Védekezz hatékonyan a fejtetű ellen!

Hogyan lehet megelőzni, megszüntetni a fertőzést? Mutatjuk, mit kell tenned!

Alig van gyerek, aki élete során legalább egyszer ne hurcolt volna haza fejtetűt az óvodából, iskolából. Fontos, hogy leszámoljunk azzal a tévhittel, hogy a fejtetvesség higiéniai hiányosságok miatt alakul ki! Sajnos a leggondosabb szülő gyermekével is megtörténhet, hogy tetves lesz, függetlenül a tisztálkodási szokásoktól vagy az anyagi, szociális helyzettől. Ne kezeljük stigmaként a tetvességet, ne legyen ciki bevallani, ha gyermekünk megfertőződött! Nem kell szégyelljük a tetvességet, amint észleljük az élősködőt, rögtön riasszuk az osztályfőnököt/óvó nénit/edzőt, akik értesítik a többi szülőt és a védőnőt. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a kellemetlen fertőzés végigsöpör a közösségen és ping-pong effektusként a gyerekek folyamatosan visszafertőzik egymást, így a tetűirtás egy soha véget nem érő spirállá válik a szülők titkolózása miatt.

Senkit sem kímél

A tetvek leginkább a 3-12 éves gyerekeket szeretik, de gyakran az egész család életét megnehezítik, mert könnyedén beköltöznek a szülők és a testvérek fejbőrére is. A tetvektől igen nehéz végleg megszabadulni, sokszor, amikor azt hisszük, hogy már kiirtottuk őket, hetek múlva újra indul a küzdelem.

Vizsgáljuk meg, mivel állunk szemben

A fejtetű 2-3 mm-es ovális, szárny nélküli élősködő, mely kizárólag a hajas fejbőrön képes szaporodni, ugyanakkor más környezetben (pl. ruhaneműkön) is túl tud élni egy ideig. Egy napig is képes életben maradni élelem nélkül és hajas fejbőrt keresve „kóborolni”.

Nem tud repülni és ugrani, mégis könnyen átmászik egyik emberről a másikra, ha azok közel vannak egymáshoz. Ezért nem csoda, hogy óvodás-kisiskolás korban nagyobb tetvesség veszélye, gondoljunk csak az egymáshoz közel ülő, fejüket összedugó, együtt játszó gyerekekre.

A tetvességet kísérő jellegzetes viszketés a fejbőr tetvek csípésére adott reakciója, ugyanis táplálkozás közben olyan anyagokat választ ki, amelyek erős viszketést okoznak. A tetvek nemcsak kifejlett állapotban, hanem serkeként, vagyis a hajszálakra ragadt peteként is jelen lehetnek a hajban.

A fertőződést az jelzi egyértelműen, ha élő, kifejlett példányt találunk a hajban. Mivel a sötétebb helyeket kedveli, ezért gyakran a tarkótájékon vagy a fül mögött találjuk meg az állatot.

Előzzük meg a bajt!

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha gondolunk a prevencióra. Ezért ne üljünk tétlenül, ha azt halljuk, hogy az óvodában/iskolában felütötte fejét a tetűjárvány!

Cseréljük le a samponunkat az Elimax® megelőző samponra, így minden macera nélkül biztonságban tudhatjuk családunkat a tetvekkel szemben. Az Elimax megelőző sampont kifejezetten a parazitafertőzés megelőzésére fejlesztették ki. Egyedülálló készítmény, amely távol tartja a fejtetveket és kíméletesen tisztítja, hidratálja, táplálja a hajat, emellett a LPF® összetevővel teszi a hajunkat a fejtetű számára taszítóvá, így azonnali védelmet biztosít 72 órán keresztül.

Mi tegyünk, ha beköltözött a tetű?

1. lépés: Hatékony irtás Elimax samponnal

Az Elimax® elpusztítja a hajban lévő fejtetvek és serkék 100%-át. Hatékonyságának titka egy speciálisan kifejlesztett olaj, amely elzárja a tetvek és serkék légzőnyílásait és feloldja a tetvek és serkék külső viaszos rétegét, mely ettől kiszárad. Az Elimax hatékonysága klinikailag bizonyított, könnyen kiöblíthető, kellemes illata van és már 1 éves kortól használható.

Nemcsak az irtásban, a megelőzésben is jó hasznát vehetjük az LPF® összetevőnek köszönhetően, amely jelentősen csökkenti az új fejtetvek megjelenésének kockázatát(1):

  1. Az LPF® bevonatot képez a hajon, így az kevésbé vonzza a fejtetveket és a haj elektrosztatikus feltöltődése is kisebb mértékű. Ez azért nagyon fontos, mert a haj természetes módon vonzza a fejtetveket, de azok csak az elektrosztatikus vonzóerő segítségével képesek a hajban megkapaszkodni.
  2. Az LPF® olyan módon kondicionálja a hajat, hogy annak felszíni szerkezete és illata taszítja a fejtetveket, ugyanakkor az Elimax® illata az emberek számára kellemes.

Vagyis: a fejtetvek a kezelt területeket messzire elkerülik, ez megelőzi az új fertőzést.

2. Nem elég csak a gyerek haját kezelni!

 Az egész család fejbőrét kezelni kell, hiszen az, hogy nincsenek tüneteink, nem jelenti azt, hogy megúsztuk a fertőződést. Ezzel egy időben fertőtlenítenünk kell a gyerek minden olyan használati tárgyát, amellyel érintkezhettek a tetvek (törölköző fésű, plüssállatok, ágyneműt, sapka, sál, hajcsatok, hajgumik), és a kanapéról, plédekről, ágymatracról se feledkezzünk el. A fertőtlenítés során amit lehet, mossunk ki 60 fokon; amire pedig nem megoldás a mosógép, azt mártsuk tetűírtó szerbe. Az elszóródott hajszálak miatt alaposan porszívózzuk ki az egész lakást (ki kell dobni a porzsákot utána, hiszen a benne lévő serkék 1 hét múlva kikelnek, és újra fertőzhetik az egész családot).

3. További teendők

Az Elimax-ban lévő LPF® összetevő 72 órán át véd, így a teljes védelem érdekében 3 naponta használjuk újra a készítményt.

További információk: elimax.hu