-n keresztül a sok”tökéletes” ünnepi dekoráció, étel-és családi fotó, melyek arra késztetnek bennünket, hogy legalább ilyen legyen nálunk is az ünnep. Ne szállj be ebbe a versengésbe, nem kell még szebbet, még jobbat alkotnod, engedd el az elvárásokat, ünnepeljetek úgy, ahogyan nektek jó. Nem kell ahhoz ötfogásos vacsora, vagy mesekönyvbe illő karácsonyfa, hogy boldogok legyetek – és azt sem fogja senki ellenőrizni, hogy poros-e a szekrény teteje.

Legyen olyan a karácsony, amilyennek szeretnéd!